Miksi koira vinkuu? ja miten se pysäytetään

Ne eivät ehkä pysty puhumaan, mutta koirat voivat käyttää monia muita viestintätapoja vuorovaikutuksessa kanssamme. Joskus vinkuminen on yksi näistä menetelmistä. Vinkuminen voi olla söpöä, mutta jos se jatkuu pitkään tai siitä tulee säännöllinen tapa, se voi käydä ärsyttäväksi.

Jos haluat lopettaa koirasi ruikuttamisen, sinun on ensin ymmärrettävä, miksi se ruikuttaa. Katsotaanpa joitakin mahdollisia syitä.

Koirat käyttävät vinkumista viestintämuotona ilmaistakseen erilaisia tunteita ja tarpeita. Seuraavassa on joitakin mahdollisia syitä siihen, miksi koirat ruikuttavat:

  1. Huomion hakeminen: Koirat saattavat vinkua saadakseen huomiota omistajiltaan. Jos koira esimerkiksi haluaa leikkiä tai mennä kävelylle eikä omistaja kiinnitä huomiota, koira saattaa alkaa vinkua saadakseen huomiota. Tällöin koira viestii vinkumisella huomionhalustaan.
  2. Ahdistus tai pelko: Koirat saattavat vinkua, kun ne ovat ahdistuneita tai peloissaan. Esimerkiksi ukkosmyrskyn tai ilotulituksen aikana koira saattaa vinkua ilmaistakseen pelkoaan tai epämukavuuttaan. Lisäksi koirat saattavat vinkua, kun ne jätetään yksin, mikä tunnetaan eroahdistuksena. Näissä tapauksissa vinkuminen voi olla merkki siitä, että koira on stressaantunut tai ahdistunut.
  3. Kipu tai epämukavuus: Koirat saattavat vinkua, kun niillä on kipua tai epämukavuutta. Jos koiralla on esimerkiksi vamma tai se kärsii sairaudesta, se saattaa vinkua ilmaistakseen epämukavuuttaan. Lisäksi jos koiralla on ruoansulatuskanavan ongelmia, se saattaa vinkua tuntemansa epämukavuuden vuoksi.
  4. Turhautuminen: Koirat saattavat vinkua turhautuneina. Jos koira esimerkiksi yrittää päästä käsiksi johonkin, joka on sen ulottumattomissa, se saattaa vinkua ilmaistakseen turhautumistaan. Näissä tapauksissa vinkuminen voi olla merkki siitä, että koira tuntee olevansa jumissa tai avuton.
  5. Ikääntyminen: Koirien ikääntyessä niiden kognitiiviset taidot saattavat heikentyä tai kuulo heikentyä, mikä voi aiheuttaa sen, että ne vinkuvat useammin. Näissä tapauksissa vinkuminen voi olla merkki siitä, että koira tuntee olevansa hämmentynyt tai sekava.

On tärkeää huomata, että vaikka vinkuminen on koirien luonnollinen kommunikaatiomuoto, liiallinen vinkuminen tai vinkuminen, johon liittyy muuta huolestuttavaa käyttäytymistä, voi viitata taustalla olevaan lääketieteelliseen tai käyttäytymiseen liittyvään ongelmaan. Jos et ole varma, miksi koirasi vinkuu tai onko sillä muita oireita, on parasta kääntyä eläinlääkärin puoleen, jotta voidaan sulkea pois mahdolliset perimmäiset ongelmat ja tarjota asianmukaista hoitoa tai käyttäytymisen muutosstrategioita.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta miksi koira vinkuu

Pitäisikö sinun olla välittämättä ruikuttavasta koirasta?

Haukkuminen tai vinkuminen huomion saamiseksi
Älä välitä tästä käytöksestä. Usein käytös pahenee ennen kuin se paranee. Palkitse koiraasi huomiolla, herkuilla ja kehuilla vain silloin, kun se on hiljaa. Kuten monissa muissakin koulutusprosesseissa, johdonmukaisuus on avainasemassa.

Itkevätkö koirat, kun ne vinkuvat?

On normaalia, että koirat vinkuvat vastauksena stressaaviin tilanteisiin. Tämäntyyppinen itkeminen vaikuttaa usein tahattomalta – koirasi ei tee sitä saadakseen huomiosi (eikä ainakaan tehdäkseen sinut hulluksi) vaan pikemminkin siksi, että se on luonnollinen reaktio ahdistuneisuuden tunteeseen.

Miksi koirat vinkuvat öisin?

Kun koirasi kyllästyy ja kaikki muut talossa ovat menneet yöllä nukkumaan, tämä voi aiheuttaa sen, että se alkaa vinkua yöllä ilman mitään syytä tuntuvasta syystä. Se todennäköisesti kaipaa huomiota tai jotakuta, joka leikkisi sen kanssa, tai se saattaa haluta, että se päästetään pihalle juoksentelemaan – ajasta riippumatta!

Mitä tehdä, kun koira vinkuu?

Reagoi valikoivasti koirasi vinkumiseen. Jos olet varma, ettei siihen ole todellista tarvetta, on parasta olla välittämättä siitä. Kun huomaat hetken hiljaisuuden, tarjoa kiitosta, herkkua tai vastaavaa palkkiota. Voit myös käyttää tätä tilaisuutta hyväkseni ja harjoitella ”hiljaa”-käskyä.

Website | + posts

Abhi Patel on lahjakas kirjoittaja, jolla on suuri intohimo jakaa tarkkaa ja hyvin tutkittua tietoa laajalle yleisölle. Abhi on suorittanut markkinoinnin tutkinnon arvostetussa Helsingin yliopistossa, ja hänellä on vahva akateeminen tausta, joka täydentää hänen kirjallista osaamistaan.

Hänen ensisijaisena tavoitteenaan on tarjota lukijoille luotettavaa ja ajantasaista tietoa eri aiheista, kuten tiedosta, teknologiasta ja faktoista. Tekemällä perusteellista tutkimusta Abhi varmistaa, että heidän tuottamansa sisältö on luotettavaa ja oivaltavaa. Abhi Patel on aidosti sitoutunut toimittamaan täsmällistä tietoa, ja hän pyrkii kouluttamaan ja sitouttamaan lukijoita, mikä vaikuttaa myönteisesti heidän tietämykseensä ja ymmärrykseensä.