Milloin koiranpennun hampaat vaihtuvat? – Hammashoito

Vastuullisena lemmikinomistajana on tärkeää asettaa pennun hampaiden terveys etusijalle, jotta pennulla on terve suu ja yleinen hyvinvointi. Aivan kuten ihmisvauvat, myös pennut käyvät läpi hampaiden kehitysvaiheita, ja kun tiedät, milloin pennun hampaissa on odotettavissa muutoksia, voit tarjota asianmukaista hammashoitoa. Tässä artikkelissa tarkastelemme pennun hampaiden kehittymisen aikataulua ja sitä, milloin on odotettavissa muutoksia karvaisen ystäväsi hampaiden terveydessä.

Vaihe 1: Pennun hampaiden puhkeaminen

Pennut alkavat yleensä saada ensimmäiset hampaansa, joita kutsutaan maitohampaiksi tai maitohampaiksi, noin 2-4 viikon iässä. Kun pentu on 8 viikon ikäinen, sillä on tyypillisesti täydet 28 maitohammasta, jotka koostuvat etuhampaista, kulmahampaista ja etuhampaista. Nämä maitohampaat ovat yleensä teräviä ja pieniä, ja niiden tarkoituksena on auttaa pentuja syömään ja tutkimaan ympäristöään. Tässä vaiheessa on tärkeää aloittaa pennun tutustuttaminen hampaiden harjaukseen ja hampaidenhoitorutiineihin, jotta pennulle voidaan luoda hyvät suuhygieniatottumukset jo varhain.

milloin koiranpennun hampaat vaihtuvat
milloin koiranpennun hampaat vaihtuvat

Vaihe 2: Siirtyminen aikuisten hampaisiin

Pennun kasvaessa maitohampaat alkavat irrota ja pudota, jotta pysyville hampaille eli aikuishampaille saadaan tilaa. Tämä tapahtuu yleensä 3-6 kuukauden iässä, mutta aikataulu voi vaihdella pentukohtaisesti. Tässä vaiheessa saatat huomata pennun maitohampaita lattialla tai ruoka-astiassa. On tärkeää pitää pentusi suuta silmällä ja poistaa kaikki irronneet maitohampaat, jotta ne eivät pääse nielaistumaan tai aiheuta epämukavuutta.

Vaihe 3: Aikuisten hampaiden tulo

Kun pennun maitohampaat ovat pudonneet, sen aikuishampaat alkavat puhjeta. Aikuisilla koirilla on tyypillisesti 42 hammasta, mukaan lukien etuhampaat, kulmahampaat, premolaarit ja molaarit. Aikuishampaiden puhkeaminen on yleensä valmis, kun pentu on noin 7-8 kuukauden ikäinen, vaikka suuremmilla roduilla voi kestää kauemmin ennen kuin kaikki aikuishampaat ovat kehittyneet. Tässä vaiheessa pennun hampaat saattavat näyttää suuremmilta ja tukevammilta kuin maitohampaat.

Vaihe 4: Aikuisten hampaiden ylläpito

Kun pennullasi on täydet aikuishampaat, on tärkeää luoda säännöllinen hammashoitorutiini, jotta pennun suun terveyttä voidaan ylläpitää. Tähän kuuluu päivittäinen hampaiden harjaus koiraystävällisellä hammastahnalla, hampaiden pureskelu tai lelujen tarjoaminen ja säännölliset ammattimaiset hammaspuhdistukset eläinlääkärillä. Säännöllinen hammashoito voi auttaa ehkäisemään hammasongelmia, kuten plakin kertymistä, iensairauksia ja hampaiden reikiintymistä, jotka voivat johtaa kipuun, epämukavuuteen ja muihin terveysongelmiin, jos niitä ei hoideta.

Hammasongelmien merkit

On tärkeää olla valppaana, jos pennuilla on iästä riippumatta merkkejä hammasongelmista. Yleisiä merkkejä pentujen hammasongelmista voivat olla pahanhajuinen hengitys, liiallinen kuolaaminen, suun tassuttelu, syömis- tai pureskeluvaikeudet, verenvuoto tai tulehtuneet ikenet sekä muutokset käyttäytymisessä, kuten ärtyneisyys tai haluttomuus leikkiä puruleluilla. Jos huomaat jotakin näistä merkeistä tai olet huolissasi pennun hampaiden terveydestä, on parasta kääntyä eläinlääkärin puoleen, jotta hän voi tehdä asianmukaisen arvion ja antaa asianmukaista hoitoa.

Milloin pennut menettävät hampaansa?

Yleensä pennut menettävät maitohampaansa nopeammin kuin ne tulevat, ja yleensä maitohampaat putoavat noin kuukauden kuluttua puhkeamisesta.

Kolme kuukautta
Useimmat pennut menettävät ensimmäiset hampaansa kolmen kuukauden iässä, yleensä alkaen etuhampaista.

Neljä kuukautta
Neljän kuukauden iässä suurin osa pennun maitohampaista on ulkona ja aikuisten poskihampaat alkavat puhjeta, ja tällä hetkellä pentusi saattaa hammastaa melko paljon.

Kuusi kuukautta
Kuuden kuukauden iässä pennulla pitäisi olla lähes kaikki aikuishampaat paikoillaan, ja vinossa kasvavat tai ylipurentaa aiheuttavat hampaat saattavat vaatia hampaiden korjausta ennen kuin hampaiden purentaprosessi on ohi.

Yhteenvetona

Kun ymmärrät pennun hampaiden kehityksen aikataulun ja tiedät, milloin sen hampaissa on odotettavissa muutoksia, voit tarjota asianmukaista hammashoitoa ja varmistaa pennun optimaalisen suun terveyden. Hampaidenhoitorutiinien aloittaminen varhaisessa vaiheessa, hampaiden ongelmien merkkien seuranta ja tarvittaessa eläinlääkärin hoitoon hakeutuminen voivat auttaa ehkäisemään hammasongelmia ja edistämään karvaisen ystäväsi tervettä hymyä. Muista aina kääntyä eläinlääkärin puoleen saadaksesi henkilökohtaisia neuvoja ja ohjeita pentusi hampaidenhoitotarpeisiin. Malja sille, että pentusi hampaat pysyvät puhtaina, terveinä ja onnellisina!

Mistä tietää onko koiran hampaat vaihtuneet?

Merkkejä siitä, että pennulla on hampaita
Punaiset, tulehtuneet ikenet.
Kuolaaminen ja pahanhajuinen hengitys.
Lisääntynyt pureskelu – pureskelu on selvin merkki siitä, että pennullasi on hampaiden pureskelu, ja voit auttaa sitä tarjoamalla sille turvallisia leluja ja estämällä pureskelua.

Minkä ikäisenä hampaat vaihtuvat?

Keskivertolapsella on täydet 20 maitohammasta 3 vuoden ikään mennessä. Noin 6-7 vuoden iässä maitohampaat alkavat irrota ja pysyvät hampaat alkavat tulla läpi. Noin 21-vuotiaana ihmisellä on keskimäärin 32 pysyvää hammasta – 16 yläleuassa ja 16 alaleuassa.

Milloin koiralle kasvaa hampaat?

Pennut aloittavat hampaiden puhkeamisen noin 3 viikon iässä, ja noin 6 viikon iässä kaikki maitohampaat ovat puhjenneet. Ensin puhkeavat etuhampaat (suun etuosassa) ja kulmahampaat (torahampaat), sitten etuhampaat. Koirilla ei ole maitohampaita.

Minkä ikäisenä koiran maitohampaat irtoaa?

Koirilla ei ole maitohampaita. Noin 12 viikon iässä maitohampaat alkavat pudota, ja pysyvät hampaat alkavat puhjeta. Normaalisti 6 kuukauden ikään mennessä kaikki pysyvät hampaat ovat puhjenneet ja kaikki maitohampaat ovat pudonneet.

Website | + posts

Abhi Patel on lahjakas kirjoittaja, jolla on suuri intohimo jakaa tarkkaa ja hyvin tutkittua tietoa laajalle yleisölle. Abhi on suorittanut markkinoinnin tutkinnon arvostetussa Helsingin yliopistossa, ja hänellä on vahva akateeminen tausta, joka täydentää hänen kirjallista osaamistaan.

Hänen ensisijaisena tavoitteenaan on tarjota lukijoille luotettavaa ja ajantasaista tietoa eri aiheista, kuten tiedosta, teknologiasta ja faktoista. Tekemällä perusteellista tutkimusta Abhi varmistaa, että heidän tuottamansa sisältö on luotettavaa ja oivaltavaa. Abhi Patel on aidosti sitoutunut toimittamaan täsmällistä tietoa, ja hän pyrkii kouluttamaan ja sitouttamaan lukijoita, mikä vaikuttaa myönteisesti heidän tietämykseensä ja ymmärrykseensä.