Mikä on google? Historia ja tosiasiat

Tunnettiin alun perin nimellä BackRub. Google on hakukone, jota Sergey Brin ja Larry Page alkoivat kehittää vuonna 1996 Stanfordin yliopiston tutkimushankkeena, jonka tarkoituksena oli löytää tiedostoja Internetistä. Myöhemmin Larry ja Sergey päättivät, että heidän hakukoneensa nimi oli muutettava, ja valitsivat Googlen, joka on saanut inspiraationsa termistä googol. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Mountain View’ssa, Kaliforniassa.

mikä on google
mikä on google

Mitä Google tarkoittaa?

Google on internetin hakukone. Se käyttää omaa algoritmia, joka on suunniteltu hakemaan ja järjestämään hakutuloksia siten, että ne tarjoavat mahdollisimman relevantteja ja luotettavia tietolähteitä.

Googlen julkilausuttu tehtävä on ”järjestää maailman tietoa ja tehdä siitä yleisesti saatavilla olevaa ja hyödyllistä”. Se on maailman johtava hakukone, ja tämä asema on herättänyt kritiikkiä ja huolta sen vallasta vaikuttaa verkkotiedon kulkuun.

Google on niin hallitseva hakukone, että termiä ”Google” voidaan käyttää myös verbinä, joten kun joku hakee jotain Googlella, hän voi sanoa ”googlettaneensa” sen.

Googlen tuotteet ja palvelut

Google tarjoaa monenlaisia tuotteita ja palveluja, mm:

  • Google Search – maailman suosituin hakukone.
  • Google Maps – karttapalvelu, joka tarjoaa käyttäjille reittiohjeita, liikennepäivityksiä ja muita paikkatietoja.
  • Gmail – ilmainen sähköpostipalvelu, jossa on ominaisuuksia, kuten roskapostisuojaus, suodattimet ja tallennustila.
  • Google Drive – pilvipohjainen tallennuspalvelu, jonka avulla voit tallentaa ja jakaa tiedostoja, asiakirjoja ja valokuvia.
  • YouTube – videoiden jakamisalusta, johon käyttäjät voivat ladata ja katsella videoita.
  • Google Translate – työkalu, jonka avulla käyttäjät voivat kääntää tekstiä tai verkkosivuja eri kielille.
  • Google Chrome – Googlen kehittämä verkkoselain.
  • Google Photos – kuvienhallintasovellus, jonka avulla voit tallentaa, järjestää ja jakaa valokuvia.
  • Google-kalenteri – verkkokalenteri, joka auttaa aikatauluttamaan tapahtumia, tapaamisia ja kokouksia.
  • Google Docs – tuottavuustyökalupaketti, joka sisältää tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta- ja esitysohjelmiston.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä Googlen tarjoamista monista tuotteista ja palveluista.

Miten Google toimii?

Google toimii käyttämällä monimutkaisia algoritmeja analysoimaan ja järjestämään miljardeja verkkosivuja ja muuta sisältöä internetissä. Kun käyttäjä syöttää hakukyselyn, Googlen algoritmi etsii Googlen laajasta verkkosivujen indeksistä ja asettaa ne paremmuusjärjestykseen esimerkiksi relevanssin, auktoriteetin ja käyttäjäkokemuksen perusteella.

Googlen hakualgoritmi käyttää satoja eri signaaleja määrittääkseen, mitkä sivut ovat merkityksellisimpiä tietyn kyselyn kannalta. Tärkeimpiä luokittelutekijöitä ovat muun muassa sisällön laatu ja relevanssi, sivulle osoittavien linkkien määrä ja laatu sekä käyttäjän sijainti, kieli ja hakuhistoria.

Hakukoneen lisäksi Google tarjoaa myös useita muita tuotteita ja palveluja, joissa hyödynnetään sen kehittynyttä teknologiaa ja data-analyysiominaisuuksia. Esimerkiksi Google Maps käyttää satelliittikuvia, geopaikannustekniikkaa ja reaaliaikaisia liikennetietoja tarjotakseen käyttäjille reittiohjeita, paikallisia yritystietoja ja muita sijaintiin perustuvia palveluja.

Kaiken kaikkiaan Googlen menestys yrityksenä on perustunut sen kykyyn käyttää huipputeknologiaa tiedon järjestämiseen ja toimittamiseen uusilla ja innovatiivisilla tavoilla.

lue lisää täältä

Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta google

Mikä on Google yksinkertaisin sanoin?

Google on internetin hakukone. Se käyttää omaa algoritmia, joka on suunniteltu hakemaan ja järjestämään hakutuloksia siten, että se tarjoaa mahdollisimman relevantteja ja luotettavia tietolähteitä.

Mikä on Googlen päätarkoitus?

Googlen tehtävänä on järjestellä maailman tietoa ja tehdä siitä yleisesti saatavilla olevaa ja hyödyllistä. Siksi haku helpottaa laajan tietovalikoiman löytämistä monista eri lähteistä.

Miksi Google on tärkeä koulutuksessa?

Työkalut yhteistyöhön, viestintään ja luovuuteen
Google for Education antaa opettajille vapauden käyttää enemmän aikaa oppimiskokemuksen yksilöllistämiseen ja vähemmän aikaa sen hallintaan.

Miten Google on auttanut ihmisiä?

Google mullisti hakukonepelin. On vaikea kuvitella jokapäiväistä elämää ilman suosittua verkkosivustoa. Googlen hakukone on muuttanut dramaattisesti nykyaikaa ainutlaatuisen luomansa PageRank-luokituksen, yhteiskunnan ajattelutapaan vaikuttamisen ja maailman talouteen vaikuttamisen vuoksi.

Website | + posts

Abhi Patel on lahjakas kirjoittaja, jolla on suuri intohimo jakaa tarkkaa ja hyvin tutkittua tietoa laajalle yleisölle. Abhi on suorittanut markkinoinnin tutkinnon arvostetussa Helsingin yliopistossa, ja hänellä on vahva akateeminen tausta, joka täydentää hänen kirjallista osaamistaan.

Hänen ensisijaisena tavoitteenaan on tarjota lukijoille luotettavaa ja ajantasaista tietoa eri aiheista, kuten tiedosta, teknologiasta ja faktoista. Tekemällä perusteellista tutkimusta Abhi varmistaa, että heidän tuottamansa sisältö on luotettavaa ja oivaltavaa. Abhi Patel on aidosti sitoutunut toimittamaan täsmällistä tietoa, ja hän pyrkii kouluttamaan ja sitouttamaan lukijoita, mikä vaikuttaa myönteisesti heidän tietämykseensä ja ymmärrykseensä.