Mikä on pergola? Ja mitkä ovat hyödyt?

Mikä on pergola? Pergola on ulkorakennus, joka tarjoaa varjoa ja suojaa suoralta auringonvalolta. On paljon muitakin ulkorakenteita kuin terassit ja kannet, jotka voivat tehdä takapihastasi miellyttävämmän ympäristön. Yksi tällainen rakenne on pergola.

mikä on pergola
mikä on pergola

Mitkä ovat pergolan edut?

Pergola on ulkorakennus, joka koostuu tyypillisesti pilareista, palkeista ja avoimesta katosta, joka on usein peitetty köynnöksillä. Tässä on joitakin pergolan etuja:

 • Tarjoaa varjoa: Yksi pergolan ilmeisimmistä eduista on, että se antaa varjoa ulkotilaan. Tämä ominaisuus tekee niistä suosittuja niille, jotka rakastavat viettää aikaa ulkona mutta haluavat välttää suoraa auringonvaloa ja sen haitallisia UV-säteitä.
 • Esteettinen arvo: Pergola tarjoaa visuaalista vetovoimaa ulkotiloihin. Rakenne on kutsuva ja luo takapihalle keskipisteen, joka antaa sille luonnetta ja charmia. Se voi myös parantaa kiinteistön yleisilmettä ja lisätä sen arvoa.
 • Laajentaa ulkona olevaa oleskelutilaa: Pergola laajentaa ulkotilan toiminnallista aluetta, ja sen avulla voidaan luoda viihtyisä ulko-oleskelutila. Se tarjoaa suojaisan alueen ulkoruokailuun, vieraiden viihdyttämiseen tai jopa paikan harjoittelu- tai rentoutumistilaksi.
 • Edistää kasvien kasvua: Pergolat voivat majoittaa rakenteeseensa kasvavia kasveja, köynnöksiä ja muita köynnöstäviä kasveja. Pergolan pylväitä pitkin kasvavat kasvit voivat säleikön tapaan lisätä kauneutta ja varjoa luonnollisella ja orgaanisella tavalla.
 • Mukautettavissa: Pergolat voidaan rakentaa eri muotoisina ja kokoisina ja räätälöidä mieltymystesi, tyylisi ja tarpeidesi mukaan. Ne voidaan valmistaa puusta, metallista tai vinyylistä, ja voit valita katon tyylin tai muita vaihtoehtoja, kuten verhot, sisäänvedettävät kattojärjestelmät tai varjostimet.
 • Vähän huoltoa: Pergolat vaativat minimaalista huoltoa verrattuna joihinkin muihin ulkorakenteisiin, koska niissä ei ole seiniä tai ikkunoita, jotka vaativat säännöllistä puhdistusta.

Miten rakentaa pergola?

Pergolan rakentaminen voi olla loistava tapa lisätä varjoa ja visuaalista mielenkiintoa ulkotiloihin. Tässä ovat peruspergolan rakentamisen yleiset vaiheet:

 1. Valitse sijainti ja koko: Määritä, mihin haluat pergolasi sijoittaa, ja mittaa alue sopivan koon määrittämiseksi.
 2. Kerää materiaalit: Hanki tarvittava puutavara, rautatavara ja työkalut, joita projekti edellyttää. Materiaaleihin kuuluvat yleensä painekyllästetty puutavara, ruuvit tai pultit, betonimassa, pylväsankkurit ja koriste-elementit, kuten ristikko ja palkit.
 3. Valmistele työmaa: Raivaa maasta kaikki esteet ja tasoita alue, jolle pergola rakennetaan. Kaiva tarvittaessa reiät tukipylväitä varten ja täytä ne betonilla luodaksesi tukevan perustan.
 4. Asenna pylväät: Asenna tukipylväät betonijalustoihin tai pylväsankkureihin. Varmista vaa’alla, että pylväät ovat suorassa ja pystysuorassa.
 5. Asenna poikkipalkit: Leikkaa poikkipalkit kokoon ja kiinnitä ne tukipylväiden yläosaan. Tarvittavien poikkipalkkien määrä riippuu pergolan koosta.
 6. Kiinnitä kattotuolit: Leikkaa kattopalkit pituuden mukaan ja kiinnitä ne poikkipalkkeihin tasaisin välein. Parrujen väli riippuu halutusta varjostuksen määrästä.
 7. Lisää koriste-elementtejä: Pergolan yläosaan voidaan lisätä valinnaisia koriste-elementtejä, kuten ristikko tai palkkeja, parantamaan sen ulkonäköä.
 8. Viimeistele pergola: Levitä tiiviste, tahra tai maali suojaamaan puuta ja antamaan pergolalle viimeistellyn ulkonäön.

On tärkeää huomata, että rakennusmääräykset ja -luvat vaihtelevat paikkakunnittain, joten on suositeltavaa tarkistaa asia paikalliselta viranomaiselta ennen rakentamisen aloittamista. Lisäksi jotkut kodinomistajat voivat halutessaan palkata ammattimaisen urakoitsijan monimutkaisempia pergolamalleja varten tai jos heillä ei ole kokemusta rakentamisesta.

mikä on pergolan perustus?

Pergolan perustuksella tarkoitetaan pohjaa tai tukijärjestelmää, jolle pergola on rakennettu. Se koostuu tyypillisesti rakenneosista, kuten pylväistä, palkeista ja perustuksista. Pergolan perustuksen tarkoituksena on tarjota vakautta ja varmistaa, että rakenne kestää ulkoisia voimia, kuten tuulta, sadetta ja lunta. Perustuksen tarkka suunnittelu riippuu tekijöistä, kuten pergolan koosta ja painosta, maaperän tyypistä, jolle pergola rakennetaan, sekä paikallisista rakennusmääräyksistä. Pergolan perustuksissa käytetään yleisesti puuta, betonia ja metallia.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta mikä on pergola

Mitä hyötyä pergolasta on?

Pergoloita voi olla monenlaisia tyylejä ja kokoja, mutta niillä on sama ensisijainen tarkoitus: suojella kodinomistajia ankarilta sääolosuhteilta. Tämä voi tapahtua suojana keväisen sadekuurojen keskellä tai suojakerroksena, joka estää auringon kovat säteet kesäaikaan.

Miksi kutsutaan katolla varustettua pergolaa?

Huvimaja on myös vapaasti seisova, kiinteällä katolla varustettu avoin rakennelma, joka sijaitsee tyypillisesti viehättävällä paikalla puutarhassa. Se on yleensä pienempi kuin paviljonki, ja puristit vaativat, että sen muoto on pyöreä, kuusikulmainen tai kahdeksankulmainen.

Kuinka kauan pergola kestää?

Jos puinen pergola kestää jonkin verran vähäisellä kunnossapidolla, se kestää yleensä noin viisi vuotta, vaikka sen käyttöikää voi parantaa 10-12 vuoteen vuosittaisella puhdistuksella, värjäyksellä ja tiivistämisellä.

Ovatko pergolat aina taloon kiinnitettyjä?

Ei. Voit kiinnittää pergolan taloosi tai antaa sen olla vapaasti seisova pergola. Rakenteen termi ei muutu sen vuoksi, että se on tai ei ole kiinnitetty rakennukseen.

Mikä on paras pergolan materiaali?

Oikea materiaali pergolaan
Puu: Tämä on perinteisin ja yleisin pergolan rakentamiseen käytetty materiaali.
Kovapuut ovat kalliita, mutta kestävämpiä ja lisäävät vetovoimaa vanhempiin taloihin.
Teräs: Toisin kuin puu, teräs ei lahoa.
Alumiini: Alumiiniseos on kevyt ja helppo huoltaa.

Miksi käyttää pergolaa huvimajan sijaan?

Nämä tukevat puutarhaelementit ovat osoittautuneet paitsi kestäviksi ja helpoiksi rakentaa myös esteettisesti miellyttäviksi. Pergoloissa on katto, joka on tehty parruista ja joissa ei ole seiniä, ja niiden muotoilu on avoimempi kuin huvimajojen. Tämä muotoilu on erinomainen koti köynnöksille, kuten koristeköynnöksille.