Mikä on vpn? Miten se toimii, VPN-tyypit

VPN (Virtuaalinen yksityinen verkko, virtuaalinen yksityisverkko) on eräänlainen ohjelmisto tai palvelu, jonka avulla käyttäjät voivat luoda suojatun ja salatun yhteyden internetin välityksellä. Se toimii reitittämällä Internet-yhteytesi VPN-palvelimen ylläpitämän etäpalvelimen kautta, joka salaa kaikki laitteesi ja Internetin välillä siirretyt tiedot. Tämä tarjoaa useita etuja, kuten

Turvallisuus: VPN voi auttaa suojaamaan yksityisyyttäsi ja turvallisuuttasi verkossa salaamalla internet-liikenteesi, jolloin muiden on vaikeampi siepata tai valvoa verkkotoimintaasi.

Yksityisyys: VPN:t voivat auttaa piilottamaan IP-osoitteesi ja sijaintisi, jolloin mainostajien ja muiden kolmansien osapuolten on vaikeampi seurata verkkotoimintaasi.

Pääsy: VPN voi myös auttaa sinua ohittamaan maantieteelliset rajoitukset tai internetin sensuurin sallimalla sinulle pääsyn sisältöön, joka saattaa olla estetty asuinpaikkakunnallasi.

Kaiken kaikkiaan VPN ovat hyödyllinen väline, jolla voit parantaa yksityisyyttä ja turvallisuutta verkossa, päästä estettyyn sisältöön ja parantaa anonymiteettiä verkossa.

Miten VPN toimii?

vpn (virtuaalinen yksityisverkko) toimii luomalla suojatun ja salatun yhteyden internetin yli. Näin se toimii:

 • Salaus: Kun muodostat yhteyden VPN:ään, kaikki internet-liikenteesi salataan ensin laitteessasi erityisen algoritmin avulla. Tämä tarkoittaa, että verkkotoimintasi, kuten selailu, viestien lähettäminen tai suoratoisto, on suojattu ja piilotettu kaikilta, jotka yrittävät siepata tai valvoa sitä.
 • Yhteys VPN-palvelimeen: Kun internet-liikenteesi on salattu, se lähetetään VPN-palvelimen ylläpitämälle etäpalvelimelle. Tämä palvelin toimii välittäjänä laitteesi ja internetin välillä.
 • Pääsy internetiin: Kun internet-liikenteesi on saapunut VPN-palvelimelle, se puretaan ja lähetetään lopulliseen määränpäähänsä internetissä. Tämä saa sen näyttämään siltä, että verkkotoimintasi on peräisin VPN-palvelimen sijainnista eikä omasta sijainnistasi.
 • Suojaus: VPN:t ohjaavat internet-liikenteesi etäpalvelimen kautta, ja ne voivat auttaa suojaamaan yksityisyyttäsi ja turvallisuuttasi verkossa salaamalla IP-osoitteesi ja sijaintisi. Näin mainostajien, hakkerien tai muiden kolmansien osapuolten on vaikeampi seurata verkkotoimintaasi tai päästä käsiksi henkilökohtaisiin tietoihin.

Kaiken kaikkiaan VPN tarjoavat turvallisen ja yksityisen tavan käyttää internetiä, suojaavat verkkotoimintasi uteliailta katseilta ja parantavat yksityisyyttäsi ja turvallisuuttasi verkossa.

Miksi voimme käyttää VPN ?

On useita syitä, miksi joku voi haluta käyttää VPN (Virtual Private Network), kuten:

 • Yksityisyys: VPN voi auttaa suojaamaan yksityisyyttäsi verkossa salaamalla IP-osoitteesi ja sijaintisi. Näin mainostajien, hakkerien tai muiden kolmansien osapuolten on vaikeampi seurata verkkotoimintaasi tai päästä käsiksi henkilökohtaisiin tietoihin.
 • Turvallisuus: VPN:t voivat myös parantaa verkkoturvallisuutta salaamalla verkkoliikenteesi, mikä vaikeuttaa muiden tahojen mahdollisuuksia salakuunnella tai valvoa verkkotoimintaasi. Tämä on erityisen tärkeää, kun käytät julkisia Wi-Fi-verkkoja, jotka voivat olla alttiimpia tietoturvauhkille.
 • Pääsy rajoitettuun sisältöön: VPN:ää voidaan käyttää myös maantieteellisten rajoitusten tai Internet-sensuurin ohittamiseen, sillä sen avulla voit käyttää sisältöä, joka saattaa olla estetty asuinpaikkakunnallasi. Tämä voi olla hyödyllistä, kun haluat käyttää suoratoistopalveluja tai verkkosivustoja, jotka eivät ehkä ole saatavilla maassasi.
 • Etäkäyttö: Näin työntekijät voivat työskennellä kotoa käsin tai käyttää arkaluonteisia tietoja matkoillaan.

Kaiken kaikkiaan VPN: ovat hyödyllinen väline, jolla voidaan parantaa yksityisyyttä ja turvallisuutta verkossa, päästä estettyyn sisältöön ja parantaa anonymiteettiä verkossa.

Millaisia VPN on olemassa?

VPN:iä on kolmea päätyyppiä, joilla kullakin on oma käyttötarkoituksensa:

SSL VPN:
Tämä VPN-tyyppi on tyypillisesti käytössä yrityksissä, joiden on tarjottava turvallinen etäyhteys työntekijöille, jotka työskentelevät omilla laitteillaan, kuten tietokoneella, kannettavalla tietokoneella, tabletilla tai matkapuhelimella. Päästäkseen yrityksen verkkoon työntekijä käyttää HTML-5-ominaisuutta käyttävää selainta kirjautuakseen yrityksen SSL-VPN-ratkaisuun, joka on yleensä toteutettu laitteistokotelon avulla. Pääsyä valvotaan käyttäjätunnuksella ja salasanalla.

Site-to-site VPN:
Tämäntyyppistä VPN:ää käyttävät pääasiassa suuret yritykset, joilla on useita toimipisteitä, joilla on omat lähiverkkonsa liitettynä WAN-verkkoon. Se on hyödyllinen myös, jos on kaksi erillistä intranetiä, joiden on kommunikoitava toistensa kanssa turvallisesti. Site-to-site-VPN on monimutkainen toteuttaa, mutta se on tehokkain tapa varmistaa viestintä suurten osastojen sisällä ja niiden välillä.

Client-to-Server VPN:
Tämä VPN-tyyppi on yhä yleisempi, ja se on hyödyllinen työntekijöille, jotka tarvitsevat yleistä pääsyä yrityksen resursseihin. Työntekijän laitteeseen asennetaan ja konfiguroidaan VPN-asiakasohjelma, jonka avulla hän voi muodostaa yhteyden yrityksen verkkoon kotitoimistostaan suojatun yhteyden kautta. Tämäntyyppisen VPN:n etuna on, että se salaa tiedot koko matkan VPN-palveluntarjoajalle, jolloin kolmannet osapuolet ja Internet-palveluntarjoajat eivät pääse käsiksi yhteyteen ja vaarantavat käyttäjän yksityisyyttä. Sen avulla työntekijät voivat myös muodostaa yhteyden yrityksen järjestelmään kuulokkeiden avulla ja toimia kuin työpaikalla, mikä lisää tehokkuutta ja tarjoaa yleisen pääsyn resursseihin.

Onko ilmainen VPN turvallinen? Miksi VPN kannattaa maksaa?

Vaikka tarjolla on monia ilmaisia VPN-palveluja (Virtual Private Network), ne eivät välttämättä ole aina yhtä turvallisia ja luotettavia kuin maksulliset VPN-palvelut. Seuraavassa on muutamia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon:

 • Turvallisuus: Tämä voi vaarantaa yksityisyytesi verkossa. Jotkin ilmaiset VPN-palvelut saattavat myös seurata ja myydä verkkotietojasi mainostajille, mikä on päinvastoin kuin mitä haluat VPN:ltä.
 • Nopeus ja suorituskyky: Ilmaisilla VPN-palvelimilla on usein rajallinen määrä palvelimia, eivätkä ne välttämättä tarjoa samaa nopeutta ja suorituskykyä kuin maksulliset VPN:t. Tämä voi johtaa hitaampiin internet-nopeuksiin ja puskurointiin sisältöä suoratoistettaessa tai ladattaessa.
 • Asiakastuki: Maksulliset VPN-palvelut tarjoavat yleensä parempaa asiakastukea, ja niiden asiakaspalveluhenkilöstö vastaa kysymyksiin tai ratkaisee teknisiä ongelmia nopeammin ja asiantuntevammin.
 • Lisäominaisuudet: Maksulliset VPN-palvelut voivat tarjota lisäominaisuuksia, kuten mainosten eston, haittaohjelmasuojauksen tai automaattiset tappokytkimet, jotka voivat parantaa yksityisyyttä ja turvallisuutta verkossa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta mikä on vpn

Kannattaako VPN pitää aina päällä?

Koska VPN on paras suojasi hakkereita vastaan ja auttaa pitämään tietosi yksityisinä, on parasta jättää VPN päälle aina, kun olet internetissä.

Mihin VPN tarvitaan?

VPN:n käyttö suojaa tietojasi, kun olet muissa verkoissa, ja piilottaa selaushistoriasi, pankkitietosi, tilisalasanasi ja muut tiedot pahantahtoisilta internetin tuntemattomilta.

Mistä tiedän että VPN päällä?

Tarkista IP-osoitteesi.
Ota muistiin nykyinen IP-osoitteesi, muodosta yhteys VPN-palvelimeen ja tarkista IP-osoite uudelleen. Jos se eroaa alun perin merkitsemästäsi, VPN toimii.

Onko VPN ilmainen?

Onko olemassa 100 % ilmaista VPN:ää? Hyvin harvat VPN:t tarjoavat todella ilmaisen vaihtoehdon. Sen sijaan useimmat yritykset tarjoavat määräaikaisia kokeiluversioita tai rahat takaisin -takuuta. Yllä olevassa taulukossa luetellut VPN:t tarjoavat kuitenkin täysin ilmaisia tilaustasoja.

Mikä on VPN-yhteys?

VPN-yhteys on turvallinen ja salattu yhteys kahden tai useamman laitteen välillä internetin kautta. Se luo yksityisen verkon, jonka avulla käyttäjät voivat käyttää internetiä turvallisesti ja nimettömästi ja samalla käyttää resursseja, jotka voivat olla rajoitettu tiettyihin maantieteellisiin sijainteihin. VPN-yhteys käyttää erityisiä protokollia ja salausmenetelmiä käyttäjän tietojen ja yksityisyyden suojaamiseksi, ja se voi olla hyödyllinen moniin eri tarkoituksiin, kuten maantieteellisesti rajoitetun sisällön käyttämiseen, arkaluonteisten tietojen suojaamiseen tai sensuurin ja valvonnan ohittamiseen. VPN:n voi ottaa käyttöön monenlaisissa laitteissa, kuten tietokoneissa, älypuhelimissa ja reitittimissä.

Miten saan VPN-yhteyden?

Avaa puhelimesi Asetukset-sovellus.
Napauta Verkko ja internet. VPN. Jos et löydä sitä, etsi hakusanalla ”VPN”. Jos et vieläkään löydä sitä, pyydä apua laitteen valmistajalta.
Napauta haluamaasi VPN:ää.
Kirjoita käyttäjätunnus ja salasana.
Napauta Yhdistä. Jos käytät VPN-sovellusta, sovellus avautuu.

Voiko kukaan nähdä VPN:si?

Ei. VPN-ohjelmisto salaa verkkoyhteytesi. Sen vuoksi kukaan ei voi nähdä, mitä teet. Internet-palveluntarjoaja voi huomata, että käytät eri IP-osoitetta kuin sen sinulle antama IP-osoite, ja saada selville, että käytät VPN:ää.

Kuka tarvitsee VPN:ää?

Saatat haluta käyttää VPN:ää, jos olet huolissasi siitä, että Internet-palveluntarjoajasi voi seurata verkkotoimintaasi. Jos muodostat yhteyden internetiin VPN:n kautta, internetpalvelujen tarjoaja ei näe, mitä teet verkossa. VPN-palvelun tarjoava yritys kuitenkin näkee.