Mikä on hurrikaani? ja miten se muodostuu

Hurrikaani on trooppiseksi sykloniksi kutsuttu myrskytyyppi, joka muodostuu trooppisilla tai subtrooppisilla vesillä.

Trooppinen sykloni on sääjärjestelmä, jolle on ominaista pyörivä matalapaine ja järjestäytyneet ukkosmyrskyt, mutta jossa ei ole tiheydeltään erilaisia ilmamassoja erottavia rintamia. Näiden syklonien voimakkuus luokitellaan niiden suurimpien jatkuvien pintatuulten perusteella. Kun jatkuvat tuulet ovat alle 39 mailia tunnissa (mph), niitä kutsutaan trooppisiksi painanteiksi, kun taas ne, joiden suurin jatkuva tuulennopeus on 39 mph tai enemmän, luokitellaan trooppisiksi myrskyiksi.

Kun trooppisen myrskyn suurin jatkuva tuulennopeus on 74 mph, sitä kutsutaan hurrikaaniksi. Hurrikaanin voimakkuus määritetään Saffir-Simpsonin hurrikaanituulten asteikolla, joka vaihtelee kategorioista 1-5. Hurrikaanin voimakkuus määritellään Saffir-Simpsonin asteikolla. Mitä korkeampi luokka, sitä merkittävämpiä ovat hurrikaanin mahdollisesti aiheuttamat omaisuusvahingot.

Hurrikaanit saavat alkunsa pääasiassa Atlantin altaasta, johon kuuluvat Atlantin valtameri, Karibianmeri, Meksikonlahti ja toisinaan Tyynenmeren keski- ja itäosa. Myrskyjen tunnistamiseen käytetään Maailman ilmatieteen järjestön ylläpitämää kiertävää nimilistaa.

Vaikka hurrikaanikausi kestää virallisesti 1. kesäkuuta ja 30. marraskuuta välisenä aikana, näiden myrskyjen tiedetään esiintyvän myös tämän ajanjakson ulkopuolella. Kansallisen valtameri- ja ilmakehäviraston (NOAA) kansallinen hurrikaanikeskus (National Hurricane Center) seuraa ja ennustaa näitä myrskyjä, joita esiintyy Atlantin altaalla tyypillisesti keskimäärin 12 kertaa vuodessa.

Merkittävänä hurrikaanitutkimuslaitoksena NOAA pyrkii ymmärtämään näitä monimutkaisia sääjärjestelmiä syvällisemmin suojellakseen ihmisiä, omaisuutta, kaupankäyntiä ja luonnonvaroja.

miten hurrikaani syntyy?

Hurrikaani, joka tunnetaan myös trooppisena syklonina, muodostuu lämpimien valtamerivesien yllä, kun merenpinnan yläpuolella oleva ilma muuttuu hyvin kosteaksi ja epävakaaksi.

Muodostumisprosessi alkaa häiriöstä, kuten trooppisesta aallosta, joka liikkuu valtameren yli. Kun tämä häiriö kohtaa lämpimät merivedet, joiden lämpötila on vähintään 27 °C, se alkaa imeä lämpöä ja kosteutta valtameren pinnalta, jolloin ilma nousee ylöspäin ja muodostaa matalapainealueen.

Kun ilma nousee, se jäähtyy ja muodostaa pilviä ja ukkosmyrskyjä, jotka vapauttavat ilmakehään entistä enemmän lämpöä, mikä lisää myrskyn kasvua entisestään. Myrsky alkaa pyöriä maapallon pyörimisliikkeen ja Coriolis-ilmiön vuoksi, mikä saa nousevan ilman pyörimään vastapäivään pohjoisella pallonpuoliskolla ja myötäpäivään eteläisellä pallonpuoliskolla.

Myrskyn tuulet voimistuvat edelleen, kun myrskyn keskellä oleva matalapainealue imee lisää lämmintä ja kosteaa ilmaa ympäröivästä valtamerestä. Kun myrskyn tuulet saavuttavat 39 mailin tuntinopeuden, se luokitellaan trooppiseksi myrskyksi. Jos tuulen nopeus on vähintään 74 mailia tunnissa, myrsky luokitellaan hurrikaaniksi.

Hurrikaanit voivat aiheuttaa katastrofaalisia vahinkoja voimakkaiden tuultensa, rankkasateidensa ja myrskytulviensa vuoksi. Myrskytuuli nostaa merenpinnan korkeutta, kun myrskytuulet työntävät vettä kohti rantaa. Hurrikaanien seuraaminen ja niihin varautuminen on ratkaisevan tärkeää, jotta niiden vaikutukset ihmisiin, infrastruktuuriin ja yhteisöihin voidaan minimoida.

missä esiintyy hurrikaaneja?

Hurrikaanit, jotka tunnetaan myös trooppisina sykloneinakin, esiintyvät pääasiassa alueilla, joilla on lämpimät merivedet, tyypillisesti 5-20 leveysasteen välillä sekä pohjoisella että eteläisellä pallonpuoliskolla. Hurrikaanien muodostumisen kannalta aktiivisin alue on Atlantin allas, johon kuuluvat Atlantin valtameri, Karibianmeri ja Meksikonlahti.

Itäisellä Tyynellämerellä hurrikaanit muodostuvat tyypillisesti Meksikon länsirannikolla ja kulkevat länteen kohti Havaijia tai länsi-luoteeseen kohti Yhdysvaltojen tai Meksikon länsiosia. Läntisellä Tyynellämerellä hurrikaanit tunnetaan taifuuneina, ja niitä voi esiintyä ympäri vuoden, mutta useammin kesällä ja syksyllä. Nämä myrskyt voivat vaikuttaa esimerkiksi Japaniin, Kiinaan ja Filippiineille.

Atlantin ja Tyynenmeren alueiden lisäksi hurrikaaneja voi esiintyä myös Intian valtamerellä, erityisesti Bengalinlahdella ja Arabianmerellä. Tällä alueella hurrikaanit ovat kuitenkin yleensä harvinaisempia ja vähemmän voimakkaita kuin Atlantilla ja Tyynellämerellä.

On tärkeää huomata, että hurrikaaneja voi esiintyä myös näiden alueiden ulkopuolella, mutta se on harvinaisempaa. Esimerkiksi vuonna 2019 hurrikaani Dorian laskeutui Bahamalle muodostuttuaan Atlantilla, ja sykloni Idai laskeutui Mosambikiin muodostuttuaan Intian valtamerellä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta mikä on hurrikaani

Mitä on Hurrikaani?

Hurrikaani on trooppinen myrsky, jonka tuulen nopeus on vähintään 74 mailia tunnissa. Myrskyn silmä on yleensä 20-30 mailia leveä ja voi ulottua yli 400 mailin päähän.

Mikä aiheuttaa hurrikaanin?

Lämpimät merivedet ja ukkosmyrskyt ruokkivat voimanälkäisiä hurrikaaneja. Hurrikaanit muodostuvat valtameren yllä, ja ne alkavat usein trooppisena aaltona – matalapainealueena, joka liikkuu kosteuspitoisen tropiikin halki ja mahdollisesti lisää sadekuurojen ja ukkosten aktiivisuutta.

Mitä eroa on Taifuunilla ja hurrikaanilla?

Jos se on Pohjois-Atlantin, Pohjois-Tyynenmeren keskiosien tai Pohjois-Tyynenmeren itäosan (Florida, Karibian saaret, Texas, Havaiji jne.) yläpuolella, sitä kutsutaan hurrikaaniksi. Jos se leijuu Luoteis-Tyynenmeren yllä (yleensä Itä-Aasiassa), sitä kutsutaan taifuuniksi.

Voiko Suomessa olla hurrikaani?

Saukkosen mukaan Suomen viileä ilmasto pitää Suomen poissa hurrikaanien tieltä.

Website | + posts

Abhi Patel on lahjakas kirjoittaja, jolla on suuri intohimo jakaa tarkkaa ja hyvin tutkittua tietoa laajalle yleisölle. Abhi on suorittanut markkinoinnin tutkinnon arvostetussa Helsingin yliopistossa, ja hänellä on vahva akateeminen tausta, joka täydentää hänen kirjallista osaamistaan.

Hänen ensisijaisena tavoitteenaan on tarjota lukijoille luotettavaa ja ajantasaista tietoa eri aiheista, kuten tiedosta, teknologiasta ja faktoista. Tekemällä perusteellista tutkimusta Abhi varmistaa, että heidän tuottamansa sisältö on luotettavaa ja oivaltavaa. Abhi Patel on aidosti sitoutunut toimittamaan täsmällistä tietoa, ja hän pyrkii kouluttamaan ja sitouttamaan lukijoita, mikä vaikuttaa myönteisesti heidän tietämykseensä ja ymmärrykseensä.