Mikä on horkka? Oireet ja syyt

horkka on hengenvaarallinen tauti, jonka aiheuttavat loiset, jotka tarttuvat ihmisiin tartunnan saaneiden Anopheles-hyttysnaaraiden puremien välityksellä. Tauti on yleinen trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla, erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, Etelä-Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.

horkka oireita ovat kuume, vilunväristykset, päänsärky ja flunssan kaltaiset oireet, jotka voivat ilmetä jo 7 päivän kuluttua tartunnan saamisesta. Malariaa voidaan hoitaa malarialääkkeillä, mutta varhainen diagnoosi ja hoito ovat ratkaisevan tärkeitä vakavan sairauden ja kuoleman estämiseksi.

horkka on ehkäistävissä oleva sairaus, ja ehkäisytoimiin kuuluu hyönteismyrkyllä käsiteltyjen vuodeverkkojen käyttö, hyönteismyrkyillä ruiskuttaminen sisätiloissa ja malarialääkkeiden käyttö tartunnan ehkäisemiseksi. Rokotteita kehitetään ja testataan myös ennaltaehkäisemiseksi horkka.

horkka oireet

horkka oireet voivat vaihdella malariaparasiitin tyypistä ja infektion vakavuudesta riippuen. Yleisimpiä horkka oireita ovat mm:

  • Korkea kuume (joka voi esiintyä 48-72 tunnin jaksoissa).
  • vilunväristykset ja hikoilu
  • Päänsärky
  • Lihas- ja nivelkipu
  • Väsymys
  • Pahoinvointi ja oksentelu
  • Ripuli
  • Anemia (punasolujen väheneminen)
  • Keltaisuus (ihon ja silmien kellastuminen).
  • Kohtaukset (vaikeissa tapauksissa)

Oireet voivat ilmaantua jo 7 päivän kuluttua tartunnan saamisesta, mutta niiden ilmaantuminen voi kestää myös useita viikkoja tai kuukausia loistyypistä riippuen. On tärkeää hakeutua lääkäriin, jos havaitset jonkin näistä oireista oltuasi alueella, jossa horkka esiintyy. Varhainen diagnoosi ja hoito voivat estää vakavan sairauden ja kuoleman.

horkka syyt

horkka aiheuttavat Plasmodium-suvun loiset. Nämä loiset leviävät ihmisiin tartunnan saaneiden naaraspuolisten Anopheles-hyttysten puremien välityksellä. Kun tartunnan saanut hyttynen puree ihmistä, loiset pääsevät ihmisen verenkiertoon ja kulkeutuvat maksaan, jossa ne lisääntyvät ja kypsyvät. Sieltä loiset siirtyvät punasoluihin, joissa ne jatkavat lisääntymistään ja aiheuttavat horkka oireita.

Plasmodium-lajeja, jotka voivat aiheuttaa horkkaa ihmisessä, on viisi, mutta vakavimmat muodot aiheuttaa Plasmodium falciparum. Taudin vakavuus riippuu loistyypistä ja henkilön immuunijärjestelmästä. Raskaana olevilla naisilla, pienillä lapsilla ja ihmisillä, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt, on suurempi riski sairastua vakaviin horkkan muotoihin.

horkka on ehkäistävissä ja hoidettavissa oleva sairaus, mutta se on edelleen merkittävä kansanterveysongelma monissa osissa maailmaa, erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, Etelä-Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä ovat hyönteismyrkyllä käsiteltyjen vuodeverkkojen käyttö, hyönteismyrkkyjen käyttö sisätiloissa ja horkkalääkkeiden käyttö tartunnan ehkäisemiseksi.

Mikä on horkka nimi?

Vakavan horkka aiheuttaa yleensä P. falciparum (usein falciparummalaria). Falciparummalarian oireet alkavat 9-30 päivän kuluttua tartunnasta.

Miksi sitä kutsutaan horkka?

Itse asiassa sana ”horkka” tulee italian kielestä, joka tarkoittaa ”huonoa ilmaa” – mal’aria, joka liittyy soihin ja rämeisiin. Malariaa aiheuttaa yksisoluinen loinen, joka tunnetaan nimellä sporozoan. Tämä itiöeläin kuuluu Plasmodium-sukuun, ja neljä ihmistä uhkaavaa lajia ovat P. falciparum, P.

Miten horkka voidaan ehkäistä?

Suojautuminen hyttysiltä
Levitä hyönteiskarkotetta alttiille iholle.
Käytä pitkähihaisia vaatteita ja pitkiä housuja, jos olet ulkona yöllä.
Käytä hyttysverkkoa sängyn päällä, jos makuuhuoneesi ei ole ilmastoitu tai suojattu.
Suihkuta vaatteisiin hyönteismyrkkyä tai karkotetta, sillä hyttyset voivat purra ohuiden vaatteiden läpi.

Miten horkka torjutaan?

horkkaäkkeet yhdessä hyttysten torjuntaohjelmien kanssa ovat historiallisesti olleet avainasemassa malarian torjunnassa endeemisillä alueilla, mikä on johtanut malaria-taudin maantieteellisen levinneisyysalueen merkittävään supistumiseen maailmanlaajuisesti.