Mikä on Salmi? Määritelmä, merkitys ja synonyymit

salmi on kapea vesiväylä tai kulkuväylä, joka yhdistää kaksi suurempaa vesialuetta, yleensä meriä tai valtameriä. Sillä voidaan viitata myös kahden maamassan välissä olevaan kanavaan. Salmi määritellään maantieteellisesti, ja sen koko voi vaihdella muutamasta metristä satojen kilometrien levyiseen.

mikä on salmi
mikä on salmi

Tunnetuimpia salmi ovat mm:

Gibraltarin salmi, joka yhdistää Atlantin valtameren ja Välimeren.
Beringinsalmi, joka erottaa Venäjän Alaskasta ja yhdistää Jäämeren ja Beringinmeren.
Malakan salmi, joka yhdistää Andamaanienmeren ja Etelä-Kiinanmeren ja erottaa Malesian ja Indonesian toisistaan.
Monet maailman tärkeimmistä vesiväylistä ovat myös salmia, jotka toimivat laivaväylinä ja erilaisten tuotteiden ja tavaroiden kauppareitteinä. Salmilla voi olla myös strategista ja sotilaallista merkitystä, sillä ne voivat tarjota arvokkaan pääsyn eri puolille maailmaa.

Salmi Synonyymit

Tässä muutamia synonyymejä sanalle ”Salmi”:

 • kanava
 • Kapea käytävä
 • Kapenee
 • Ääni
 • Sisääntulo
 • Vesitie
 • Kaula
 • Kurkku
 • Kulku
 • Kanava.

Maailman kuuluisat salmi

Tässä on joitakin maailman tunnetuimpia salmia:

 • Gibraltarin salmi: Tämä salmi sijaitsee Etelä-Espanjan ja Pohjois-Marokon välissä ja yhdistää Atlantin valtameren ja Välimeren. Salmella on ollut tärkeä rooli maailmanhistoriassa ja kaupankäynnissä.
 • Bosporinsalmi: Istanbulissa, Turkissa sijaitseva Bosporinsalmi on kapea vesistö, joka yhdistää Mustanmeren ja Marmaranmeren. Se jakaa Istanbulin kaupungin kahteen osaan, idässä Aasiaan ja lännessä Eurooppaan.
 • Hormuzin salmi: Iranin ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien välissä sijaitseva Hormuzin salmi on kapea ja strategisesti tärkeä vesiväylä, joka yhdistää Persianlahden Omaninlahteen ja Arabianmereen.
 • Malakan salmi: Tämä salmi sijaitsee Malesian ja Indonesian välissä ja yhdistää Andamaanienmeren Etelä-Kiinanmereen. Se on yksi maailman vilkkaimmista kauppareiteistä, ja sillä on ollut tärkeä rooli Kaakkois-Aasian kulttuurivaihdossa ja taloudellisessa kehityksessä.
 • Beringinsalmi: Tämä kapea vesiväylä erottaa Alaskan ja Venäjän toisistaan ja yhdistää Tyynen valtameren ja Jäämeren. Sillä on valtava ekologinen ja geopoliittinen merkitys arktisen alueen alkuperäisyhteisöille ja kansoille.

Mikä on niemi? Määritelmä ja merkitys

Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta salmi

Mitä salmi tarkoittaa?

verrattain kapea kulkuväylä
: verrattain kapea kulkuväylä, joka yhdistää kaksi suurta vesialuetta. käytetään usein monikossa, mutta rakenteeltaan yksikössä. : isthmus. arka kieli : kapea tila tai kulkuväylä.

Miksi sitä kutsutaan =?

Substantiivi salmi tulee latinan sanasta strictus, joka tarkoittaa ”sitoa tai vetää tiukalle”. Kuvasitpa sitten kapeaa vesiväylää tai hankalaa tilannetta, salmi saa sinut tuntemaan, että olet ahtaassa tilassa. Saatat tuntea termin ”dire straits”, joka viittaa kiireelliseen tai dramaattiseen tilanteeseen.

Missä on suurin salmi?

Malakan salmi on maailman pisin salmi. Se on 800 km pitkä suppilomainen kapea vesiväylä, joka yhdistää Etelä-Kiinanmeren ja Andamaanienmeren.

Mikä on pienin salmi?

Tartarinsalmi on kapein salmi. Se on kapeimmillaan 7,3 km leveä.

Mikä on syvin salmi?

Useimmat meistä ovat tietoisia maailman syvimmästä salmesta, joka on Lombokin salmi, joka yhdistää Jaavanmeren Intian valtamereen, tai Malakan salmi, joka on Malaijan niemimaan ja Indonesian Sumatran saaren välissä sijaitseva suurin salmi,

Kuinka monta salmea on olemassa?

Kuinka monta salmea maailmassa on? Maailmassa on noin 10 tärkeintä salmea. Malakan salmi tunnetaan myös maailman suurimpana salmena. Se yhdistää Etelä-Kiinanmeren ja Andamaanienmeren…

Mikä on kuuluisin salmi?

Magellaninsalmi, jota kutsutaan myös Magellan-salmena, on Etelä-Chilessä sijaitseva navigoitava merireitti, joka erottaa Etelä-Amerikan mantereen pohjoisessa ja Tierra del Fuegon etelässä. Salmea pidetään tärkeimpänä luonnollisena kulkuväylänä Atlantin ja Tyynenmeren välillä.

Mitä käyttötarkoituksia salmella on?

Salmet ovat kapeita vesistöjä, jotka toimivat yhdyssiteenä kahden valtavan vesistön välillä. Se yhdistää sekä maan että meren. Se on vain vesistöjen yhdistäjä.