Millä estää koiran merkkailu?

Kun kyseessä on koiran omistaminen, yksi yleisimmistä käyttäytymisongelmista, joita omistajat kohtaavat, on sopimaton merkkailu. Tämä voi olla turhauttavaa ja vaikeaa, varsinkin jos koira virtsaa paikkoihin, joissa sen ei pitäisi olla.

Onneksi on useita asioita, joita voit koiranomistajana tehdä tämän käyttäytymisen estämiseksi ja sen varmistamiseksi, että kotisi pysyy puhtaana ja hajuttomana. Tässä keskustelussa tarkastelemme joitakin syitä, miksi koirat merkkaavat ja mitä voit tehdä estääkseen koirien merkkaamisen.

millä estää koiran merkkailu
millä estää koiran merkkailu

Miksi koirat merkkailu talossa?

Merkintäkäyttäytyminen ei ole epätavallista, ja se on koirien tapa vakuuttaa valta-asemaansa. Sekä uros- että narttukoirat merkkaavat, ja sitä esiintyy useimmiten 2-vuotiailla tai sitä nuoremmilla koirilla. Merkitseminen voi liittyä koiran sukujuuriin, kasvatukseen pentuna ja kotitaloutesi ympäristöön tai tilanteeseen. Minkään näistä tekijöistä ei pitäisi estää sinua kouluttamasta koiraasi lopettamaan tätä käytöstä.

Seuraavat ovat yleisimpiä syitä koirien merkkaamiseen talossa:

Uusi perheenjäsen
Riippumatta siitä, lisätäänkö perheeseen uusi lemmikki vai uusi henkilö, kuten toinen tärkeä ystävä tai jopa vauva, koirasi voi kokea tämän haasteena perheen hierarkialle. Jos koirasi alkaa suihkuttaa sängyn lähelle tai päälle tai uuden henkilön vaatteiden lähelle, tämä on merkki siitä, että koirasi tuntee itsensä haastetuksi.

Stressi
Koirasi stressi voi johtua monista eri syistä – joistakin, jotka saattavat yllättää sinut. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi uuden huonekalun lisääminen, sanallinen erimielisyys toisen perheenjäsenen kanssa tai jopa se, että menet ystäväsi luokse, jossa on lemmikkejä, ja tuot niiden hajut mukanasi kotiin. Epävarmuus ja muutos voivat aiheuttaa koirille stressiä ja merkitä hallinnan saamista.

Muista, että eroahdistusta – koira virtsaa, kun tulet kotiin tai valmistaudut lähtemään – ei pidetä merkkaamisena, ja siihen on suhtauduttava eri tavalla. Keskustele eläinlääkärin kanssa eroahdistuksen hoidosta.

Lääketieteelliset ongelmat
Jos koirasi yhtäkkiä muuttaa käyttäytymistään ja alkaa merkkailla tai ruiskuttaa ilman, että mikään muu muuttuu kodissasi, se voi olla merkki virtsatietulehduksesta (UTI). Lisäksi jos koirasi virtsaa huomaamattaan (nukkuen tai hereillä), sitä ei pidetä merkitsemisenä. Jos epäilet virtsatietulehdusta tai lämillä estää koiran merkkailuäketieteellistä ongelmaa, mene eläinlääkäriin mahdollisimman pian syyn selvittämiseksi.

millä estää koiran merkkailu?

Toki, tässä on seitsemän tehokasta tapaa estää koiraasi merkitsemästä:

  • Kastroi koirasi: Kuten aiemmin mainittiin, koiran steriloiminen tai kastroiminen voi auttaa vähentämään koiran halua merkitä reviiriä ja vähentää hormonitasoja, jotka edistävät tätä käyttäytymistä.
  • Aseta selkeät rajat: Määritä selkeästi, missä koirasi saa käydä vessassa, ja kouluta se noudattamaan näitä sääntöjä. Tarjoa koiralle runsaasti ulkoilumahdollisuuksia, jotta se voi käydä ulkona sopivassa paikassa.
  • Käytä positiivista vahvistusta: Palkitse koiraasi herkuilla ja kehu, kun se käyttäytyy myönteisesti, kuten käy ulkona vessassa sen sijaan, että merkkaisi talon sisällä. Tämä vahvistaa hyviä tapoja ja rohkaisee koiraasi jatkamaan näitä käyttäytymismalleja.
  • Siivoa merkityt alueet huolellisesti: Jos koirasi merkkaa epäsopivasti, puhdista alue perusteellisesti lemmikkieläimille tarkoitetulla hajun neutraloijalla. Tämä auttaa poistamaan kaikki jäljellä olevat hajut, jotka saattavat rohkaista koiraa merkkaamaan uudelleen samaan paikkaan.
  • Käytä vatsanauhaa: Vatsanauha on koiran vyötärön ympärille suunniteltu kääre, joka estää koiraa merkitsemästä sopimattomiin paikkoihin. Tästä voi olla apua erityisesti harjoittelun aikana tai vieraiden ollessa kylässä.
  • Rajoita altistumista ärsykkeille: Selvitä, mikä saa koirasi merkitsemään, kuten muut koirat tai tuntemattomat tuoksut, ja rajoita koiran altistumista näille ärsykkeille.
  • Hakeudu ammattilaisen apuun: Jos koirasi jatkaa merkkaamista parhaista yrityksistäsi huolimatta, harkitse ammattiapua kouluttajalta tai käyttäytymistieteilijältä. Hän voi antaa henkilökohtaisia neuvoja ja ohjeita tämän käyttäytymisen käsittelemiseksi.

Kuinka usein naudan mahaa koiralle?

Mikä estää koiria merkitsemästä?

Tiivis valvonta. Jotta koirasi ei merkkaisi talossa, varmista, ettei sitä jätetä ilman valvontaa. Jos et voi vahtia koiraasi, se on koulutettava häkkiin ja sijoitettava turvallisesti koiran häkkiin, jotta se ei voi merkitä.

Miten estän uroskoiraani merkitsemästä pissaansa?

Kastrointi voi vähentää joidenkin koirien taipumusta merkkaamiseen, mutta se ei ole taattu parannuskeino. Merkkaamista esiintyy riippumatta siitä, ovatko koirat sukupuolisesti ehjiä, kastroituja vai steriloituja. Tutkimusten mukaan kastraatio voi vähentää urosten merkkauskäyttäytymistä jopa 80 prosenttia.

Mikä saa koiran aloittamaan merkitsemisen?

Virtsan merkkaamista voi tapahtua koirien ollessa kävelyllä, kotona ja uusissa paikoissa vieraillessa. Koirat voivat aloittaa virtsamerkkaamisen kolmen kuukauden iässä. Jotkut koirat virtsaavat esineisiin nostaessaan jalkaa jättäen viestin muille koirille. Toisinaan koirat saattavat merkitä virtsaa lääketieteellisistä tai muista syistä.

Miksi uroskoira merkkaa talossa?

Hajumerkintä on hyvin normaalia ja yleistä käyttäytymistä erityisesti uroskoirilla, mutta siitä tulee suuri ongelma, kun merkintää esiintyy talossasi. Koirat merkkaavat ilmoittaakseen läsnäolostaan ja vaatiakseen reviiriä ja resursseja.

Website | + posts

Abhi Patel on lahjakas kirjoittaja, jolla on suuri intohimo jakaa tarkkaa ja hyvin tutkittua tietoa laajalle yleisölle. Abhi on suorittanut markkinoinnin tutkinnon arvostetussa Helsingin yliopistossa, ja hänellä on vahva akateeminen tausta, joka täydentää hänen kirjallista osaamistaan.

Hänen ensisijaisena tavoitteenaan on tarjota lukijoille luotettavaa ja ajantasaista tietoa eri aiheista, kuten tiedosta, teknologiasta ja faktoista. Tekemällä perusteellista tutkimusta Abhi varmistaa, että heidän tuottamansa sisältö on luotettavaa ja oivaltavaa. Abhi Patel on aidosti sitoutunut toimittamaan täsmällistä tietoa, ja hän pyrkii kouluttamaan ja sitouttamaan lukijoita, mikä vaikuttaa myönteisesti heidän tietämykseensä ja ymmärrykseensä.