Mikä on puolukat?

Puolukat ovat pieniä, punaisia marjoja, jotka ovat kotoisin Pohjois-Euroopan Skandinavian alueelta. Ne ovat hapokkaita ja hieman makeita, ja niistä valmistetaan hilloja ja kastikkeita. Ne sisältävät monia terveysvaikutuksia.

Mikä on puolukat
puolukat

Mitä ovat puolukat?

Pieni, väriltään syvän rubiininpunainen ja hapokas hedelmä on pohjoisamerikkalainen vastine pohjoisamerikkalaisille karpaloille sekä maultaan että käytöltään. Ne ovat myös peräisin samasta kasvisperheestä. Marjoja kasvaa runsaasti matalilla ikivihreillä pensailla happamassa sielussa kaikkialla Skandinaviassa ja Pohjois-Amerikan pohjoisissa metsissä (Uusi Englanti, ylempi Keskilänsi, Tyynenmeren luoteisosa ja Kanada).

Näitä marjoja esiintyy useimmiten hilloissa ja maustekastikkeissa, mutta jos löydät niitä jostain myytävänä, tuoreena tai pakastettuna (jälkimmäinen on helpommin saatavilla), pidä itseäsi hyvin onnekkaana. Tämä hedelmä on enimmäkseen luonnonvaraisesti kerätty, eikä sitä ole viljelty massakulutusta varten tuoreena hedelmänä. Näin ollen hinta heijastaa yleensä tätä todellisuutta – ne eivät ole halpoja. Mutta vaivannäkö on sen arvoista.

puolukka terveys hyödyt

Puolukoiden terveys- ja ravitsemukselliset hyödyt

Puolukoilla on runsaasti Luotettu lähde terveyshyötyjä. Niissä on erityisen runsaasti vitamiineja, polyfenoleja ja antioksidantteja. Alla on lueteltu joitakin puolukoiden terveyshyötyjä.

Antioksidantit
Puolukat sisältävät enemmän antioksidantteja kuin monet muut marjat. Antioksidantit ovat tärkeitä, sillä ne suojaavat Trusted Source hapettumiselta soluvaurioilta, jotka voivat johtaa erilaisiin sairauksiin, kuten:

  • tulehdus ja tulehdussairaudet
  • sydän- ja verisuonitaudit
  • rappeuttavat sairaudet
  • syöpä

Puolukoissa esiintyviä antioksidantteja ja kasviyhdisteitä ovat muun muassa:

  • Mangaani: Tämä on mineraalikomponentti tärkeässä antioksidanttientsyymissä, joka tunnetaan nimellä superoksididismutaasi. 100 grammaa (g) puolukoita sisältää 139 % suositellusta päivittäisestä mangaanin saannista (RDI).
  • C-vitamiini: 100 g puolukoita sisältää 12 % C-vitamiinin RDI-arvosta, jolla on tärkeä rooli haavan paranemisessa ja immuunijärjestelmän toiminnassa.
  • Antosyaanit: Puolukoiden runsas, punainen väritys tulee antosyaaneista, joilla on tulehdusta ehkäiseviä ja antioksidanttisia vaikutuksia.
  • Kversetiini: Puolukat sisältävät runsaasti myös kversetiiniä, joka voi vähentääTrusted Source sydänsairauksien ja korkean verenpaineen riskiä.

Vuonna 2021 hiirillä tehdyssä tutkimuksessaTrusted Source tutkijat havaitsivat, että puolukan lisäravinne suojasi maksavaurioilta hiirillä, jotka söivät runsaasti rasvaa sisältävää ruokavaliota.

Miltä puolukat maistuu?

Niiden kirkkaanpunainen väri on houkutteleva, mutta älä anna sen hämätä itseäsi: Puolukat maistuvat happamilta ja hieman makeilta, etkä ehkä nauti niiden syömisestä raakana. Nämä punaiset marjat ovat pienempiä, mehukkaampia ja pehmeämmän maltoisia kuin niiden kaukainen serkku karpalo – toinen hedelmä, jota ei yleensä syödä raakana. Ne ovat myös pieniä ja happamia kuten punaherukat, joilla on samanlainen sisus.

Miltä puolukat maistuvat?

Vaikka puolukka näyttää karpalolta, sillä on sen kanssa muutakin yhteistä kuin ulkonäkö.

Puolukka maistuu karpalon ja vadelman risteytykseltä.

Ne ovat hapokkaita ja niissä on täydellinen makean ja makean tasapaino, joka tekee niistä nautinnollisia syötäväksi itsenäisesti tai leivonnaisten ja hillojen ainesosina.

Näitä marjoja napostellessa tuntuu kuin pureutuisi mehukkaaseen karkkiin, joka on täynnä kirkkaita makean ja kirpeän makupaloja jokaisessa suupalassa.

Puolukoita voi löytää tuoreena loppukesästä alkutalveen asti napapiirin läheisyydessä sijaitsevilta toreilta ja joissakin paikoissa, kuten Kanadassa, ympäri vuoden.

Mitä vitamiineja puolukoissa on?

Puolukat sisältävät runsaasti antioksidantteina toimivia yhdisteitä, kuten mangaania, C-vitamiinia, E-vitamiinia ja tiettyjä kasviyhdisteitä, kuten antosyaaneja ja kversetiinia.

voiko puolukkaa syödä joka päivä

Kaikenlaisten marjojen on jo pitkään tiedetty tekevän hyvää, joten jos löydät puolukoita makeuttamattomassa muodossa – kuten tuoreena, pakastettuna tai jauheena – nauti niitä niin usein kuin haluat.

Mikä on sudenmarjat?

Missä puolukat kasvavat?

Puolukat kasvavat paikoissa, joissa on viileä ilmasto. Niitä kasvaa Pohjois-Euroopassa, Pohjois-Kiinassa ja Japanissa. Yhdysvalloissa puolukoita kasvaa Alaskassa, Massachusettsissa ja Mainessa.

Miltä puolukat maistuvat?

Niiden kirkkaanpunainen väri on houkutteleva, mutta älä anna sen hämätä: Puolukat maistuvat happamilta, joissa on hieman makeutta, etkä ehkä nauttisi niistä raakana. Nämä punaiset marjat ovat pienempiä, mehukkaampia ja niiden hedelmäliha on pehmeämpää kuin niiden kaukaisella serkulla karpalolla – toinen hedelmä, jota ei yleensä syödä raakana.

Mikä on puolukan nimi englanniksi?

Englanniksi puolukka tunnetaan useilla muillakin nimillä, kuten cowberry, moss cranberry, mountain cranberry, partridgeberry, red whortleberry, alpine cranberry, lingon ja lingen.

Ovatko puolukat terveellisiä?

Puolukoissa on erityisen paljon antioksidanttia ”antosyaaneja”, joiden tiedetään estävän veren kolesterolin hapettumista ja auttavan pitämään verisuonet terveinä. Tutkijat uskovat, että nämä voimakkaat antioksidantit voivat auttaa vähentämään sydänsairauksien ja jopa joidenkin syöpien riskiä.

Website | + posts

Abhi Patel on lahjakas kirjoittaja, jolla on suuri intohimo jakaa tarkkaa ja hyvin tutkittua tietoa laajalle yleisölle. Abhi on suorittanut markkinoinnin tutkinnon arvostetussa Helsingin yliopistossa, ja hänellä on vahva akateeminen tausta, joka täydentää hänen kirjallista osaamistaan.

Hänen ensisijaisena tavoitteenaan on tarjota lukijoille luotettavaa ja ajantasaista tietoa eri aiheista, kuten tiedosta, teknologiasta ja faktoista. Tekemällä perusteellista tutkimusta Abhi varmistaa, että heidän tuottamansa sisältö on luotettavaa ja oivaltavaa. Abhi Patel on aidosti sitoutunut toimittamaan täsmällistä tietoa, ja hän pyrkii kouluttamaan ja sitouttamaan lukijoita, mikä vaikuttaa myönteisesti heidän tietämykseensä ja ymmärrykseensä.