Mitä mursu syö? 14 ruokavaliossaan olevaa ruokaa

Mursut kuuluvat maailman kiehtovimpiin merinisäkkäisiin. Ne tunnetaan ainutlaatuisesta ulkonäöstään, jossa on pitkät syöksyhampaat, paksu rasvakerros ja ryppyinen, kumimainen iho. Mutta mitä nämä eläimet syövät? Tässä artikkelissa tutustumme mursun ruokavalioon ja tarkastelemme erilaisia elintarvikkeita, joita nämä eläimet käyttävät selviytyäkseen karussa arktisessa ympäristössä.

mitä mursu syö
mitä mursu syö

Mitä mursut syövät?

Mursut ovat kaikkiruokaisia, mikä tarkoittaa, että ne syövät sekä kasvi- että eläinperäistä ainesta. Niiden ruokavalio vaihtelee vuodenajan, sijainnin ja ruoan saatavuuden mukaan. Yleensä mursut syövät simpukoita, simpukoita ja muita äyriäisiä sekä kaloja ja kalmareita.

Simpukat ja simpukat:
Simpukat ja sinisimpukat ovat mursujen ruokavalion peruselintarvikkeita, ja näiden eläinten tiedetään syövän suuria määriä näitä simpukoita. Mursuilla on erityisesti mukautetut huulet ja voimakas imujärjestelmä, jonka avulla ne voivat imeä lihan kuorista. Ne käyttävät syöksyhampaitaan luodakseen reikiä jäähän ja päästäkseen käsiksi niiden alla oleviin simpukoihin. Joissakin tapauksissa mursut kaivavat myös sedimenttiä löytääkseen simpukoita ja sinisimpukoita.

Kalat:
Mursut syövät myös erilaisia kaloja, kuten arktista turskaa, silakkaa ja villakuoretta. Ne käyttävät herkkiä viiksiään löytääkseen kalat vedestä ja nappaavat ne sitten suullaan. Mursujen on havaittu käyttävän syöksyhampaitaan kalojen tainnuttamiseen ennen niiden syömistä.

Kalmarit:
Simpukoiden, simpukoiden ja kalojen lisäksi mursut syövät myös kalmareita. Nämä eläimet kykenevät sukeltamaan suuriin syvyyksiin kalmarin pyynnissä, ja ne käyttävät vahvoja leukojaan murskatakseen näiden eläinten kovia nokkia ennen niiden syömistä.

Muu ruoka:
Näiden pääravintolähteiden lisäksi mursujen on havaittu syövän myös monenlaista muuta ravintoa, kuten rapuja, katkarapuja ja muita selkärangattomia. Niiden on myös tiedetty syövän kuolleita eläimiä, kuten valaita ja hylkeitä.

Paljonko mursu syö päivässä?

Koska mursut syövät usein pieniä selkärangattomia eläimiä, ne tarvitsevat niitä runsaasti selvitäkseen päivästään. Joka kerta, kun mursu sukeltaa merenpohjaan, se voi etsiä ja syödä noin 60 simpukkaa. Aikuisten mursujen on tutkittu syövän 3 000-6 000 simpukkaa yhdellä ruokailukerralla.

Aikuiset urosmursut voivat kasvaa ja painaa jopa 2 tonnia, mikä näkyy myös niiden ruumiinkoossa. Naarasmursut taas voivat painaa jopa 1 873 kiloa. Pelkästään niiden iho on niin paksu, että se voi olla jopa 15 senttimetriä pitkä. Tämän valtavan painon vuoksi mursujen arvioidaan syövän 3-6 prosenttia painostaan päivässä, ja tutkimusten mukaan nämä merinisäkkäät syövät yleensä kaksi kertaa päivässä. Raskaana olevat mursut syövät noin 30-40 prosenttia enemmän ruokaa.

Mursut käyttävät suurimman osan ajastaan ravinnon etsimiseen. Ne myös syövät vähemmän talvella ja keväällä verrattuna niiden säännölliseen ateriakokoon joka kesä ja syksy. Mursut ovat päiväaktiivisia merinisäkkäitä, mikä tarkoittaa, että ne syövät päivällä ja nukkuvat yöllä.

Miten mursut syövät?

Mursuilla on useita ainutlaatuisia sopeutumismalleja, joiden avulla ne voivat syödä suosikkiruokiaan, joita ovat simpukat, simpukat, kalat ja kalmarit.

Syötyään simpukoita ja sinisimpukoita mursut käyttävät erityisesti mukautuneita huuliaan luodakseen tiivisteen simpukan ympärille. Sitten ne käyttävät voimakasta imujärjestelmäänsä imemään lihaa kuorista. Prosessi voi olla melko äänekäs, ja mursujen ääni simpukoita ja simpukoita imevistä mursuista voi kuulua jo kaukaa.

Mursut käyttävät myös syöksyhampaitaan päästäkseen käsiksi simpukoihin ja muihin simpukoihin, jotka ovat hautautuneet syvälle sedimenttiin. Ne tekevät syöksyhampaidensa avulla jäähän reikiä ja pääsevät käsiksi niiden alla oleviin simpukoihin. Joissakin tapauksissa mursut myös kaivavat sedimenttiä löytääkseen simpukoita ja simpukoita.

Kalaa syödessään mursut käyttävät herkkiä viiksiään löytääkseen kalat vedestä. Sen jälkeen ne tarttuvat kalaan suullaan ja tainnuttavat sen syömiseen syöksyhampaidensa avulla. Mursujen tiedetään syövän myös kalmareita, joita ne pyydystävät sukeltamalla suuriin syvyyksiin ja murskaamalla vahvoilla leuoillaan näiden eläinten kovia nokkia ennen niiden syömistä.

Päätelmät:

Mursut ovat kiehtovia eläimiä, joiden monipuolinen ruokavalio mahdollistaa niiden selviytymisen ankarassa arktisessa ympäristössä. Syömällä simpukoita, simpukoita, kaloja, kalmareita ja muuta ravintoa nämä eläimet saavat ravintoaineita, joita ne tarvitsevat terveytensä ja hyvinvointinsa ylläpitämiseksi. Mursun ruokavalion ymmärtäminen on tärkeä osa näiden merkittävien olentojen ja niiden paikan ymmärtämistä ekosysteemissä.

Mitä orava syöv? Tosiasioita niiden ruokavaliosta

Usein kysytyt kysymykset Mitä mursu syö

Syövätkö mursut hylkeitä?

Mursut (Odobenus rosmarus) ovat isoja hyljeeläimiä, joiden levinneisyysalue on pohjoinen napapiiri. Ne syövät monenlaisia saaliseläimiä, jotka vaihtelevat kooltaan ja luokitukseltaan pienistä äyriäisistä aikuisiin hylkeisiin.

Mikä on mursun suosikkiruokaa?

Mursut suosivat nilviäisiä – pääasiassa simpukoita, kuten simpukoita. Ne syövät myös monia muita pohjan selkärangattomia, kuten matoja, simpukoita, pääjalkaisia, äyriäisiä, merikurkkuja ja muita pehmeitä eläimiä. Mursut saattavat toisinaan saalistaa kaloja, kuten turskaa.

Syövätkö mursut ostereita?

Syö simpukoita, ostereita ja sinisimpukoita kuten mursu…
Mursut syövät valtavasti erilaisia selkärangattomia rapuista ja etanoista merikurkkuihin ja matoihin. Merimadot on ehkä parasta jättää mursuille, mutta yksi osa niiden ruokavaliota on yhtä hyvä sekä ihmisille että meren terveydelle: simpukat, sinisimpukat ja osterit.

Syövätkö mursut lintuja?

Mursut käyttävät syöksyhampaitaan kiipeämiseen jäällä, petojen torjuntaan sekä toistensa uhkaamiseen ja tappeluun. Sekä uros- että naarasmursuilla on syöksyhampaat. Jotkut mursut tappavat ja syövät hylkeitä ja merilintuja.