Mikä on galaksi? | Hämmästyttäviä faktoja

Galaksi on valtava kaasun, pölyn ja tähtien saari avaruuden valtameressä. Tyypillisesti galaksit ovat miljoonien valovuosien päässä toisistaan. Galaksit ovat maailmankaikkeutemme rakennuspalikoita. Niiden jakautuminen ei ole sattumanvaraista, kuten voisi olettaa. Sen sijaan galaksit ovat pitkin käsittämättömän pitkiä säikeitä poikki maailmankaikkeuden muodostaen tähtipaikkakuntien kosmisen verkon.

Yksi galaksi voi sisältää satoja miljardeja tähtiä, ja sen läpimitta voi olla useita tuhansia valovuosia. Oman galaksimme, Linnunradan, halkaisija on noin 100 000 valovuotta. Se on noin 587 900 biljoonaa mailia eli lähes miljoona biljoonaa kilometriä.

Kolme galaksityyppiä ovat spiraaligalaksit, elliptiset galaksit ja epäsäännölliset galaksit.

Galaksi koot vaihtelevat suuresti, hyvin pienistä uskomattoman valtaviin. Pienissä kääpiögalakseissa on noin 100 miljoonaa tähteä ja jättiläisgalakseissa yli biljoona tähteä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta Mikä on galaksi

Mikä on meidän galaxi?

Tähtitiede > Linnunrata. Linnunradan galaksi. Tiesitkö, että aurinkomme, Aurinko, on vain yksi sadoista miljardeista tähdistä, jotka pyörivät valtavassa kosmisessa paikassa nimeltä Linnunrata? Linnunrata on valtava kokoelma tähtiä, pölyä ja kaasua.

Montako galaksia on olemassa?

Erään tällaisen arvion mukaan havaittavassa maailmankaikkeudessa on 100-200 miljardia galaksia. Toiset tähtitieteilijät ovat yrittäneet arvioida aiemmissa tutkimuksissa ”väliin jääneiden” galaksien määrää ja päätyneet siihen, että maailmankaikkeudessa on yhteensä 2 biljoonaa galaksia

Millaisia galakseja on kolmea eri tyyppiä?

Tähtitieteilijät luokittelevat galaksit kolmeen pääluokkaan: elliptisiin, spiraaligalakseihin ja epäsäännöllisiin galakseihin. Nämä galaksit kattavat laajan kokoluokan, kääpiögalakseista, joissa on vain 100 miljoonaa tähteä, jättiläisgalakseihin, joissa on yli biljoona tähteä.

Onko Maa galaksi?

Maa sijaitsee paikallisen ryhmän toiseksi suurimmassa galaksissa, Linnunradaksi kutsutussa galaksissa. Linnunrata on suuri spiraaligalaksi. Maa sijaitsee yhdessä Linnunradan spiraalihaaroista (nimeltään Orionin varsi), joka on noin kaksi kolmasosaa galaksin keskustasta.

Kuinka monta tähteä galaksissa on?

Käyttämällä Linnunrataa mallina voimme kertoa tyypillisessä galaksissa olevien tähtien määrän (100 miljardia) maailmankaikkeuden galaksien määrällä (2 biljoonaa).

Mikä on lähin galaksi?

Meitä lähin tunnettu galaksi on Canis Major -kääpiögalaksi, joka on 236 000 000 000 000 000 000 km (25 000 valovuoden) päässä Auringosta. Seuraavaksi lähin on Sagittariuksen kääpiöelliptinen galaksi, joka on 662 000 000 000 000 000 000 000 km (70 000 valovuoden) päässä Auringosta.