Mikä on oligarkki? Tässä on mitä sinun tarvitsee tietää

Oligarkki on henkilö, joka kuuluu pieneen ryhmään henkilöitä, joilla on merkittävää taloudellista tai poliittista valtaa maassa tai alueella. Termi ”oligarkki” tulee kreikan sanoista ”oligos”, joka tarkoittaa ”harvaa”, ja ”arkhein”, joka tarkoittaa ”hallita”.

Oligarkit keräävät usein varallisuutta ja vaikutusvaltaa yhdistelemällä liike-elämän etuja, poliittisia yhteyksiä ja joskus korruptoituneita käytäntöjä. He voivat käyttää valtaansa vaikuttaakseen hallituksen politiikkaan ja päätöksiin, kontrolloidakseen keskeisiä teollisuudenaloja tai resursseja ja muokatakseen talouden suuntaa.

Termiä ”oligarkki” käytetään usein Neuvostoliiton jälkeisten maiden yhteydessä, joissa pieni joukko varakkaita henkilöitä sai merkittävää vaikutusvaltaa ja valtaa Neuvostoliiton romahdettua. Oligarkkeja on kuitenkin monissa maissa ja monilla alueilla ympäri maailmaa, ja termiä käytetään joskus laajemmin kuvaamaan mitä tahansa pientä ryhmää henkilöitä, joilla on suhteettoman paljon valtaa ja vaikutusvaltaa tietyssä yhteiskunnassa.

Mikä on venäjän oligarkit?

1990-luvulla oligarkit, jotka ovat varakkaita yritysjohtajia, joilla on poliittisia yhteyksiä, tulivat tunnetuiksi Venäjällä, vaikka heitä on myös muissa maissa. Monet Venäjän oligarkit ovat läheisessä yhteydessä presidentti Vladimir Putinin hallintoon, ja jotkut heistä ovat jopa poliittisissa tehtävissä. Kun Putin esimerkiksi vihki vuonna 2018 uuden sillan Krimille, joka liitettiin Venäjään vuonna 2014, hänen ystävänsä Arkadi Rotenbergin yritys rakensi sen, ja Sergei Tsemezovin valtionyhtiö Rostec valmisti kuorma-auton, jolla Putin ajoi sillan yli, kertoo The Carnegie Moscow Center, joka on sisä- ja ulkopolitiikkaan keskittyvä ajatushautomo.

Politiikassa oligarkki seuraajasuunnitelma on usein olemassa. Esimerkiksi Venäjän turvallisuusneuvoston sihteerin Nikolai Patrushevin poika Dmitri Patrushev nimitettiin Venäjän maatalousministeriksi, kuten The Carnegie Moscow Center kertoo.

Yhdysvallat asetti vuonna 2018 pakotteita useille venäläisille oligarkkeille ja hallituksen virkamiehille lähinnä heidän osallistumisestaan Krimin miehitykseen ja väkivaltaisuuksiin yllyttämiseen Ukrainassa, kertoo pakotteista ilmoittanut Yhdysvaltain valtiovarainministeriö. Rotenbergin poika ja Patrushev olivat niiden joukossa, joille määrättiin pakotteita heidän yhteyksistään hallintoon.

”Venäjän oligarkki ja eliitti, jotka hyötyvät tästä korruptoituneesta järjestelmästä, eivät enää ole suojassa hallituksensa epävakauttavan toiminnan seurauksilta”, sanoi valtiovarainministeri Steve Mnuchin pakotteita koskevassa lehdistötiedotteessa.

Miksi joihinkin oligarkkeihin kohdistetaan nyt seuraamuksia?

Tiettyjä oligarkki voidaan pakottaa useista eri syistä, mutta Yhdysvaltojen venäläisiin oligarkkeihin kohdistamien pakotteiden yhteydessä syynä on ensisijaisesti heidän yhteytensä Venäjän hallitukseen ja sen toimiin, joita pidetään epävakautta horjuttavina tai haitallisina Yhdysvaltojen tai sen liittolaisten eduille.

Esimerkiksi edellisessä vastauksessa mainittujen vuoden 2018 pakotteiden tapauksessa joitakin oligarkkeja ja hallituksen virkamiehiä rangaistiin heidän osallistumisestaan Krimin miehitykseen ja väkivallan lietsontaan Ukrainassa. Näiden toimien katsottiin rikkovan kansainvälistä oikeutta ja uhkaavan Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

Lisäksi Yhdysvaltain hallitus voi määrätä oligarkkeja koskevia seuraamuksia, jos nämä osallistuvat toimintaan, jota pidetään ihmisoikeusloukkauksena, korruptiona tai muuna laittomana käytöksenä. Pakotteiden avulla voidaan lähettää viesti kohteena oleville henkilöille tai yhteisöille ja estää heitä ryhtymästä tällaiseen toimintaan tulevaisuudessa.

On syytä huomata, että oligarkki kohdistuvilla pakotteilla voi olla myös taloudellisia vaikutuksia heidän liiketoimintaansa ja investointeihinsa, mikä voi vaikuttaa heidän käyttäytymiseensä ja päätöksentekoonsa tulevaisuudessa.

lähde

Mitä oligarkki tarkoittaa yksinkertaisesti sanottuna?

harvojen hallitus
oligarkki, harvojen hallitus, erityisesti despoottinen valta, jota pieni ja etuoikeutettu ryhmä käyttää korruptoituneissa tai itsekkäissä tarkoituksissa. Oligarkioita, joissa hallitsevan ryhmän jäsenet ovat varakkaita tai käyttävät valtaansa varallisuutensa kautta, kutsutaan plutokratioiksi. Friedrich Engels

Mikä tekee jostakusta oligarkin?

Yritysryhmä voidaan määritellä oligarkit, jos se täyttää kaikki seuraavat ehdot: Omistajat ovat maan suurimpia yksityisiä omistajia. Sillä on riittävästi poliittista valtaa omien etujensa ajamiseen. Omistajat hallitsevat useita yrityksiä, jotka koordinoivat intensiivisesti toimintaansa.

Ketkä ovat Venäjän 7 oligarkki?

Jeltsinin kauden vaikutusvaltaisimpia oligarkkeja ovat Roman Abramovitš, Boris Berezovski, Vladimir Gusinski, Mihail Hodorkovski, Vladimir Potanin, Aleksandr Smolenski ja Vladimir Vinogradov.

Mistä termi oligarkki on peräisin?

Ensimmäiset merkinnät sanasta oligarkki ovat peräisin 1600-luvun alkupuolelta. Se tulee kreikan oligarchía-sanasta ja muodostuu sanoista oligo-, joka tarkoittaa ”harvaa”, ja -arch, joka tarkoittaa ”hallitsijaa” tai ”johtajaa” (samaa päätettä käytetään sanassa monarch). Sana oligarkki ei viittaa tiettyyn poliittiseen oppiin tai filosofiaan.

Website | + posts

Abhi Patel on lahjakas kirjoittaja, jolla on suuri intohimo jakaa tarkkaa ja hyvin tutkittua tietoa laajalle yleisölle. Abhi on suorittanut markkinoinnin tutkinnon arvostetussa Helsingin yliopistossa, ja hänellä on vahva akateeminen tausta, joka täydentää hänen kirjallista osaamistaan.

Hänen ensisijaisena tavoitteenaan on tarjota lukijoille luotettavaa ja ajantasaista tietoa eri aiheista, kuten tiedosta, teknologiasta ja faktoista. Tekemällä perusteellista tutkimusta Abhi varmistaa, että heidän tuottamansa sisältö on luotettavaa ja oivaltavaa. Abhi Patel on aidosti sitoutunut toimittamaan täsmällistä tietoa, ja hän pyrkii kouluttamaan ja sitouttamaan lukijoita, mikä vaikuttaa myönteisesti heidän tietämykseensä ja ymmärrykseensä.