Miksi koira ei syö? Mahdolliset syyt ja ruokahalun ratkaisut

Olipa sinulla lemmikkikoiria vuosia tai olet juuri adoptoinut ensimmäisen koiranpentusi, voi olla hyvin ahdistavaa, kun koirasi ei halua syödä. Koirien syömättömyyteen on monia syitä. On tärkeää selvittää syy, jotta voidaan laatia paras hoitosuunnitelma.

Ensimmäinen asia, joka kannattaa pitää mielessä, on se, miten arvioit koirasi ruokahalua. Jos olet huolissasi, koska koirasi ei syö niin paljon kuin ostamasi ruoan ohjeissa on ilmoitettu, muista, että kyseessä on vain keskiarvo. Monet täysin terveet koirat syövät vain 60-70 % pakkauksessa ilmoitetusta määrästä.

miksi koira ei syö
miksi koira ei syö?

Koska koirien ruokahaluttomuus voi viitata sairauteen, on tärkeää kääntyä eläinlääkärin puoleen, jos koiran ruokailutottumuksissa havaitaan muutoksia. Erityisen tärkeää on reagoida nopeasti koirien, jotka yleensä syövät hyvin, kieltäytymiseen syömisestä.

Syyt miksi koirasi ei syö?

On useita syitä, miksi koira voi kieltäytyä syömästä, kuten:

 • Sairaus tai vamma: Jos koira on sairas tai loukkaantunut, se ei ehkä halua syödä. Yleisiä sairauksia, jotka voivat aiheuttaa ruokahaluttomuutta koirilla, ovat ruoansulatusongelmat, hengitystieinfektiot ja hammasongelmat.
 • Muutokset ruokavaliossa: Koirat voivat olla nirsoilijoita ja kieltäytyä syömästä, kun niiden ruokavaliota muutetaan yhtäkkiä. On tärkeää, että koira siirtyy uuteen ruokaan hitaasti, jotta vältetään vatsavaivat ja rohkaistaan sitä syömään.
 • Stressi tai ahdistus: Aivan kuten ihmisetkin, koirat voivat kokea stressiä ja ahdistusta, mikä voi vaikuttaa niiden ruokailutottumuksiin. Muutokset rutiineissa, kuten muutto uuteen kotiin tai uuden lemmikin tulo, voivat aiheuttaa stressiä ja vaikeuttaa koiran syömistä.
 • Ikääntyminen: Iäkkäillä koirilla voi olla heikentynyt haju- ja makuaisti, mikä voi johtaa ruokahaluttomuuteen. Lisäksi ikääntyminen voi aiheuttaa aktiivisuuden vähenemistä, mikä voi myös vähentää koiran ruokahalua.
 • Lääkkeet: Tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa koirien ruokahaluttomuutta. Jos lemmikkisi käyttää lääkkeitä, tarkista eläinlääkäriltäsi, voisiko tämä olla syynä koiran ruokahaluttomuuteen.

On tärkeää seurata koiran ruokailutottumuksia ja hakeutua eläinlääkärin hoitoon, jos huomaat merkittävää muutosta koiran ruokahalussa tai käyttäytymisessä. Ruokahaluttomuus voi olla oire taustalla olevasta sairaudesta, ja nopea eläinlääkärin hoito voi auttaa varmistamaan, että lemmikkisi pysyy terveenä ja onnellisena.

Mitä tehdä, kun koira ei syö?

Jos koirasi ei syö, voit kokeilla muutamia asioita:

 • Tarkista, onko hänellä merkkejä sairaudesta: Ennen kuin yrität käyttää kotikonsteja tai muuttaa koiran ruokavaliota, on tärkeää sulkea pois kaikki perussairaudet, jotka saattavat aiheuttaa koiran ruokahaluttomuuden. Jos havaitset muita oireita, kuten velttoutta, oksentelua tai ripulia, ota yhteys eläinlääkäriin.
 • Tarjoa erilaista ruokaa: Joskus koirat voivat olla nirsoja ja kieltäytyä syömästä tavallista ruokaansa. Kokeile tarjota koirallesi erityyppistä ruokaa, kuten märkäruokaa tai eri merkkistä kuivamuonaa. Voit myös kokeilla lisätä koiran purkkiruokaan säilykkeitä tai kypsennettyä lihaa, jotta se olisi houkuttelevampaa.
 • Muuta ruokintarutiineja: Koirasi aterioiden ajoituksen ja paikan vaihtaminen voi joskus auttaa stimuloimaan sen ruokahalua. Kokeile syöttää pienempiä, useammin toistuvia aterioita päivän mittaan yhden suuren aterian sijaan. Ruoki ne myös rauhallisella alueella, jossa ei ole häiriötekijöitä.
 • Lämmitä ruoka: Jotkut koirat pitävät lämpimästä ruoasta enemmän kuin kylmästä, joten koiran ruoan lämmittäminen hieman voi tehdä siitä houkuttelevampaa.
 • Varmista, että koirasi saa nestettä: Varmista, että koirallasi on aina saatavilla raikasta vettä. Jos koirasi ei juo tarpeeksi vettä, kannattaa harkita, että lisäät sen vesiastiaan vähäsuolaista kanalientä, jotta se juo.
 • Ota yhteyttä eläinlääkäriin: Jos koirasi ei vieläkään suostu syömään näiden vinkkien kokeilemisen jälkeen, on tärkeää ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Ruokahaluttomuus voi olla merkki taustalla olevasta terveysongelmasta, ja nopea hoito voi auttaa estämään lisäkomplikaatioita.

Mitä luita koiralle ei saa antaa? – Selvitä, mitkä niistä

Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta miksi koira ei syö

Mitä teet, kun koirasi ei syö?

Kaada kanalientä, naudanlientä, simpukkamehua tai tonnikalavettä ruoan päälle, jotta se olisi houkuttelevampaa. Kaada kuivaruoan päälle lämmintä vettä, jotta siitä tulee pehmeämpää. Syötä koirallesi kuivaruokaa, jos se yleensä syö vain märkäruokaa tai päinvastoin. Kokeile syöttämistä käsin, sillä sosiaaliset syöjät haluavat joskus vain huomiota.

Milloin minun pitäisi huolestua siitä, että koirani ei syö?

Jos koirasi on hiljainen, ei ole oma itsensä tai osoittaa muita oireita, kuten oksentelua, ripulia, heikkoutta tai uneliaisuutta, tai jos se ei ole syönyt lainkaan kahteen päivään, sinun on hakeuduttava eläinlääkärin hoitoon.

Mikä on syy siihen, että koira ei syö ruokaa?

Koira voi jäädä syömättä ruokaa ympäristön muutosten, stressin, lääkkeiden haittavaikutuksen ja pahoinvoinnin vuoksi. Myös hammasongelmat, kipu ja sisäiset tukokset voivat aiheuttaa koirille ruokahaluttomuutta.

Mitkä ovat merkkejä siitä, että koirat eivät syö?

Koirien ruokahaluttomuuden merkkejä ovat muun muassa:
Syö vähemmän ruokaa kuin normaalisti.
Kieltäytyminen syömästä ruokaa.
Kieltäytyminen syömästä herkkuja.
Kiinnostuksen puute ruokaa kohtaan.
Yritetään syödä, mutta ei pystytä syömään.
Laihtuminen.
Heikkous/haluttomuus.
Oksentelu.

Kuinka kauan koira voi olla syömättä?

noin 5 päivää
Koirat tarvitsevat ruokaa ja vettä selviytyäkseen. Jos koira voi muuten hyvin, se voi kuitenkin selvitä noin 5 päivää ilman ruokaa, kunhan se juo. On totta, että koirat ovat selvinneet paljon pidempiä aikoja ilman ruokaa, mutta silloin on suuri riski, että niiden elimet ja kudokset vaurioituvat peruuttamattomasti tai ne kuolevat.

Miksi koirani ei syö, mutta juo vettä?

Krooninen sairaus voi aiheuttaa sen, että koira lopettaa syömisen mutta jatkaa juomista. Jos koirasi välttelee ruokaa mutta juo liikaa vettä – paljon enemmän kuin se normaalisti juo – se on varoittava merkki siitä, että sille on kehittynyt diabetes. Vie se eläinlääkärille diagnoosia varten ja saadaksesi lisätietoja vaihtoehdoista.

Miten voin estää koirani syömättömyyden?

Koska mahdollisia syitä on lukuisia, on mahdotonta estää täysin koiran ruokahaluttomuuden riski, mutta voit tehdä joitakin asioita minimoidaksesi joitakin riskejä, kuten pitää esineet poissa ulottuvilta, jotka syömällä voisivat mahdollisesti aiheuttaa sisäisen tukoksen.