Mikä on podcast ja miten se toimii?

Mikä on podcast? Yksinkertaisesti sanottuna: podcast on ääniohjelma, aivan kuten Talk Radio, mutta tilaat sen älypuhelimellasi ja kuuntelet sitä milloin haluat.

Miten ne kuitenkin toimivat ja miten niitä kuunnellaan? Lue lisää ja ota selvää!

Podcast määritelmä

Podcast on digitaalinen ääni- tai videotiedosto, joka on saatavilla internetissä ladattavaksi tai suoratoistettavaksi. Podcastit tuotetaan yleensä sarjamuodossa, ja ne voivat kattaa monenlaisia aiheita, kuten uutisia, viihdettä, urheilua, koulutusta ja paljon muuta.

Ne ovat usein yksittäisten henkilöiden tai pienten ryhmien luomia, ja niitä voidaan levittää eri alustojen, kuten iTunesin, Spotifyn tai podcast-sovellusten kautta. Kuuntelijat voivat tilata podcasteja ja saada uusia jaksoja sitä mukaa, kun niitä julkaistaan, tai he voivat ladata tai suoratoistaa yksittäisiä jaksoja haluamallaan tavalla. Podcasteista on tullut suosittu väline tarinankerronnassa, uutisoinnissa ja viihteessä, ja ne ovat mahdollistaneet äänten ja näkökulmien monipuolistumisen mediassa.

Miten voimme käyttää podcastia?

Podcastia voidaan käyttää monin tavoin, riippuen kiinnostuksen kohteistasi ja tavoitteistasi. Tässä on muutamia esimerkkejä:

  • Viihde: Voit käyttää podcasteja viihdyttämään itseäsi päivittäisen työmatkasi aikana, askareita tehdessäsi tai vapaa-ajallasi. Podcasteja on monenlaisista aiheista, kuten komediasta, tosirikoksista, urheilusta ja musiikista.
  • Oppiminen ja koulutus: Podcastit voivat olla hyvä tapa oppia uusia asioita ja pysyä ajan tasalla ajankohtaisista tapahtumista. On olemassa podcasteja, jotka käsittelevät esimerkiksi historiaa, tiedettä, politiikkaa, liiketoimintaa ja paljon muuta. Myös monet yliopistot ja oppilaitokset tarjoavat podcasteja eri aiheista.
  • Liiketoiminta ja ammatillinen kehitys: Podcastit voivat olla arvokas väline myös ammatillisessa kehittymisessä. Voit kuunnella podcasteja esimerkiksi yrittäjyydestä, markkinoinnista, johtamisesta ja muista aiheista, jotta voit parantaa liiketoimintaosaamistasi ja tietämystäsi.
  • Henkilökohtainen kasvu: Podcasteja voidaan käyttää myös henkilökohtaisen kasvun ja itsensä kehittämisen välineenä. On olemassa podcasteja esimerkiksi meditaatiosta, mindfulnessista ja henkisyydestä, jotka voivat auttaa sinua kehittämään uusia tapoja ja ajattelutapoja.
  • Markkinointi ja brändäys: Jos sinulla on yritys tai tuotemerkki, voit käyttää podcasteja myös keinona mainostaa tuotteitasi tai palveluitasi. Voit luoda podcastin, joka tarjoaa arvokasta tietoa kohdeyleisöllesi, tai haastatella alasi asiantuntijoita, jotta voit rakentaa auktoriteettisi ja uskottavuutesi.

Kaiken kaikkiaan podcastit tarjoavat joustavan ja helposti lähestyttävän välineen oppimiseen, viihteeseen ja henkilökohtaiseen kasvuun. Koska tarjolla on niin monia vaihtoehtoja, on todennäköistä, että tarjolla on podcast, joka sopii kiinnostuksen kohteisiisi ja tavoitteisiisi.

Miten podcast toimii?

Podcast toimivat luomalla ääni- tai videosisältöä ja asettamalla se kuuntelijoiden ladattavaksi tai suoratoistettavaksi internetissä. Seuraavassa on esitetty podcastin yleiset vaiheet:

  • Luominen: Podcast-sisällön luo isäntä tai isännät, jotka nauhoittavat ääni- tai videotiedostoja tietystä aiheesta tai teemasta.
  • Isännöinti: Sen jälkeen ääni- tai videotiedostot ladataan podcast-hostausalustalle, joka tallentaa tiedostot ja luo podcastille yksilöllisen RSS-syötteen.
  • Jakelu: RSS-syöte lähetetään sitten erilaisiin podcast-hakemistoihin, kuten Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts ja muut, joiden avulla kuuntelijat voivat löytää podcastin ja tilata sen.
  • Kuluttaminen: Kuuntelijat voivat tilata podcastin ja saada uusia jaksoja automaattisesti, kun ne julkaistaan. He voivat myös ladata tai suoratoistaa yksittäisiä jaksoja podcast-hakemistosta tai podcast-isännän verkkosivustolta.
  • Vuorovaikutus: Podcastit mahdollistavat usein kuuntelijoiden vuorovaikutuksen kommenttien, arvostelujen ja sosiaalisen median kautta.

Kaiken kaikkiaan podcast ovat tapa, jolla tuottajat voivat levittää ääni- tai videosisältöä laajalle yleisölle ja jolla kuuntelijat voivat käyttää tätä sisältöä tilauksesta ja oman aikataulunsa mukaan. Ne voivat olla tehokas väline viestinnässä, tarinankerronnassa, koulutuksessa ja viihteessä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta mikä on podcast

Mitä on suomeksi podcast?

Podcast on suomeksi ”podcast” tai ”podikka” (lausutaan poh-dik-kah). Termi ”podcast” on otettu käyttöön monissa kielissä, myös suomessa, ja se viittaa samantyyppiseen digitaaliseen ääni- tai videotiedostoon, joka voidaan ladata tai suoratoistaa internetistä. Suomenkieliset voivat käyttää termiä ”podcast” viittaamaan tähän suosittuun viihde-, koulutus- ja uutisvälineeseen sekä tiettyihin suomenkielisiin podcasteihin.

Mikä podcast voi olla?

Podcast on ohjelma, joka on saatavilla digitaalisessa muodossa ladattavaksi Internetin kautta. Se on esimerkiksi jaksoittainen sarja digitaalisia äänitiedostoja, jotka käyttäjä voi ladata henkilökohtaiseen laitteeseensa kuunneltavaksi haluamanaan ajankohtana.

Miten aloittaa podcast?

Podcastin aloittaminen vuonna 2023
Valitse podcast-aihe, johon voit sitoutua.
Valitse podcastin nimi.
Kirjoita vakuuttava podcast-kuvaus.
Päätä podcastin formaatti.
Hanki podcastin kuvitus ja musiikki.
Hanki podcast-laitteet ja testaa podcast-ohjelmisto.

Mikä on podcastin päätarkoitus?

Podcastilla voi olla monia tarkoituksia, mutta tärkein tarkoitus on viihdyttää yleisöä. Podcastin kuuntelijoilla voi olla jokin monista syistä tilata podcast, esimerkiksi seuraavat: Kuunnella päivityksiä ja erittelyjä ajankohtaisista tapahtumista.

Miksi sitä kutsutaan podcast?

Sana podcast tulee kahden sanan yhdistelmästä. iPod ja Broadcast. Kun termi keksittiin, useimmat ihmiset käyttivät Applen iPodia podcastien kuunteluun. Kun Ben Hammersley ehdotti sanaa podcasting kuvaamaan uutta tapaa välittää sisältöä, termi jäi mieleen.

Miksi podcastit tuottavat rahaa?

Sponsorointi on yleisin tapa, jolla podcasterit ansaitsevat rahaa. Tällöin podcast mainostaa sponsoria ohjelman aikana. Kuulet luultavasti suosikkiohjelmiesi mainostavan mainostajiaan muutaman kerran jokaisessa jaksossa. Se, kuinka paljon ansaitset sponsorilta, riippuu jaksojesi latausten määrästä.

Website | + posts

Abhi Patel on lahjakas kirjoittaja, jolla on suuri intohimo jakaa tarkkaa ja hyvin tutkittua tietoa laajalle yleisölle. Abhi on suorittanut markkinoinnin tutkinnon arvostetussa Helsingin yliopistossa, ja hänellä on vahva akateeminen tausta, joka täydentää hänen kirjallista osaamistaan.

Hänen ensisijaisena tavoitteenaan on tarjota lukijoille luotettavaa ja ajantasaista tietoa eri aiheista, kuten tiedosta, teknologiasta ja faktoista. Tekemällä perusteellista tutkimusta Abhi varmistaa, että heidän tuottamansa sisältö on luotettavaa ja oivaltavaa. Abhi Patel on aidosti sitoutunut toimittamaan täsmällistä tietoa, ja hän pyrkii kouluttamaan ja sitouttamaan lukijoita, mikä vaikuttaa myönteisesti heidän tietämykseensä ja ymmärrykseensä.