Mistä luteet tulee? Tunnista luteet ja puremat

Mistä luteet tulevat ja mikä on paras tapa päästä eroon luteista? Luteet ovat kansanterveydellinen vaara, ja niihin on puututtava.

Luteet – pelkkä ajatus niistä saa sinut kutisemaan, eikö niin? Nämä pikkuruiset otukset syövät ihmisverta ja rakastavat piileskellä sänkyjemme halkeamissa ja nurkissa. Vaikka ne eivät levitä tauteja, luteiden puremat aiheuttavat punaisen, kutisevan ihottuman.

mistä luteet tulee
mistä luteet tulee

mistä luteet tulee?

Vuodeviat ovat pieniä, loishyönteisiä, jotka saastuttavat koteja ja muita rakennuksia. Niiden uskotaan saaneen alkunsa luolista, joissa ne elivät lepakoiden ravinnoksi, mutta ajan myötä ne ovat sopeutuneet elämään ihmisten ympäristöissä. Luteet ovat erinomaisia liftareita, ja ne voivat kulkeutua paikasta toiseen eri tavoin, mm. seuraavasti:

 • Käytetyt huonekalut: Ne voivat tietämättään siirtyä uuteen paikkaan, kun saastuneita huonekaluja siirretään tai jaetaan.
 • Matkatavarat ja vaatteet: Luteet voivat ryömiä matkatavaroihin, vaatteisiin tai muihin tavaroihin ja kulkeutua kotiin saastuneista hotelleista, motelleista tai muista paikoista, joissa niitä voi olla.
 • Julkiset liikennevälineet: Luteita voi tarttua busseihin, juniin, lentokoneisiin ja muihin julkisiin liikennevälineisiin, kun käytetään saastuneita istuimia tai matkatavaroita.
 • Käytetyt tavarat: Luteita voi olla käytetyissä esineissä, kuten vaatteissa, elektroniikassa ja kirjoissa, ja ne voivat saastuttaa uuden paikan, jos nämä esineet tuodaan kotiin tai muuhun rakennukseen.
 • Vierailijat tai vieraat: Vierailijat tai vieraat voivat tuoda luteita kotiin tai rakennukseen, koska he tietämättään kantavat niitä vaatteissaan, tavaroissaan tai jopa kehossaan.
 • Naapuriyksiköt: Luteet voivat siirtyä yksiköiden välillä usean yksikön rakennuksissa, kuten asunnoissa tai osakehuoneistoissa, yhteisten seinien, pistorasioiden tai muiden aukkojen kautta.

On tärkeää huomata, että luteet eivät tee eroa puhtauden perusteella, ja tartuntoja voi esiintyä minkä tahansa tyyppisessä kodissa tai rakennuksessa riippumatta siitä, kuinka puhdas tai hyvin huollettu se on. Asianmukainen valppaus ja ennaltaehkäisevät toimenpiteet, kuten käytettyjen huonekalujen tai tavaroiden säännöllinen tarkastaminen, varotoimet matkoilla ja hyvien hygieniakäytäntöjen noudattaminen, voivat auttaa vähentämään lutikkatartuntojen riskiä. Jos epäilet, että kodissasi on lutikatartunta, on parasta kääntyä tuholaistorjunnan ammattilaisen puoleen asianmukaista hoitoa varten.

Kuinka tunnistaa luteet?

Sängyn vikojen tunnistaminen edellyttää yleensä fyysisten merkkien etsimistä. Seuraavassa on joitakin yleisiä tapoja tunnistaa sängynaluset:

 • Puremat iholla: Lutikoiden puremat näkyvät yleensä punaisina, kutisevina, usein viivamaisina tai ryhmittäisinä haavaumina iholla. Pelkät luteiden puremat eivät kuitenkaan ole vakuuttavia todisteita tartunnasta, sillä niiden puremat voivat olla samanlaisia kuin muiden hyönteisten puremat.
 • Elävät ötökät: Luteet ovat pieniä, punaruskeita hyönteisiä, jotka ovat täysikasvuisina noin omenansiemenen kokoisia. Niillä on litteä, soikea ruumis ja kuusi jalkaa. Voit ehkä havaita eläviä luteita ryömimässä patjalla, vuodevaatteilla, huonekaluilla tai seinillä, erityisesti yöllä, jolloin ne ovat aktiivisimpia.
 • Luteiden ulkoluuranko: Kun luteet kasvavat ja molttaantuvat, ne irrottavat ulkoluurankonsa, jota voi löytää alueilta, joissa ne piileskelevät, kuten patjan saumoista, huonekalujen halkeamista tai pohjakerroksista. Nämä luurangot ovat yleensä läpikuultavia ja voivat muistuttaa tyhjiä kuoria.
 • Tahroja: Luteet jättävät vuodevaatteisiin tai huonekaluihin tummia tahroja, jotka ovat tyypillisesti pieniä punertavia tai ruskehtavia ulostetahroja. Näihin tahroihin voi liittyä myös pieniä mustia pisteitä, jotka ovat luteiden ulostetta.
 • Munat: Luteet munivat pieniä, valkoisia tai läpikuultavia munia, jotka ovat noin nuppineulanpään kokoisia. Näitä munia voi löytyä raoista, halkeamista tai muista piilotetuista alueista lähellä paikkoja, joissa luteet piileskelevät.
 • Haiseva haju: Jos huomaat kotonasi makeaa, haisevaa hajua, se voi olla merkki lutikkotartunnasta.

Jos epäilet, että sinulla on luteita, on tärkeää ryhtyä toimiin viipymättä. Luteiden tiedetään lisääntyvän nopeasti, ja ne voivat levitä koko kotiin tai rakennukseen, jos ne jätetään käsittelemättä. Tehokkaan sängynalusvalvonnan varmistamiseksi on suositeltavaa kääntyä ammattimaisen tuholaistorjunta-asiantuntijan puoleen, jotta sängynaluset voidaan tunnistaa ja käsitellä asianmukaisesti.

Mikä on paras tapa päästä eroon sängyn vikoja?

Lutikoista eroon pääseminen edellyttää yleensä monipuolista lähestymistapaa, jossa yhdistyvät perusteellinen puhdistus, tehokkaat hoitomenetelmät ja ennaltaehkäisevät toimenpiteet. Seuraavassa on joitakin vaiheita, jotka voivat auttaa pääsemään eroon luteista:

 • Tunnista ja eristä saastuneet alueet: Tarkasta kotisi tai rakennuksesi ja etsi alueet, joilla esiintyy luteita, kuten patjat, vuodevaatteet, huonekalut, seinät ja muut piilopaikat. Kun olet tunnistanut luteet, eristä nämä alueet poistamalla tai peittämällä saastuneet esineet, jotta estät niiden leviämisen.
 • Imuroi huolellisesti: Imuroi kaikki saastuneet alueet, mukaan lukien patjat, huonekalut, matot ja pohjalevyt. Käytä HEPA-suodattimella varustettua pölynimuria, jolla saat tehokkaasti kiinni luteet ja niiden munat. Muista tyhjentää imuripussi tai hävittää sen sisältö suljetussa muovipussissa kodin ulkopuolella, jotta luteet eivät pääse uudelleen leviämään.
 • Pese ja kuivaa vuodevaatteet ja vaatteet: Pese kaikki saastuneet vuodevaatteet, vaatteet ja muut pestävät tavarat kuumassa vedessä, minkä jälkeen ne kuivataan korkeassa lämpötilassa, jotta luteet ja niiden munat kuolevat. Kemiallinen pesu voi olla tehokas myös niiden tavaroiden osalta, joita ei voi pestä.
 • Käsittele hyönteismyrkyillä: On olemassa hyönteismyrkkyjä, jotka on erityisesti merkitty sängynalusien torjuntaan ja joita voidaan käyttää saastuneiden alueiden käsittelyyn. Niitä voivat olla esimerkiksi jäännössumutteet, pölyt tai aerosolit. On tärkeää lukea ja noudattaa huolellisesti etiketin ohjeita ja käyttää niitä vain sisätiloissa käytettäväksi hyväksytyissä tiloissa. Jos hyönteismyrkkyjen käyttö ei tunnu mukavalta, harkitse ammattimaisen tuholaistorjuntapalvelun palkkaamista, jolla on kokemusta luteiden torjunnasta.
 • Höyrykäsittely: Höyrykäsittely voi olla tehokas tappamaan luteet ja niiden munat kosketuksesta. Höyry voi tunkeutua halkeamiin, rakoihin ja muihin piilopaikkoihin, joissa sängynaluset saattavat piileskellä. Varmista, että käytät erityisesti tuholaistorjuntaan suunniteltua höyrystintä, ja noudata valmistajan ohjeita turvallisen ja tehokkaan käytön varmistamiseksi.
 • Harkitse lämpökäsittelyä: Lämpökäsittelyssä tartunnan saaneiden alueiden lämpötila nostetaan tasolle, joka on tappava luteille. Tämä voidaan tehdä käyttämällä erikoislaitteita, jotka nostavat huoneen lämpötilan 49 °C:een (120 °F) tai korkeammaksi useiden tuntien ajaksi. Lämpökäsittelyllä voidaan tehokkaasti tappaa luteet ja niiden munat kaikissa elämänvaiheissa.
 • Seuraa ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä: Lutikoiden torjunnan jälkeen on tärkeää toteuttaa ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, joilla vähennetään uudelleen tartunnan riskiä. Tähän voi kuulua vuodevaatteiden, huonekalujen ja muiden alueiden, joissa luteet voivat piileskellä, säännöllinen tarkastaminen ja puhdistaminen sekä halkeamien ja rakojen tiivistäminen piilopaikkojen poistamiseksi.

On tärkeää huomata, että lutikoiden torjunta voi olla haastavaa, ja ammattimainen tuholaistorjuntapalvelu, jolla on kokemusta lutikoiden käsittelystä, voi olla tarpeen vakavissa tartuntatapauksissa tai jos et pidä DIY-menetelmistä. On myös tärkeää olla sinnikäs ja perusteellinen, sillä sängynaluset ovat tunnetusti sitkeitä tuholaisia.

Mikä ylipäätään houkuttelee sängyn vikoja?

Todellisuus: Niitä houkuttelevat lämpö, veri ja hiilidioksidi. Sotku tarjoaa kuitenkin enemmän piilopaikkoja. Myytti: Luteet levittävät tauteja.

Miten sain luteet, kun en ole ollut missään?

Jos kiinteistössäsi on luteita, mutta et ole matkustanut, on mahdollista, että luteet löysivät kiinteistösi kautta: Naapurit – Toisin kuin yleisesti uskotaan, luteilla ei ole ongelmia lähteä kodistaan ja kävellä uuteen paikkaan.

Voiko luteita saada yhtäkkiä?

Jos kotonasi on yhtäkkiä ensimmäistä kertaa merkkejä lutikatartunnasta, ne ovat todennäköisesti livahtaneet sisään salamatkustajana käsilaukussa, matkatavaroissa tai vaatteissa. Käytetyt huonekalut, erityisesti patjat, sohvat ja tuolit, saattavat pitää sisällään nälkäisiä luteita.

Tulevatko luteet sisään ulkopuolelta?

Yleisesti ottaen luteet ovat sisätiloissa eläviä tuholaisia, joten on todennäköistä, että jos ne pääsevät niin lähelle nurmikkoasi, ne pääsevät kotiisi ja asuvat siellä. Luteet voivat piileskellä ulkona ennen kuin löytävät tiensä saastuttaa kiinteistön. Piilopaikkoja voivat olla pergolat, aidat, puupinot, yleinen nurmikon sotkuisuus, seinien halkeamat jne.