mikä on oodi ? Määritelmä ja esimerkki, synonyymi

Oodi on eräänlainen runo, joka yleensä ylistää tai juhlistaa henkilöä, tapahtumaa tai esinettä. Odeille on ominaista niiden ylevä ja muodollinen sävy sekä rakenne, joka usein sisältää eripituisia säkeistöjä ja toistuvia riimi- ja mittarikuvioita. Odeja on kirjoitettu antiikin ajoista lähtien, ja ne ovat edelleen suosittu runouden muoto. Kuuluisia esimerkkejä oodista ovat John Keatsin ”Oodi yölaululle” ja Pablo Nerudan ”Oodi suurelle tonnikalalle torilla”.

oodi runo esimerkki

”Oodi Suomelle” Pablo Neruda

Suomi, metsäsi ovat laulu,
lehtien kahinan ja linnunlaulun sinfonia,
Järvesi, kuin peilit, heijastavat taivasta,
Ja sydämessäsi revontulet tanssivat korkealla.

Oi, Suomi, tuhannen järven maa,
kauneutesi täyttää sieluni ja herättää
kaipuun syvälle sydämeeni,
vaeltaa metsissäsi, eikä koskaan erota.

Kansasi on ylpeä ja jalo rotu,
Silmät kirkkaat ja kirkkaat kuin kristallijärvet,
Sydämet puhtaat kuin neitseellinen lumi,
Heidän henkensä on vahva kuin ikivanhat tammet, jotka kasvavat.

Suomi, sinä olet rauhan maa,
Väsyneiden ja nöyrien turvapaikka,
Metsäsi, järvesi ja taivaasi ovat salaliitto,
Nostavat henkemme yhä korkeammalle.

Oi, Suomi, tuhannen unelman maa,
Kauneutesi loistaa kuin hopeasäteet,
Ja sydämessäsi löydän levon,
Täällä, sinun syliisi, olen siunattu.

oodi synonyymi

Sanalle ”oodi” on useita synonyymejä, kuten:

  • Hymni
  • Hymni
  • Ylistyslaulu
  • Muistopuhe
  • Kunnianosoitus
  • Tervehdys
  • Kunnianosoitus
  • Ylistyspuhe
  • Encomium
  • Ylistyslaulu

Mikä tekee runosta oodin?

Oodi on lyyrinen runo, joka ilmaisee ylistystä, ylistystä tai kunnianosoitusta. Se tarkastelee aihettaan sekä emotionaalisesta että älyllisestä näkökulmasta. Klassiset oodit ovat peräisin antiikin Kreikasta, ja ne sisältävät kolme osaa: strofeen, antistrofeen ja epodin – käytännössä alun, keskikohdan ja lopun.

Mikä on oodin päätarkoitus?

Oodin tarkoituksena on yleensä muistaa ja juhlistaa jotakin suurta arvoa tai merkitystä.

Mikä on esimerkki oodista runoudessa?

Esimerkiksi John Keatsin ”Oodi kreikkalaiselle uurnahyllylle” on kirjoitettu hänen sonettikokeilujensa pohjalta. Muita tunnettuja oodeja ovat Percy Bysshe Shelleyn ”Oodi länsituulelle”, Robert Creeleyn ”Amerikka”, Bernadette Mayerin ”Oodi ajanjaksoista” ja Robert Lowellin ”Quaker Graveyard in Nantucket”.

Minkä tyyppinen runo on oodi?

Oodi on lyhyt lyyrinen runo, jossa ylistetään henkilöä, ajatusta tai tapahtumaa. Muinaisessa Kreikassa oodit olivat alun perin musiikin säestämiä – itse asiassa sana ”oodi” tulee kreikan sanasta aeidein, joka tarkoittaa laulamista tai laulamista.

Millaisia odeja on kolmea eri tyyppiä?

Odeja on kolmenlaisia: Pindarilainen, horatialainen ja epäsäännöllinen.
Pindarilainen oodi. Tämä tyyli on saanut nimensä antiikin kreikkalaisen runoilija Pindarin mukaan, jota usein pidetään oodin luojana.
Horatiaaninen oodi.
Epäsäännölliset oodit.

Mitkä ovat oodin säännöt?

Millainen on oodin muodostus? Nykyaikaiset oodit ovat yleensä riimiteltyjä – vaikka se ei olekaan mikään tiukka sääntö – ja ne kirjoitetaan epäsäännöllisellä metrillä. Kussakin säkeistössä on kymmenen riviä, ja oodissa on yleensä kolmesta viiteen säkeistöä. Yleisiä oodityyppejä on kolme: Pindarilainen, horatialainen ja epäsäännöllinen.

Kuinka monta riviä oodi on?

kymmenen riviä
Odeissa on usein kymmenen rivin stansoja (tai runosäkeiden ryhmittymiä). Pindarilaisessa oodissa, joka noudattaa strofe-, antistrofe- ja epodirakennetta, on kolme stanssia, joissa on yleensä yhteensä kolmekymmentä riviä. Pindarilaisetkin oodit voivat kuitenkin olla vain neljän rivin mittaisia.

Onko oodi aina runo?

Oodi on lyyrinen runo, joka yleensä puhuttelee tiettyä henkilöä tai asiaa. Se on peräisin antiikin Kreikasta, ja pindarilainen oodi (niin sanottu, koska sen kirjoitti tebanialainen runoilija Pindar, 518 ? 442 eaa.) perustui kolmen säkeistön malliin, joita kutsutaan strofeeksi, antistrofeeksi ja epodiksi.

Mikä on kuuluisa oodi?

John Keats kirjoitti vuonna 1819 viisi kuuluisinta ”oodiaan”. Näihin oodeihin kuuluivat ”Oodi kreikkalaiselle uurnalle”, ”Oodi lannistumattomuudelle”, ”Oodi melankolialle”, ”Oodi yökköselle” ja ”Oodi Psykelle”. Kriitikot mainitsevat nämä runot Keatsin parhaina teoksina.

Mitkä ovat oodin viisi aistia?

Monet Keatsin teokset sisältävät kuvia, jotka vetoavat t näkö-, tunto-, maku-, kuulo- ja hajuaisteihin.

Kuka keksi oodin?

Alcman (7. vuosisata eaa.) keksi oodin strofisen järjestyksen, joka on rytminen järjestelmä, joka koostuu kahdesta tai useammasta rivistä, jotka toistuvat yksikkönä; ja Stesichorus (7.-6. vuosisata eaa.) keksi triadisen eli kolmiosaisen rakenteen.

Mitä eroa on oodilla ja runolla?

MH Abramsin Kirjallisuussanasto -teoksessa oodi määritellään seuraavasti: ”Pitkä lyyrinen runo, joka on aiheeltaan ja käsittelyltään vakava, tyyliltään korkeatasoinen ja strofiikaltaan taidokas”. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka jokainen oodi on runo, jokainen runo ei ole oodi.

Mikä on oodi sävy?

Oodit ovat yleensä muodollisia ja vakavia sävyltään.