kuinka hakea opintolainan | määrä, laskin 🤑

jos etsit opintolainan, voin opastaa sinua, miten saat edullisen lainan.

annamme myös ratkaisun lainaongelmiin, kuten opintolainan suuruus, opintolainan palautus

Mikä on opintolaina?

Opintolaina on valtion takaama laina, jolla rahoitat opintojasi. Opintolaina on osa opintotukea, ja sitä haetaan samaan aikaan kuin opintolainaa. Opintolainan alkuperäinen tarkoitus on, että voit keskittyä täysin opintoihin ilman huolta työnteosta ja valmistua koulusta ajallaan.

Valtiontakauksen ansiosta opintolainan korko on huomattavasti alhaisempi kuin esimerkiksi pikavippilainan korko. Opintolainatarjouksia kannattaa kuitenkin kysyä useista pankeista, sillä lainaehdot voivat vaihdella pankeittain. Opintotukipäätöksessäsi kerrotaan, kuinka paljon ja milloin voit ottaa opintolainaa. Tämän jälkeen sinun on allekirjoitettava opintolainasopimus pankkisi kanssa. Myönteisestä opintolainapäätöksestä ilmoitetaan pankille suoraan Kelasta.

 

opintolaina suomi

OPINTOLAINATAKUUS KEHOITTAA

Kela takaa opintolainana otetun pankkilainan puolestasi, etkä tarvitse lainaan muita vakuuksia.

Sinulle myönnetty valtiontakaus ei kuitenkaan velvoita sinua nostamaan lainaa.

Opintolainaa ei kuitenkaan voida myöntää, jos sinulla on aiempaa opintolainaa Kelan perittävänä. Voit hakea opintolainaa, vaikka sinulla olisi maksamattomuusmerkintä luottotietorekisterissä.

Jos suoritat opintosi tavoiteajassa, sinulle tarjotaan etuja, jotka säästävät merkittävästi rahaa. Näitä etuja ovat yliopisto-opiskelijoille suunnattu korkotuki ja opintolainan takaisinmaksu sekä opintolainan alennus. Voit lukea lisää näistä erilaisista eduista tästä artikkelista.

Kuinka paljon opintolainaa voi saada?

Opintolaina on pankkilaina. Opintolainan suuruus riippuu opinnoistasi ja iästäsi. Elokuussa 2017 tapahtuneiden sääntömuutosten jälkeen opintolainan nostaminen on hieman helpompaa, sillä oletuslappu ei ole enää esteenä opintolainan nostamiselle.

Toisen asteen opiskelijat eli lukio- ja ammattioppilaat voivat myös nostaa opintolainansa kerralla koko lukukauden ajaksi, kuten yliopisto-opiskelijat. Opintolainaa voi siis nostaa tilille joko kuukausittain tai isomman potin lukukaudessa. Opintolainan saa ilman vakuuksia.

Seuraavassa taulukossa näkyy opintolainan enimmäismäärä:

Opintolainan määrä

€/kk

Yliopisto-opiskelija 650

Toisen asteen opiskelija 650

Ulkomailla opiskelu 800

Alle 18 300-vuotias opiskelija

Useimmissa pankeissa voit hakea lainaa suoraan verkkopankin kautta. Opintolainahakemuksen käsittely kestää noin pari arkipäivää. Tämän jälkeen opintolaina nostetaan oman lainasopimuksen mukaisesti. Sinun ei tarvitse nostaa opintolainan enimmäismäärää tai edes joka kuukausi tai lukukausi. Voit siis ottaa lainaa milloin haluat, tarpeen mukaan, silloin kun se sinulle ja taloutellesi sopii.

opintolainan takaisinmaksu 

opintolainan takaisinmaksu kerralla

Ota yhteyttä lainanhoitoosi mahdollisimman pian. Voit ehkä vaihtaa takaisinmaksusuunnitelmasi sellaiseen, joka alentaa kuukausittaista maksuasi, ja joissakin tapauksissa se voi perustua tuloihisi. Voit myös kysyä lainanhoitajaltasi mahdollisuuksista saada lykkäystä tai lykkäystä tai lainojen yhdistämistä.

Olen laiminlyönyt yhden tai useamman lainanmaksun.

Pidä yhteyttä lainanhoitoosi – etenkin jos sinulla on vaikeuksia maksaa lainasi maksuja. Lainanhoitajasi kertoo sinulle takaisinmaksuvaihtoehdoista, kuten tulojohtoisen takaisinmaksusuunnitelman tai lykkäyksen hakemisesta, jotta voit pysyä aikataulussa tai päästä takaisin aikatauluun, kun olet jäänyt jälkeen.

Yksi asia, jota haluat ehdottomasti välttää, on maksuhäiriö! Tämä tapahtuu, kun opintolainasi on vähintään yhdeksän kuukautta myöhässä. Maksuhäiriön seurauksia ovat muun muassa luottoluokituksesi ja tulevan lainanottokykysi heikkeneminen. Seurauksia voivat olla myös palkkasi ulosmittaus ja veronpalautusten pidättäminen. Jos et pysty maksamaan maksuja, ota yhteyttä lainanhoitoosi selvittääksesi vaihtoehtosi.

kuinka paljon opintolainaa voi saada

Jos olet perustutkinto-opiskelija, voit lainata vuosittain enintään 5 500-12 500 euroa tukilainoina ja tukemattomina lainoina riippuen siitä, minä vuonna opiskelet ja kuinka riippuvainen olet.

Opintolainan valtiontakaus

Mitä minun tulee tietää opintolainan takaisinmaksusta?

Opintolaina on maksettava takaisin opintojen päätyttyä ja takaisinmaksu alkaa yleensä noin 1,5 – 2 vuoden kuluttua opintojen päättymisestä. Pankkisi saa Kelalta tiedon opintojen päättymisestä, minkä jälkeen saat pankiltasi yhteydenoton. Tämän jälkeen sinulla on mahdollisuus sopia lainan takaisinmaksusta. Jos et vastaa lainakontaktiin, pankki laatii sinulle lainaehtojen mukaisen takaisinmaksusuunnitelman.

Maksusuunnitelmassa voit yleensä valita, maksatko lainan takaisin kuukausittain vai puolivuosittain. Yleisesti ottaen on myös mahdollista lykätä lainan takaisinmaksun alkamista, jos et ole vielä löytänyt kunnollista työtä tai olet työtön. Yleensä tässä tilanteessa vain lainan korko jää maksettavaksi kuuden kuukauden välein, kesä- ja joulukuussa. Korko on maksettava erikseen, vaikka aloittaisitkin lainan takaisinmaksusuunnitelman toteuttamisen.

Pankkiin kannattaa aina ottaa välittömästi yhteyttä, jos sinulla on maksuvaikeuksia tai elämäntilanteesi muuttuu opintolainan takaisinmaksu suhteen. Yleisesti ottaen asiat voidaan sopia esimerkiksi uudella maksusuunnitelmalla ja pankit suhtautuvat myönteisesti raha-asioihinsa aktiivisesti suhtautuviin ihmisiin.

MUISTAA! OPINTOLAINAA EI VOI JÄTTÄÄ MAKSAMATA.

Jos et maksa lainaa pankille, Kela maksaa lainan pankille ja perii lainan sinulta 4 % korolla. Korko voi vaihdella opintotukisäännösten mukaan. Tämän jälkeen et voi enää saada uutta valtion takaamaa opintolainaa. Jos et vieläkään maksa lainaa Kelan perinnän aloittamisen jälkeen, se päätyy maksettavaksi ulosmittauksella ja voi pahimmassa tapauksessa johtaa maksukyvyttömyyslippuun eli luottotietojen katoamiseen.

Opintolainan vähennys ja opintolainan palautus – mitä eroa on?

 

Opintolainan takaisinmaksu ja opintolainan alennus ovat Kelan tarjoamia etuja niille, jotka valmistuvat korkeakoulusta tavoiteajassa ja joilla on opintolainaa vähintään 2500 euroa. Tavoiteajan pituuteen vaikuttaa suoritettava tutkinto. Opintojakson katsotaan alkaneen sen lukukauden alussa, jolloin olet vastaanottanut ensimmäisen opiskelupaikkasi.

Opiskeluaikaan lasketaan myös ne lukukaudet, jolloin olet ollut poissa tai opintosi on keskeytynyt. Voit kuitenkin saada hyvityksen, jos opintosi on keskeytynyt hyväksyttävästä syystä, kuten asepalvelus tai vakava sairaus.

Opintolainahyvitys tarkoittaa, että Kela maksaa puolestasi 40 % opintolainastasi suoraan pankkiin. Opintolainaa ei siis kannata maksaa pois opintojen aikana, sillä se pienentäisi saamasi opintolainaa. Takaisinmaksussa huomioidaan tutkinnon tavoiteaikaa vastaava lainasumma.

Jos olet aloittanut yliopisto-opinnot ennen 1.8.2014, olet oikeutettu opintolainaalennukseen. Opintolainavähennys on 30 % opintolainan määrästä ilman lainaan lisättyä korkoa. Tässä tapauksessa Kela antaa Verohallinnolle tarvittavat tiedot verovähennystä varten. Saat siis opintolainavähennystä vastaavan verohelpotuksen lainan takaisinmaksuvuosina. Menettely jatkuu, kunnes olet käyttänyt vähennyksen määrän – kuitenkin enintään 10 vuotta.

Molemmissa tapauksissa saat yleensä Kelan päätöksen automaattisesti valmistuttuasi. Jos opintosi ovat viivästyneet tavoiteaikaa pidemmälle esimerkiksi sairauden vuoksi, sinun tulee säilyttää lääkärintodistukset ja muut sairauteen liittyvät asiakirjat, jotta voit selittää opintojen viivästymisen Kelalle.

Kuinka monta prosenttia opintolainan korkoprosenttia?

Opintolainan korko määräytyy pankin kanssa tekemäsi sopimuksen mukaan. Opintolainan korko on varsin alhainen ottaen huomioon, että opintolaina on vakuudeton laina. Opintolainaa otettaessa kannattaa vertailla eri pankkien opintolainoja ja niiden korkoja. Lainaa ei siis tarvitse ottaa omasta pankista, vaan opintolainasta voi kilpailla pankkien kesken.

Opintolainojen korot ovat olleet erittäin alhaiset useiden vuosien ajan. Lähes kaikissa pankeissa jopa alle 1 %.

Muistettavaa koroista:

Opiskeluaikana sinun ei tarvitse huolehtia opintolainan koroista ollenkaan, sillä korko pääomitetaan eli lisätään opintolainaasi puolen vuoden välein joulu- ja kesäkuussa. Korkoa pääomitetaan vielä yhdeksi lukukaudeksi valmistumisen jälkeen. Tämän jälkeen sinun on maksettava lainasi korko itse. Myös opintolainasi takaisinmaksu alkaa noin puolen vuoden kuluttua siitä, kun pankki on viimeksi korottanut lainasi korkoa.

Opintojen aikana et voi maksaa lainan korkoa itse. Lainaasi on kuitenkin mahdollista alentaa korolla, mutta opintolainan alentaminen opintojen aikana ei ole järkevää, koska samalla vähennät myös opintolainan hyvityksen/vähennyksen määrää valmistumisen jälkeen.

Jos sinulla on pienituloinen, voit hakea Kelasta korkotukea valmistumisen jälkeen. Tämä tarkoittaa, että Kela maksaa opintolainasi korot kokonaisuudessaan, etkä joudu maksamaan sitä takaisin. Voit saada korkotukea, jos tulot eivät ylitä Kelan tulorajaa ja pankki ei enää pääomita korkoa, vaan on alkanut veloittaa niitä.

Onko opintolainan ottaminen järkevää?

Opintolaina on matalakorkoinen laina, joten sen ottamiseen liittyy pieniä riskejä. Opintolainan mahdollistama stressitön opiskelu on erityisen tärkeää. Noin 40 % yliopisto-opiskelijoista ottaa opintolainaa, ja määrä kasvaa vuosi vuodelta.

Usein työn ja opintojen yhdistäminen aiheuttaa monelle harmaita hiuksia: kurssit jäävät väliin ja työvuorot voivat osua tärkeille tenttipäiville. On yleistä, että työ vie aikaa, opinnot viivästyvät ja arvosanat eivät ole hyviä. Pahimmillaan työskentely vaikeuttaa opiskelua halutun taloudellisen hyödyn kustannuksella.

Ottamalla opiskelijakuorman pois

Voit keskittyä täysin opiskeluun

Saat opiskeluajasta enemmän irti

Sinun ei tarvitse stressata siitä, onko sinulla tarpeeksi rahaa loppukuukaudeksi

Keskittymällä kunnolla opiskeluun varmistat myös mahdollisuutesi saada paremmat työllistymiset opintojen jälkeen. Tämän jälkeen myös opintolaina maksetaan pois kohtuullisessa ajassa. Tärkeää on kuitenkin suunnitella menot niin, ettei seurauksena ole ylivelkaantuminen ja pahimmillaan maksun laiminlyöntimerkintä luottotietorekisteriin.

Ajantasaiset opintolainatiedot löydät Kelan sivuilta.

opintolaina enimmäismäärä

Lainan enimmäismäärä riippuu muun muassa siitä, onko kyseessä liittovaltion vai yksityinen laina, ja opiskeluvuodestasi. Opiskelijat voivat lainata enintään 11 500 euroa vuodessa ja yhteensä 55 500 euroa liittovaltion opintolainaa. Jatko-opiskelijat voivat lainata enintään 20 500 euroa vuodessa ja yhteensä 129 500 euroa.

jos olet opiskelija ja etsit tapaa rahaa nopeasti niin tämä opas on sinulle.

 

miten hakea opintolainaa ?

Opintolainan hakeminen edellyttää, että täytät ja lähetät ensin maksuttoman opiskelijahakemuslomakkeen. Lomakkeen tulosten perusteella korkeakoulu lähettää sinulle rahoitustukitarjouksen, johon voi sisältyä opintolainaa.

miten opintolaina nostetaan ?

Kun lainasumma siirretään pankkitilillesi, voit nostaa summasi.

milloin opintolaina maksetaan takaisin ?

Useimpien opintolainojen takaisinmaksu alkaa kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun lopetat opinnot tai opintojesi kesto on alle puolet.

milloin opintolaina tulee ?

Kun maksutauko päättyy, saat laskutuksen tai muun ilmoituksen vähintään 21 päivää ennen maksun eräpäivää. Ilmoituksessa mainitaan maksun määrä ja eräpäivä. Sillä välin voit saada arvion maksusi määrästä ja eräpäivästä lainanhoitajasi kautta.

Website | + posts

Abhi Patel on lahjakas kirjoittaja, jolla on suuri intohimo jakaa tarkkaa ja hyvin tutkittua tietoa laajalle yleisölle. Abhi on suorittanut markkinoinnin tutkinnon arvostetussa Helsingin yliopistossa, ja hänellä on vahva akateeminen tausta, joka täydentää hänen kirjallista osaamistaan.

Hänen ensisijaisena tavoitteenaan on tarjota lukijoille luotettavaa ja ajantasaista tietoa eri aiheista, kuten tiedosta, teknologiasta ja faktoista. Tekemällä perusteellista tutkimusta Abhi varmistaa, että heidän tuottamansa sisältö on luotettavaa ja oivaltavaa. Abhi Patel on aidosti sitoutunut toimittamaan täsmällistä tietoa, ja hän pyrkii kouluttamaan ja sitouttamaan lukijoita, mikä vaikuttaa myönteisesti heidän tietämykseensä ja ymmärrykseensä.

Jätä kommentti