Mikä on Tossumopo ?

Tossumopo on termi, jota käytetään Suomessa kuvaamaan muunneltua versiota Honda Monkey -moottoripyörästä, joka saavutti kulttimaineen 1970- ja 1980-luvuilla. Nimen ”Tossumopo” uskotaan saaneen alkunsa suomenkielisistä sanoista ”tossu”, joka tarkoittaa ”juoksukenkää” tai ”lenkkaria”, ja ”mopo”, joka on puhekielinen termi mopolle tai pienelle moottoripyörälle.

miksi Tossumopo on suosittu ?

Tossumopo oli Suomessa kulttuuri-ikoni, ja sen omaleimainen muotoilu ja muunnellut ominaisuudet tekivät siitä aikanaan nuorten suosikin. Muutoksiin kuului tyypillisesti korotettu ohjaustanko, mukautettu istuin ja kovaääninen pakojärjestelmä sekä muita ainutlaatuisia ominaisuuksia, kuten erikoismaalauksia ja yksilöllisiä grafiikoita.

Tossumopo oli enemmän kuin pelkkä kulkuväline, se oli yksilöllisyyden ja kapinallisuuden osoitus. Ajan nuorisokulttuuri hyväksyi pyörän vapauden symbolina ja valtavirtakulttuurin hylkäämisenä. Tossumopo yhdistettiin Suomessa usein erityiseen alakulttuuriin, joka tunnettiin nimellä ”mopojengi” ja joka koostui nuorista, jotka jakoivat rakkauden räätälöityihin pyöriin ja halun erottua joukosta.

Suosiostaan huolimatta Tossumopo menetti lopulta suosionsa 1980-luvun lopulla. Sen perintö jäi kuitenkin elämään, ja se on edelleen rakastettu suomalaisen nuorisokulttuurin symboli tuolta aikakaudelta.

Tossumopo uusi versio

Honda on hiljattain julkaissut uuden version Monkey-moottoripyörästä, joka on kunnianosoitus alkuperäiselle Tossumopolle. Uudessa Honda Monkeyssa on retrohenkinen muotoilu ja moderni tekniikka, mikä tekee siitä suositun valinnan moottoripyöräharrastajien keskuudessa niin Suomessa kuin muuallakin. Vaikka uusi Honda Monkey ei ole aito Tossumopo, se tavoittaa alkuperäisen pyörän hengen ja estetiikan ja toimii kunnianosoituksena kulttuuri-ilmiölle, jota monet suomalaiset muistelevat yhä tänäkin päivänä lämmöllä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Tossumopo on ainutlaatuinen ja rakastettu osa suomalaista kulttuurihistoriaa. Se oli enemmän kuin pelkkä moottoripyörä; se oli yksilöllisyyden, kapinallisuuden ja halun erottua joukosta symboli. Alkuperäinen Tossumopo on ehkä jo menneisyyttä, mutta sen perintö elää sillä ajaneiden muistojen kautta, ja uusi Honda Monkey on kunnianosoitus kulttuuri-ikonille, joka tullaan aina muistamaan Suomessa.