milloin äitiyspakkaus vaihtuu: Mitä sinun tarvitsee tietää

Odottavana äitinä yksi jännittävimmistä osista valmistautumisessa uuteen tulokkaaseen on äitiyspakkauksen saaminen. Pakkaus sisältää laajan valikoiman vauvallesi välttämättömiä tarvikkeita sekä joitakin tuotteita, joita voit käyttää raskauden aikana ja sen jälkeen. On kuitenkin tärkeää huomata, että äitiyspakkauksen sisältö muuttuu säännöllisesti. Tässä artikkelissa selvitämme, milloin äitiyspakkaus muuttuu ja mitä sinun on tiedettävä.

Milloin äitiyspakkaus muuttuu?

Äitiyspakkauksen sisältöä päivittää vuosittain Kela, Suomen sosiaalivakuutuslaitos. Päivitetty äitiyspakkaus julkaistaan yleensä syksyllä ja se tulee jakeluun seuraavan vuoden tammikuussa. Esimerkiksi vuoden 2023 äitiyspakkauksen sisällön Kela julkisti syyskuussa 2022, ja pakkaukset tulevat jakeluun tammikuussa 2023.

Mitä muutoksia äitiyspakkaukseen tehdään?

Äitiyspakkaukseen tehtävät muutokset voivat vaihdella vuosittain, mutta yleensä ne heijastavat vauvanhoidon uusia suuntauksia ja suosituksia. Esimerkiksi viime vuosina Kela on lisännyt pakkaukseen unipussin, joka vastaa uusimpia neuvoja vauvojen turvallisesta nukkumisesta.

Uusien tuotteiden lisäämisen lisäksi Kela voi myös poistaa tuotteita pakkauksesta tai päivittää olemassa olevia tuotteita. Esimerkiksi vuoden 2023 pakkauksessa ei ole enää lämpömittaria, koska se on korvattu aiemmissa pakkauksissa digitaalisella lämpömittarilla.

Mitä 2023-äitiyspakkauksen sisällä on?

Kela ilmoitti vuoden 2023 äitiyspakkauksen sisällöstä syyskuussa 2022. Pakkaus sisältää yhteensä 55 erää, mm:

  • Vaatteita vauvalle: Bodysuitit, legginsit, makuupussi, pipo ja lapaset.
  • Vauvanhoitotarvikkeita: Vaipat, vaipanvaihtomatto, imetystyyny, kylpylämpömittari ja vauvapyyhkeet.
  • Äideille tarkoitetut tavarat: Rintaliinat, imetysrintaliivit, kylpypyyhe ja peitto.

Näiden tavaroiden lisäksi pakkaus sisältää myös vauvakirjan, johon vanhemmat voivat kirjata tärkeitä tietoja ja virstanpylväitä vauvan ensimmäisen vuoden aikana.

Tärkeimmät hyödyt

  • Äitiyspakkauksen sisältö muuttuu joka vuosi, sillä se heijastaa vauvanhoitoon liittyviä uusia suuntauksia ja suosituksia.
  • Päivitetty äitiyspakkaus julkaistaan yleensä syksyllä, ja se tulee jakeluun seuraavan vuoden tammikuussa.
  • Äitiyspakkauksen saaminen edellyttää hakemusta viimeistään kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa.
  • Vuoden 2023 äitiyspakkaus sisältää 55 tuotetta, muun muassa vaatteita ja hoitotarvikkeita vauvalle sekä tuotteita äideille ja vauvakirjan virstanpylväiden kirjaamista varten.

Äitiyspakkaus on siis tärkeä apuväline uusille vanhemmille Suomessa. On tärkeää pysyä ajan tasalla äitiyspakkauksen muutoksista ja hakea sitä hyvissä ajoin, jotta voit varmistaa, että saat paketin ennen vauvan saapumista. Vuoden 2023 äitiyspakkaus tarjoaa päivitetyn sisältönsä ansiosta vanhemmille varmasti kaikki olennaiset tarvikkeet, joita he tarvitsevat uuden ilopakkauksen hoidossa.

Mitä äitiyspakkaus sisältää 2023?