Mikä on trolli? Määritelmä & merkitys

Internetin maailmassa on termi, joka on yleistynyt vuosien mittaan: trolli. Vaikka jotkut saattavat pitää peikkoja mytologian tai kansanperinteen olentoina, tässä yhteydessä trolli on henkilö, joka tahallaan esittää provosoivia tai kiihottavia kommentteja tai viestejä verkossa tarkoituksenaan aiheuttaa häiriötä ja herättää kiistaa. Tässä artikkelissa perehdymme tarkemmin siihen, mikä trolli tarkalleen ottaen on trolli, mitä motiiveja sillä on ja miten se vaikuttaa verkkoyhteisöihin.

Mikä on trolli?

Trolli on henkilö, joka julkaisee viestejä tai kommentteja verkossa tarkoituksenaan järkyttää, loukata tai häiritä muita. Hän voi käyttää tähän erilaisia taktiikoita, kuten väärän tai harhaanjohtavan tiedon lähettämistä, loukkaavaa kielenkäyttöä tai keskustelun tahallista häiritsemistä. Trolleja voi esiintyä kaikenlaisilla verkkoalustoilla sosiaalisesta mediasta verkkofoorumeihin ja uutisartikkeleiden kommenttiosioihin.

Trollin motiivit:

Trollauksen motiivit voivat vaihdella suuresti. Jotkut trollit etsivät vain huomiota ja pyrkivät kaikin keinoin saamaan aikaan reaktion toisilta. Toisilla taas voi olla tarkempi agenda, kuten tietyn poliittisen näkemyksen tai ideologian ajaminen. Joissakin tapauksissa trollien motiivina voi olla halu aiheuttaa vahinkoa tietylle henkilölle tai ryhmälle, olipa kyse sitten vihasta tai kostonhimosta.

Trollien vaikutus:

Vaikka trollaus saattaa vaikuttaa joidenkin mielestä harmittomalta tai jopa viihdyttävältä, sillä voi olla todellisia vaikutuksia trollien kohteena oleviin ihmisiin ja yhteisöihin. Trollaus voi johtaa häirintään, kiusaamiseen ja muihin verkossa tapahtuvan hyväksikäytön muotoihin, joilla voi olla pysyviä vaikutuksia uhreihin. Trollit voivat myös häiritä keskusteluja ja estää rakentavaa vuoropuhelua, mikä vaikeuttaa mielekkäiden keskustelujen käymistä ja toisilta oppimista.

Mitä minun pitäisi tehdä, jos minua trollataan?

Älä ruoki trolleja

Vastusta tarvetta vastata – trollien kanssa ei voi keskustella järkevästi. Niin houkuttelevaa kuin se voikin olla, verkkokeskusteluun sekaantuminen antaa trolleille vain heidän haluamansa reaktion, joten he todennäköisesti lisäävät hyökkäystä.

Kerää todisteita, ilmoita ja estä

Verkkopalveluilla ja -alustoilla on vastuu siitä, että ihmiset voivat käyttää niitä turvallisesti. Jos trollaus alkaa tuntua haitalliselta, kerää todistusaineistoa, jotta sinulla on todisteita – tämä voi sisältää kuvakaappauksia tai nauhoituksia loukkaavista kommenteista. Sitten voit ilmoittaa trollauksesta ja estää sen sovelluksen sisällä – miten tämä tehdään yleisillä alustoilla, selviää eSafety-oppaasta. Jos he eivät auta 48 tunnin kuluessa ja kokemuksesi täyttää vakavan verkkokiusaamisen (alle 18-vuotiaat) tai aikuisten verkkokohtelun (yli 18-vuotiaat) lakisääteisen kynnyksen, voit tehdä ilmoituksen eSafetyyn, ja me autamme poistamaan haitallisen sisällön.

Hanki lisää apua

Jos sinulla on paha mieli siitä, mitä verkossa ollessasi on tapahtunut, puhu asiasta jonkun luotettavan henkilön kanssa. Voit näyttää nämä tiedot läheiselle ystävälle tai perheenjäsenelle ja pyytää häntä auttamaan sinua päättämään, mitä tehdä, jos sinua trollaillaan. Voit myös ottaa yhteyttä Kids Helplineen (5-25-vuotiaille) tai muuhun luottamukselliseen neuvonta- tai tukipalveluun – siellä on ihmisiä, jotka ovat valmiita kuuntelemaan ja auttamaan.

Johtopäätökset:

Vaikka trollit saattavat tuntua vähäiseltä harmilta tai viihteeltä, niiden vaikutus verkkoyhteisöihin voi olla merkittävä. Ymmärtämällä, mikä trolleja motivoi ja miten he toimivat, voimme paremmin valmistautua käsittelemään heidän käyttäytymistään ja suojelemaan itseämme ja verkkoyhteisöitämme. Viime kädessä meidän kaikkien tehtävänä on luoda verkkoon kunnioituksen ja sivistyneisyyden kulttuuri, jossa jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi ilmaista mielipiteensä ja käydä rakentavaa vuoropuhelua.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta trolli

Mikä on netti trolli?

Trollit ovat ihmisiä, jotka jättävät tarkoituksella provosoivia tai loukkaavia viestejä internetiin saadakseen huomiota, aiheuttaakseen ongelmia tai suututtaakseen jonkun.

Mistä tunnistaa Trollin?

Sinä tunnet olosi kiihtyneeksi. Näin ei välttämättä tapahdu aina, mutta jokin voi tuntua hieman oudolta vuorovaikutuksessa trollin kanssa.
Niissä ei ole järkeä.
He eivät pysy aiheessa.
He haukkuvat teitä.
He ovat alentuvia.
He ovat armottomia.

Kuka on trolli?

Trollaaminen on sitä, kun joku kirjoittaa tai kommentoi verkossa ärsyttääkseen tahallaan muita. Lyhyesti sanottuna: Trollaaminen on sitä, kun joku yrittää tahallaan suututtaa muita verkossa.

Mitä on trollaus sosiaalisessa mediassa?

Verkkotrolli käyttää internetiä provosoidakseen tai saadakseen toiset tahallaan ärsytetyksi. Heidän toimintansa voi olla pienimuotoista ärsytystä tai aiheuttaa suuria ongelmia. Termi ”trolli” viittaa yleensä henkilöön, joka pahansuovasti ahdistelee, hyökkää tai kiusaa muita verkossa.

Mitkä ovat trollin ominaispiirteet?

Trolleille on ominaista persoonallisuuspiirteiden ”pimeä tetrad”, johon kuuluvat psykopatia, machiavellistisuus, narsismi ja sadismi. Internetissä trolli määritellään yleisesti henkilöksi, joka lähettää verkkoyhteisössä loukkaavia, solvaavia, kiihottavia, epäolennaisia, aiheen ulkopuolisia tai eksyttäviä viestejä.

Onko oleminen trolli huono asia?

Trollaaminen voi aiheuttaa merkittäviä kielteisiä vaikutuksia ja haittaa muita se vaikuttaa merkittävästi fysiologiseen ja psyykkiseen terveyteen, kuten unihäiriöihin, masennukseen, huonoon itsetuntoon, itsensä vahingoittamiseen ja itsemurha-ajatuksiin, ja joissakin tapauksissa se voi johtaa itsemurhaan.

Kuinka vanha trolli voi olla?

trolli saavuttaa sukukypsyyden 17-vuotiaana, suunnilleen samaan aikaan kuin ihmisetkin. Kun peikko saavuttaa noin 30 vuoden iän, sitä pidetään keski-ikäisenä, 47-50-vuotiasta peikkoa pidetään vanhana, 70-vuotiasta peikkoa kunnioitettavana, ja useimmat peikot elävät enintään noin 80-vuotiaiksi.

Website | + posts

Abhi Patel on lahjakas kirjoittaja, jolla on suuri intohimo jakaa tarkkaa ja hyvin tutkittua tietoa laajalle yleisölle. Abhi on suorittanut markkinoinnin tutkinnon arvostetussa Helsingin yliopistossa, ja hänellä on vahva akateeminen tausta, joka täydentää hänen kirjallista osaamistaan.

Hänen ensisijaisena tavoitteenaan on tarjota lukijoille luotettavaa ja ajantasaista tietoa eri aiheista, kuten tiedosta, teknologiasta ja faktoista. Tekemällä perusteellista tutkimusta Abhi varmistaa, että heidän tuottamansa sisältö on luotettavaa ja oivaltavaa. Abhi Patel on aidosti sitoutunut toimittamaan täsmällistä tietoa, ja hän pyrkii kouluttamaan ja sitouttamaan lukijoita, mikä vaikuttaa myönteisesti heidän tietämykseensä ja ymmärrykseensä.