Mikä on enkelisijoittaja? ja miten se toimii

Enkelisijoittaja on varakas yksityishenkilö, joka antaa taloudellista tukea aloittaville yrityksille tai yrittäjille vastineeksi osuudesta yrityksessä. Enkelisijoittajat ovat tyypillisesti varakkaita henkilöitä, joilla on korkea riskinsietokyky ja jotka haluavat sijoittaa alkuvaiheen yrityksiin, joilla on mahdollisuus korkeaan tuottoon.

Enkelisijoittajat tarjoavat pääomaa aloittaville yrityksille, jotka eivät ole vielä valmiita houkuttelemaan perinteistä riskipääomarahoitusta. He voivat tarjota siemenrahoitusta, jotta yritys pääsee alkuun, tai myöhemmän vaiheen rahoitusta, jotta yritys voi laajentua ja kasvaa. Rahoituksen tarjoamisen lisäksi enkelisijoittajat tuovat usein mukanaan asiantuntemusta ja alan yhteyksiä, jotka voivat olla arvokkaita startup-yritykselle.

Enkelisijoittajat sijoittavat yleensä pienempiä summia kuin pääomasijoittajat, ja he voivat sijoittaa useampiin eri yrityksiin ja toimialoille. He saattavat myös olla valmiimpia ottamaan riskejä uusien ja vielä kokeilemattomien teknologioiden tai liiketoimintamallien suhteen.

Vastineeksi sijoituksestaan enkelisijoittajat saavat yleensä omistusosuuden yrityksestä sekä sananvaltaa yrityksen toiminnassa ja strategisessa suunnassa. He voivat myös saada osuuden yrityksen voitoista tai osingoista.

AVAINTIEDOT

 • Enkelisijoittaja on yleensä varakas yksityishenkilö, joka rahoittaa startup-yrityksiä alkuvaiheessa, usein omilla varoillaan.
 • Enkelisijoittaminen on usein ensisijainen rahoituslähde monille startup-yrityksille, jotka pitävät sitä houkuttelevampana kuin muita, saalistavampia rahoitusmuotoja.
 • Enkelisijoittajien startup-yrityksille tarjoama tuki edistää innovointia, mikä puolestaan johtaa talouskasvuun.
 • Tämäntyyppiset sijoitukset ovat riskialttiita, eikä niiden osuus yleensä ole yli 10 prosenttia enkelisijoittajan salkusta.

Miten enkelisijoittaminen toimii?

Enkelisijoittajat osallistuvat mieluiten yrityksen alkuvaiheessa, siemen- tai enkelirahoitusvaiheessa. Tämä voi tarkoittaa sitä, että enkeli sijoittaa, kun yritys on olemassa vain ideana, tai se voi tulla, kun yritys on jo toiminnassa.

Joskus enkelisijoittajat saapuvat paikalle ensimmäisen rahoituskierroksen jälkeen, joka yleensä tulee perustajilta itseltään, perustajien ystäviltä ja perheenjäseniltä tai pankkirahoituksesta. Yleensä yrityksen alkurahoitus ei ole merkittävää – on tavallista, että perustajat tuovat tuotteensa tai palvelunsa markkinoille noin 10 000 euron alkurahoituksella.

Enkelisijoittajat tulevat mukaan sen jälkeen, kun alkuperäinen rahoitus on saatu, mutta tyypillisesti ennen kuin yritys tarvitsee suuremman sijoituksen pääomasijoitusyhtiöltä. Heidän sijoituksiaan tarvitaan yrityksen kasvattamiseen kriittisessä (ja yleensä varhaisessa) kehitysvaiheessa sen jälkeen, kun alkurahoitus uhkaa loppua ja ennen kuin pääomasijoitusryhmät osoittavat kiinnostusta kumppanuuteen lupaavan yrityksen kanssa.

Varsinainen sijoitusprosessi etenee seuraavasti:

 • Enkelisijoittajat ottavat yhteyttä nuoriin, kehittyviin yrityksiin suusanallisesti, liike-elämän ja teollisuuden seminaareissa tai kokouksissa, ammatillisten sijoitusorganisaatioiden suosittelemina, internetin yritysfoorumeilla tai paikallisissa tapahtumissa, kuten kauppakamarien kokouksissa.
 • Jos kiinnostus on molemminpuolista, enkelisijoittaja tekee nuoren yrityksen due diligence -tarkastuksen keskustelemalla perustajien kanssa, tarkastelemalla sijoitusasiakirjoja ja arvioimalla toimialaa, jolle yritys on suunnattu.
 • Kun enkelin ja sijoitusenkelien välinen suullinen sopimus on tehty, laaditaan term sheet tai sopimus, jossa sovitaan sijoitusehdoista, maksuista tai oman pääoman prosenttiosuuksista, sijoittajan oikeuksista ja suojasta, hallinto- ja valvontaparametreista sekä enkelisijoittajan mahdollisesta irtautumisstrategiasta.
 • Kun sopimus on viimeistelty, luodaan ja allekirjoitetaan varsinainen oikeudellinen sopimus, kauppa on virallisesti tehty ja sijoitusvarat vapautetaan yrityksen käyttöön.

Rahoituksen määrä vaihtelee, mutta se voi olla niinkin alhainen kuin 5 000 euroa ja korkea kuin 150 000 euroa. Jotkin enkelisijoittajat ryhmittyvät syndikaatiksi ja voivat tarjota rahoitusta jopa miljoonaan euroon asti valituille yrityksille.

Enkelisijoittajat hankkivat yleensä enintään 25 prosentin osuuden yrityksestä. Veteraani-enkelirahoittajat tietävät, että yrityksen perustajilla on oltava suurin omistusosuus omassa yrityksessään, koska heillä on silloin myös suurin kannustin tehdä yrityksestään menestyvä.

Miten löytää enkelisijoittaja?

Enkelisijoittajan löytäminen startup-yrityksellesi voi olla haastava prosessi, mutta on olemassa useita strategioita, joilla voit lisätä onnistumismahdollisuuksiasi. Seuraavassa on muutamia vinkkejä enkelisijoittajan löytämiseen:

 • Verkosto: Yksi tehokkaimmista tavoista löytää enkelisijoittaja on henkilökohtaisten ja ammatillisten verkostojen kautta. Ota yhteyttä ystäviin, perheenjäseniin ja kollegoihin, jotka saattavat tuntea jonkun, joka on kiinnostunut sijoittamaan startup-yrityksiin. Osallistu alan tapahtumiin ja konferensseihin, joissa voit tavata potentiaalisia sijoittajia ja rakentaa suhteita.
 • Verkkoalustat: On olemassa useita verkkoalustoja, jotka yhdistävät startup-yritykset ja enkelisijoittajat, kuten AngelList, Gust ja SeedInvest. Näillä alustoilla startup-yritykset voivat luoda profiileja, esitellä liiketoimintaansa ja olla yhteydessä mahdollisiin sijoittajiin.
 • Enkelisijoittajaryhmät: Enkelisijoittajaryhmät ovat organisaatioita, jotka koostuvat useista sijoittajista, jotka yhdistävät voimavaransa sijoittaakseen startup-yrityksiin. Nämä ryhmät ovat usein keskittyneet tiettyihin toimialoihin tai alueisiin. Tutki alueesi paikallisia enkelisijoittajaryhmiä ja ota yhteyttä niihin ja esitä esityksesi.
 • Hautomot ja kiihdyttämöt: Hautomot ja kiihdyttämöt ovat organisaatioita, jotka tukevat startup-yrityksiä tarjoamalla resursseja, kuten mentorointia, toimistotiloja ja pääsyä sijoittajiin. Monilla hautomoilla ja kiihdyttämöillä on suhteita enkelisijoittajiin, ja ne voivat auttaa yhdistämään startup-yritykset mahdollisiin sijoittajiin.
 • Pitch-kilpailut: Pitch-kilpailut ovat tapahtumia, joissa startup-yritykset esittelevät liiketoimintaansa tuomaristolle tai sijoittajille. Nämä tapahtumat voivat olla loistava tapa saada startup-yritykselle näkyvyyttä ja luoda yhteyksiä mahdollisiin sijoittajiin.
 • Suosittelut: Jos olet jo saanut rahoitusta enkelisijoittajalta, kysy häneltä, tunteeko hän muita sijoittajia, jotka voisivat olla kiinnostuneita yrityksestäsi. Nykyisten sijoittajien suositukset voivat olla arvokas tapa luoda yhteyksiä uusiin sijoittajiin.

Kaiken kaikkiaan enkelisijoittajan löytäminen edellyttää sinnikkyyttä, verkostoitumista ja vakuuttavaa esitystä. Varaudu tekemään tutkimusta, luomaan yhteyksiä ja hiomaan esitystäsi, jotta voit houkutella oikeat sijoittajat startup-yrityksellesi.

enkelisijoittajat suomessa

Suomessa on useita enkelisijoittajia ja enkelisijoittajaverkostoja, jotka tarjoavat rahoitusta ja tukea alkuvaiheen startup-yrityksille. Tässä muutamia esimerkkejä:

 • FiBAN (Finnish Business Angels Network): FiBAN on enkelisijoittajien verkosto, joka tarjoaa rahoitusta ja tukea startup-yrityksille Suomessa. Verkostolla on yli 650 jäsentä, ja se on sijoittanut yli 150 miljoonaa euroa startup-yrityksiin perustamisestaan vuonna 2010 lähtien.
 • Icebreaker.vc: Icebreaker.vc on helsinkiläinen varhaisen vaiheen pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa startup-yrityksiin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yrityksellä on enkelisijoittajien verkosto ja se tarjoaa startup-yrityksille siemenrahoitusta ja tukea.
 • Wave Ventures: Wave Ventures on varhaisen vaiheen pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa startup-yrityksiin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yrityksellä on enkelisijoittajien verkosto, ja se tarjoaa rahoitusta ja tukea startup-yrityksille eri toimialoilla.
 • Gorilla Ventures: Gorilla Ventures on varhaisen vaiheen pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa startup-yrityksiin Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Yrityksellä on enkelisijoittajien verkosto ja se tarjoaa siemenrahoitusta ja tukea startup-yrityksille.
 • New Nordic Angels: New Nordic Angels on enkelisijoittajien verkosto, joka tarjoaa rahoitusta ja tukea startup-yrityksille Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Verkostolla on yli 100 jäsentä ja se on sijoittanut yli 80 startup-yritykseen.

Kaiken kaikkiaan Suomessa on monia enkelisijoittajia ja enkelisijoittajaverkostoja, jotka tarjoavat rahoitusta ja tukea alkuvaiheen startup-yrityksille. Startup-yritykset voivat tutkia näitä verkostoja ja yksittäisiä sijoittajia löytääkseen oikean sopivuuden liiketoimintaansa ja esitelläkseen ideansa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta mikä on enkelisijoittaja

Miten Enkelisijoittajaksi?

Yleensä enkelisijoittajaksi pääsyn edellytyksenä on akkreditoidun sijoittajan vaatimusten täyttäminen. Tämä tarkoittaa, että ansiotulojen on oltava vähintään 200 000 euroa kahden viime vuoden ajalta (puolison kanssa 300 000 euroa) tai että nettovarallisuutesi yksin tai puolison kanssa on oltava yli miljoona euroa sijoituskelpoista omaisuutta.

Mistä löytää Enkelisijoittaja?

On olemassa monia alustoja, kuten Angel Capital Association, Angel Investment Network tai AngelList, jotka auttavat yhdistämään yrittäjät ja enkelisijoittajat.

Mitä enkelisijoittaja tekee?

Enkelisijoittajat ovat varakkaita yksityisiä sijoittajia, jotka keskittyvät rahoittamaan pienyrityksiä pääomaa vastaan. Toisin kuin pääomasijoitusyhtiö, joka käyttää sijoitusrahastoa, enkelit käyttävät omaa nettovarallisuuttaan.

Mitä hyötyä enkelisijoittajista on yrityksille?

Enkelisijoittaja tarkoittaa, että yrityksesi ei tarvitse maksaa varoja takaisin, koska annat omistusosuuksia rahaa vastaan. Enkelisijoittaminen on yleensä varattu vakiintuneille yrityksille, jotka ovat jo pidemmällä kuin käynnistysvaiheessa.

Miten enkelisijoittaja toimii?

Enkelisijoittaja on yksityishenkilö, joka tarjoaa pääomaa yritykselle tai yrittäjälle pääomaosuutta tai vaihtovelkakirjalainaa vastaan. Enkelisijoittajat sijoittavat yleensä alkuvaiheen yrityksiin, joilla on suuri kasvupotentiaali. He ovat valmiita ottamaan riskejä yrityksistä, joiden toimintaa ei ole todistettu, ja tavallisesti he odottavat sijoituksensa tuottoa viiden tai seitsemän vuoden kuluessa. Enkelisijoittajat tarjoavat yleensä pääoman lisäksi neuvoja ja ohjausta, jotka auttavat yrittäjää rakentamaan liiketoimintaansa ja lisäämään menestyksen todennäköisyyttä.

Mitkä ovat enkelisijoittajien haitat?

Enkelisijoittajien haitat
Vähemmän omaa pääomaa: Vaikka enkelisijoittajat mahdollistavat yrityksen omistajien toiminnan käynnistämisen, he saavat myös oman pääoman organisaatiossa. …
Paine: Enkelisijoittajat saattavat odottaa sijoitukselleen huomattavaa tuottoa, mikä voi luoda lisäpaineita sinulle ja mahdollisille työntekijöille.

Mitä tapahtuu enkelisijoittajille, jos yritys epäonnistuu?

AngelListissä tehtyjen, rahaa menettävien kauppojen tuoton tarkastelu. Kun startup-yritykset epäonnistuvat, sijoittajat menettävät todennäköisesti suurimman osan tai jopa kaiken pääomastaan – riippumatta siitä, sijoittivatko he alkuvaiheen vai myöhemmän vaiheen sijoituksiin. Varhaisen vaiheen tappiollisista kaupoista aiheutuvat tappiot ovat äärimmäisempiä kuin myöhemmän vaiheen tappiollisista kaupoista aiheutuvat tappiot.

Voivatko enkelisijoittajat vaatia rahojaan takaisin?

He tarjoavat sinulle pääomaa, jota tarvitset, jotta pallo lähtee liikkeelle, ja saavat vastineeksi omistusosuuden yrityksestäsi. Jos startup-yritys menestyy, saatte molemmat taloudellista hyötyä. Jos taas yrityksesi epäonnistuu, enkelisijoittaja ei odota sinun maksavan tarjottuja varoja takaisin.

Website | + posts

Abhi Patel on lahjakas kirjoittaja, jolla on suuri intohimo jakaa tarkkaa ja hyvin tutkittua tietoa laajalle yleisölle. Abhi on suorittanut markkinoinnin tutkinnon arvostetussa Helsingin yliopistossa, ja hänellä on vahva akateeminen tausta, joka täydentää hänen kirjallista osaamistaan.

Hänen ensisijaisena tavoitteenaan on tarjota lukijoille luotettavaa ja ajantasaista tietoa eri aiheista, kuten tiedosta, teknologiasta ja faktoista. Tekemällä perusteellista tutkimusta Abhi varmistaa, että heidän tuottamansa sisältö on luotettavaa ja oivaltavaa. Abhi Patel on aidosti sitoutunut toimittamaan täsmällistä tietoa, ja hän pyrkii kouluttamaan ja sitouttamaan lukijoita, mikä vaikuttaa myönteisesti heidän tietämykseensä ja ymmärrykseensä.