SpaceX Starshipilla on 50 prosentin mahdollisuus onnistua ensimmäisellä kiertoradalla, Elon Musk sanoo.

  • SpaceX valmistautuu Elon Muskin Mars-tavoitteiden kulmakiviraketin Starshipin ensimmäiseen kiertoratalaukaisuun.
  • Musk arvioi onnistumisen todennäköisyydeksi 50 prosenttia ja vihjasi, että raketti voi räjähtää ensimmäisellä kiertorata-ajolla.

SpaceX valmistautuu neitsytmatkalleen ja laukaisee Starship-megarakettinsa kiertoradalle osana toimitusjohtaja Elon Muskin kunnianhimoista tavoitetta perustaa Marsiin itsestään elinkelpoinen ihmisasutusta.

Laukaisu tapahtuu yhtiön Starbase-laitoksessa Boca Chicassa, Texasissa, heti kun SpaceX saa laukaisuluvan ilmailuviranomaiselta. Pieni vika raketin monimutkaisessa laitteistossa tai ohjelmistossa voi kuitenkin johtaa tehtävän epäonnistumiseen.

Puhuessaan Morgan Stanleyn konferenssissa 7. maaliskuuta Musk myönsi, että on olemassa 50 prosentin mahdollisuus, että raketti ei pääse kiertoradalle. Riskistä huolimatta hän luottaa edelleen siihen, että laukaisusta tulee jännittävä lopputuloksesta riippumatta.

Musk totesi, että on mahdollista, että ainakin yksi SpaceX:n kehittelemistä useista Starship-raketeista pääsee kiertoradalle tänä vuonna, ja kokonaisonnistumisen todennäköisyys on noin 80 prosenttia. Starshipin suborbitaalisten testilentojen tulosten perusteella kiertoradalle pääsyn epäonnistuminen voi kuitenkin johtaa raketin räjähtämiseen.

Starship on räjähtänyt aiemminkin, mutta sen tulevaisuus voi olla valoisa.

Jos laukaisu onnistuu, SpaceX saa aikaan maailman ensimmäisen täysin uudelleenkäytettävissä olevan kiertorataraketin, joka tasoittaa yhtiön tietä kiertoratatalouden muuttamiseksi.

Sekä Starship että sen 230 jalan korkuinen Super Heavy -kantoraketti on suunniteltu laskeutumaan takaisin Maahan, mikä tekee siitä kustannustehokkaan toimenpiteen, sillä SpaceX:n ei tarvitsisi rakentaa uutta yläastetta jokaista raketin laukaisua varten. Lisäksi Starship on rakennettu kuljettamaan avaruuteen valtavia hyötykuormia, jopa 250 tonnia, jos sitä ei käytetä uudelleen, tai jopa 150 tonnia, jos sitä käytetään uudelleen, SpaceX:n verkkosivujen mukaan.

Tämä lähestymistapa parantaisi tehokkuutta ja alentaisi kustannuksia, joita aiheutuu avaruusalusten, satelliittien, rahdin ja ihmisten lähettämisestä Maan kiertoradalle ja sen ulkopuolelle, kuten Kuuhun ja Marsiin.

NASA:n kiinnostuksen kohteena on ollut Starshipin lupaus uudelleenkäytettävyydestä ja huomattavasta lentotehosta, ja se on valinnut ajoneuvon kuuhun laskeutumista koskevaan hankkeeseen. Viraston tavoitteena on saavuttaa tämä saavutus 2020-luvun puoliväliin mennessä.

Sitä ennen Starshipin on kuitenkin suoritettava Maata kiertävä tehtävänsä ja palattava turvallisesti takaisin. Kaksi vuotta sitten SpaceX suoritti sarjan testilentoja, joissa se laukaisi Starshipin prototyypit kuuden mailin korkeuteen Boca Chican yläpuolelle. Neljä ensimmäistä laukaisua johti räjähdyksiin, ja vain yksi laskeutui onnistuneesti ennen räjähdystä. Lopulta viides Starshipin prototyyppi räjähti 33 000 metrin korkeuteen, sammutti moottorinsa, syöksyi takaisin Maahan ja sytytti ne uudelleen juuri ajoissa kääntyäkseen pystyyn ja laskeutuakseen turvallisesti alustalle.

Sen jälkeen Starship ei ole lentänyt, ja sen ensimmäinen yritys päästä kiertoradalle on sen toistaiseksi merkittävin koetus.

+ posts

Hei minun itse Sanna Väisänen, joka on ammatillinen lääkäri, mutta olen intohimoisesti sisällön kirjoittaminen ja minulla on kokemusta tästä, joten päätin tehdä aloittaa urani kirjoittaa ja aloin jakaa tietoa opas ihmisille kiitos teille.
Minun intohimoni kirjoittaa teknologian ja tieteen, joten olen aina lukea paljon pois kirjoja ja resursseja jakaa hyvää sisältöä käyttäjän kanssa.
onderwijs - Aalto Universiteit

Jätä kommentti