Mikä on paitsio? Säännöt ja niiden toiminta

Jalkapallon paitsio on sääntö, jonka tarkoituksena on estää hyökkääviä pelaajia saamasta epäreilua etua olemalla paitsioasemassa, kun pallo pelataan heille. Pelaajan katsotaan olevan paitsioasemassa, jos hän on lähempänä vastustajan maalia kuin sekä pallo että toiseksi viimeinen vastustaja sillä hetkellä, kun pallo pelataan hänelle.

Jos hyökkäävä pelaaja on paitsioasemassa, kun pallo pelataan hänelle, erotuomari rankaisee häntä, ja vastajoukkueelle tuomitaan vapaapotku paikasta, jossa paitsiorikkomus tapahtui. On kuitenkin tärkeää huomata, että pelaaja ei voi olla paitsiossa, jos hän saa pallon suoraan maalipotkusta, sisäänheitosta tai kulmapotkusta.

Sääntö paitsioasemasta on tärkeä osa jalkapalloa, sillä se auttaa ylläpitämään tasapuolisia toimintaedellytyksiä ja estää pelaajia saamasta epäreilua etua.

mikä on sääntö paitsio?

Jalkapallossa paitsiosäännön tarkoituksena on estää hyökkääviä pelaajia saamasta epäreilua etua olemalla paitsioasemassa, kun pallo pelataan heille. Säännön mukaan pelaajan katsotaan olevan paitsioasemassa, jos:

  • Hän on lähempänä vastustajan maalia kuin sekä pallo että toiseksi viimeinen puolustaja sillä hetkellä, kun pallo pelataan hänelle.
  • Hän osallistuu aktiivisesti peliin häiritsemällä peliä, häiritsemällä vastustajaa tai saamalla etua olemalla kyseisessä asennossa.

On kuitenkin tärkeää huomata, että pelaaja ei voi olla paitsiossa, jos hän saa pallon suoraan maalipotkusta, sisäänheitosta tai kulmapotkusta.

Jos hyökkäävän pelaajan katsotaan olevan paitsioasemassa, kun pallo pelataan hänelle, erotuomari rankaisee häntä, ja vastajoukkue saa vapaapotkun paikasta, jossa paitsiorikkomus tapahtui. Sääntö paitsioasemasta on jalkapallossa ratkaisevan tärkeä, sillä se auttaa ylläpitämään tasapuolisia toimintaedellytyksiä ja estää pelaajia saamasta epäreilua etua.

Miten paitsio määritetään MM-kisoissa 2022?

Kun VAR-järjestelmä valvoo nyt paitsiosäännön noudattamista tärkeimmillä hetkillä, FIFA on vahvistanut, että puoliautomaattista paitsiotekniikkaa käytetään vuoden 2022 MM-kisoissa Qatarissa.

Tämä uusi tekniikka, jossa käytetään 12:ta jokaisen stadionin katon alle sijoitettua seurantakameraa ja jokaiseen ottelupalloon sijoitettua anturia, ilmoittaa toimitsijoille aina, kun pallon vastaanottava pelaaja on paitsiossa.

VAR-toimitsijat tarkistavat sitten itse manuaalisesti uusinnat, ennen kuin kenttätuomarille ilmoitetaan rikkomuksesta.

LISÄÄ: FIFA:n uusi puoliautomaattinen paitsioteknologia ja sen toiminta VAR:n kanssa.

Teknologia käyttää myös 29 datapistettä jokaisesta pelaajasta, jotta heidän sijaintinsa kentällä voidaan määrittää tarkemmin. Nämä datapisteet luovat 3D-animaation, joka korostaa paremmin, onko pelaaja paitsiossa.

Tällaiset paitsioanimaatiot toistetaan stadionin näytöillä ja virallisissa lähetyksissä, jotta fanit näkevät, miksi päätös tehtiin.

Puoliautomaattista paitsioteknologiaa testattiin menestyksekkäästi vuonna 2021 Arab Cupissa ja FIFA:n seurajoukkueiden MM-kisoissa.

”Puoliautomaattinen paitsioteknologia on eri puolilla maailmaa käyttöön otettujen VAR-järjestelmien evoluutio”, FIFA:n puheenjohtaja Gianni Infantino sanoi.

”Tämä teknologia on huipentuma kolmen vuoden omistautuneesta tutkimuksesta ja testauksesta, jonka tarkoituksena on tarjota parasta mahdollista niille joukkueille, pelaajille ja faneille, jotka suuntaavat Qatariin myöhemmin tänä vuonna, ja FIFA on ylpeä tästä työstä.”

Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta mikä on paitsio

Miten paitsio toimii?

Pelaaja on paitsioasemassa, jos: mikä tahansa pään, vartalon tai jalkojen osa on vastustajan kenttäpuoliskolla (lukuun ottamatta keskiviivaa) ja. mikä tahansa pään, vartalon tai jalkojen osa on lähempänä vastustajan maaliviivaa kuin sekä pallo että toiseksi viimeinen vastustaja.

Miksi jalkapallossa ei saa ottaa paitaa pois?

Pelisäännöissä todetaan selkeästi kohdassa ”Lisäohjeita erotuomareille ja avustaville erotuomareille”, että ”paidan riisuminen maalin jälkeen on tarpeetonta, ja pelaajien tulisi välttää tällaisia liiallisia ilon osoituksia”. Sitä pidetään huonona urheiluhengellisenä ja huonona käytöksenä.

Mikä on jalkapallon paitsiosääntö?

Säännön mukaan hyökkäävä pelaaja on paitsioasemassa, jos mikä tahansa osa hänen kehostaan, käsiä ja käsivarsia lukuun ottamatta, on vastajoukkueen puolustusalueella eikä hänen ja maalivahdin välissä ole toista vastajoukkueen pelaajaa ennen kuin pallo pelataan eteenpäin.

Mikä on helpoin tapa selittää paitsio?

FIFA:n sääntökirjan mukaan pelaaja on paitsioasemassa, jos: Hän on lähempänä vastustajan maaliviivaa kuin sekä pallo että toiseksi viimeinen vastustaja. Rikkomus tapahtuu, kun hän on paitsioasemassa (edellinen kohta) samaan aikaan, kun pallo syötetään hänelle eteenpäin.

Miten selität lapselle, että kyseessä on paitsio?

Hyökkäävän pelaajan on oltava vastustajan pelikenttäpuoliskolla.
Hyökkäävän pelaajan on oltava lähempänä maaliviivaa kuin kenenkään puolustavan pelaajan.
Hyökkäävän pelaajan on oltava ”pelissä” – eli joko pelaamassa palloa tai häiritsemässä maalivahtia.

Onko se paitsio, jos se irtoaa puolustajasta?

etulyöntiaseman saaminen pelaamalla palloa tai häiritsemällä vastustajaa, kun pallo on: kimpoillut tai harhautunut maalitolpasta, poikkipalkista, ottelun toimitsijasta tai vastustajasta.

Mitä ovat paitsiotilanteet?

Ei ole paitsiorikkomusta, jos pelaaja saa pallon suoraan maalipotkusta, kulmapotkusta tai sisäänheitosta. Rikkomusta ei ole myöskään, jos vastustaja on viimeksi tahallisesti pelannut palloa (lukuun ottamatta tahallista torjuntaa).

Website | + posts

Abhi Patel on lahjakas kirjoittaja, jolla on suuri intohimo jakaa tarkkaa ja hyvin tutkittua tietoa laajalle yleisölle. Abhi on suorittanut markkinoinnin tutkinnon arvostetussa Helsingin yliopistossa, ja hänellä on vahva akateeminen tausta, joka täydentää hänen kirjallista osaamistaan.

Hänen ensisijaisena tavoitteenaan on tarjota lukijoille luotettavaa ja ajantasaista tietoa eri aiheista, kuten tiedosta, teknologiasta ja faktoista. Tekemällä perusteellista tutkimusta Abhi varmistaa, että heidän tuottamansa sisältö on luotettavaa ja oivaltavaa. Abhi Patel on aidosti sitoutunut toimittamaan täsmällistä tietoa, ja hän pyrkii kouluttamaan ja sitouttamaan lukijoita, mikä vaikuttaa myönteisesti heidän tietämykseensä ja ymmärrykseensä.