Intranet on yrityksen sisäinen yksityinen verkko, jota käytetään yrityksen tietojen ja tietokoneresurssien turvalliseen jakamiseen työntekijöiden kesken. Intranetiä voidaan käyttää myös ryhmätyöskentelyyn ja etäkonferensseihin.
Intranetit edistävät organisaation sisäistä viestintää. Niiden avulla työntekijät pääsevät helposti käsiksi tärkeisiin tietoihin, linkkeihin, sovelluksiin, lomakkeisiin ja yritystietokantoihin. Intranetin tietoturvan ylläpitämiseksi käytetään usein tietokantaa, joka sisältää kaikkien niiden työntekijöiden käyttäjätunnukset, joilla on käyttöoikeudet verkkoon.

Miten intranettejä käytetään?
Organisaatiot käyttävät intranettejä yksityisenä, sisäisenä verkkona, joka helpottaa työntekijöiden välistä viestintää ja yhteistyötä. Joitakin intranetin yleisiä käyttötapoja ovat mm. seuraavat:
- Sisäinen viestintä: Intranetissä voidaan jakaa uutisia, päivityksiä ja ilmoituksia työntekijöille reaaliaikaisesti.
- Asiakirjojen hallinta: Intranettejä voidaan käyttää asiakirjojen ja tiedostojen keskitettynä säilytyspaikkana, jolloin työntekijöiden on helppo saada tarvitsemansa tiedot käyttöönsä.
- Yhteistyö: Intranetissä voidaan tehdä yhteistyötä projekteissa, jakaa ideoita ja työskennellä yhdessä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
- Koulutus ja kehittäminen: Intranetissä voidaan tarjota työntekijöille koulutus- ja kehittämismahdollisuuksia, kuten verkkokursseja tai koulutusmateriaalia.
- Työntekijöiden sitoutuminen: Intraneteja voidaan käyttää työntekijöiden sitoutumisen edistämiseen ja yhteisöllisyyden tunteen luomiseen työntekijöiden keskuudessa.
- Henkilöstöhallinto: Intranettejä voidaan käyttää HR-prosessien hallintaan, kuten työntekijöiden palvelukseen ottamiseen, suoritusarviointeihin ja etuuksien hallinnointiin.
- Työnkulun automatisointi: Intraneteja voidaan käyttää rutiinitehtävien automatisointiin ja työnkulkujen virtaviivaistamiseen, mikä vähentää tehtävien suorittamiseen tarvittavaa aikaa ja resursseja.
Kaiken kaikkiaan intranet ovat monipuolinen työkalu, jota voidaan käyttää monin eri tavoin parantamaan viestintää, yhteistyötä ja tuottavuutta organisaatiossa.
Miten intranet toimivat?
Turvallisen ja luotettavan intranet käyttämiseksi tarvitaan verkkopalvelin, joka hallinnoi palvelimella isännöityjen tietojen pyyntöjä. Sisällönhallintajärjestelmä olisi myös perustettava, jotta intranetin sisällön luomista, julkaisemista ja hallintaa voidaan valvoa. Intranet voi koostua toisiinsa liitetyistä lähiverkoista (LAN) ja kiinteistä linjoista, jotka on yhdistetty laajakaistaverkkoresursseihin. Työntekijät tarvitsevat erityisen verkkosalasanan ja yhteyden yrityksen lähiverkkoon päästäkseen intranetiin. Palomuuriohjelmisto on välttämätön intranetin suojaamiseksi, sillä se seuraa kaikkia saapuvia ja lähteviä datapaketteja varmistaakseen, etteivät ne sisällä luvattomia tai epäilyttäviä pyyntöjä. Ekstranet luodaan, kun intranetin osa tulee asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, tavarantoimittajien tai muiden yrityksen ulkopuolisten tahojen ulottuville. Myös isännöidyt ohjelmistosovellukset tarjoavat intranetteja, ja jotkin nykyaikaiset intranetit toimivat samalla tavalla kuin sosiaalisen median sovellukset.
Mitkä ovat intranet edut?
intranet käytöstä organisaatiossa on monia etuja. Seuraavassa on joitakin tärkeimpiä etuja:
- Parempi viestintä: Intranet tarjoaa työntekijöille keskitetyn foorumin viestintään ja yhteistyöhön, mikä johtaa tehokkaampaan ja vaikuttavampaan viestintään koko organisaatiossa.
- Parempi yhteistyö: Intranetit helpottavat yhteistyötä tarjoamalla työntekijöille työkaluja, joiden avulla he voivat työskennellä yhdessä projektien parissa ja jakaa tietoa helposti.
- Keskitetyt tiedot: Intranetit tarjoavat yhden keskitetyn paikan tärkeille yritystiedoille, politiikoille, menettelytavoille ja muille resursseille, mikä voi auttaa virtaviivaistamaan toimintaa ja lisäämään tehokkuutta.
- Parempi tiedonsaanti: Intranets helpottavat työntekijöiden pääsyä tarvitsemiinsa tietoihin silloin, kun he niitä tarvitsevat, fyysisestä sijainnista riippumatta.
- Lisääntynyt tuottavuus: Intranetit auttavat vähentämään rutiinitehtävien suorittamiseen tarvittavaa aikaa ja vaivaa, jolloin työntekijät voivat keskittyä arvokkaampiin toimintoihin.
- Kustannussäästöt: Intranetit voivat vähentää paperipohjaisen viestinnän ja hallinnollisten tehtävien tarvetta, mikä johtaa organisaation kustannussäästöihin.
- Parempi turvallisuus: intranet voidaan suunnitella vahvoilla turvatoimilla, jotka suojaavat arkaluonteisia tietoja luvattomalta käytöltä.
Mitkä ovat esimerkkejä intraneteistä?
intranet on monia esimerkkejä, joista joitakin ovat:
- Microsoft SharePoint: SharePoint: Verkkopohjainen yhteistyö- ja asiakirjahallinta-alusta.
- Google Workspace: Pilvipohjaisten tuottavuus- ja yhteistyövälineiden sarja.
- Slack: Tiimiviestintä- ja yhteistyöalusta.
- Confluence: Tiimityötila sisällön luomiseen ja organisointiin, mukaan lukien asiakirjat, tietopohjat ja wikit.
- HubSpot: Asiakassuhteiden hallinta-alusta, jossa on intranet-komponentti.
- Igloo: Digitaalisen työpaikan alusta, joka sisältää intranet-toiminnot.
- Jive: Yrityksen yhteistyö- ja viestintäalusta.
- Salesforce: Pilvipohjainen asiakassuhteiden hallinta-alusta, jossa on intranet-komponentti.
- IBM Connections: Yrityksen sosiaalinen verkostoitumis- ja yhteistyöalusta.
- Yammer: Sosiaalinen verkostoitumisalusta yritysten viestintään ja yhteistyöhön.
Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta mikä on intranet
Mitä intranet tarkoittaa?
”Intra” tarkoittaa ”sisäistä” ja kuvaa siten sisäisen viestinnän välineen käyttöä. Etuliite ”intra” käännetään myös ”sisällä” ja ”inter” käännetään ”välillä” tai ”kesken”. Intranetin merkitys on siis: sisäinen viestintäväline, jota käytetään työntekijöiden välillä.
Mitkä ovat intranetin edut?
Kaksi yleisintä syytä käyttää intranetiä ovat: tehokkaampi liiketoimintaviestintä ja yhteistyö työntekijöiden välillä ja. helpompi pääsy asiakirjoihin ja tietoihin.
Mikä on intranetin tarkoitus?
Organisaatio voi käyttää intranetiä monestakin syystä. Pohjimmiltaan intranetiä käytetään tuottavuuden edistämiseen. Sen tarkoituksena on yhdistää työntekijät, mahdollistaa yhteistyö ja parantaa sisäistä viestintää. Organisaation rakenteesta riippuen intranet voi ratkaista muitakin ongelmia, kuten sosiaalisten esteiden voittamisen.
Miksi intranet on parempi kuin internet?
Se on yrityksen sisäinen turvallinen ja yksityinen viestintäverkko, rajoitettu versio internetistä, johon ei ole pääsyä kenelläkään verkon ulkopuolella. Intranetin ydin on verkon korkea yksityisyyden suoja ja se, että verkkoon on pääsy vain yrityksen sisällä.