Mitä perhoset syö? yksinkertainen opas

Yksi yleisimmistä kysymyksistä, joita saamme luontomuseossa, on: ”Mitä perhoset syö?”. Jotta ymmärtäisimme paremmin, mitä ne syövät, meidän on ymmärrettävä, miten ne syövät!

Perhosilla on pitkä kieli, proboscis, jota ne voivat käpistellä ja purkaa juodakseen pillin tavoin. Pillien kaltaisten suupieliensä vuoksi perhoset tyytyvät pääasiassa nestemäiseen ruokavalioon.

mitä perhoset syö
mitä perhoset syö

Mitä perhoset syö?

Perhoset ovat ensisijaisesti kasvinsyöjiä, eli ne syövät kasveja. Niillä on pitkä proboscis, oljenmuotoinen suulaite, jolla ne imevät mettä kukista. Nektari on kukkien tuottamaa makeaa nestettä, joka toimii perhosten energianlähteenä. Se sisältää sokereita ja aminohappoja, jotka antavat perhosille energiaa, jota ne tarvitsevat lentämiseen ja paritteluun.

Nektarin lisäksi perhoset syövät myös muita kasvinosia, kuten lehtiä, varsia ja mehua. Jotkin perhoslajit ovat erikoistuneita ruokailijoita, ja ne syövät vain tietyntyyppisiä kasveja. Esimerkiksi monarkkiperhonen ruokailee yksinomaan maitohorsmakasveilla, kun taas karnerin siniperhonen ruokailee lupiinikasveilla.

Perhoset tarvitsevat myös mineraaleja ja muita ravintoaineita, joita ei ole nektarissa. Saadakseen näitä ravintoaineita ne juovat usein mutaisista lätäköistä, mikä tunnetaan nimellä ”läträäminen”. Lätäköiden avulla perhoset voivat nauttia mineraaleja, suoloja ja aminohappoja, joita ne eivät saa pelkällä nektarilla.

Miten perhonen syö?

Perhoset tunnetaan herkästä ja sirosta lennostaan sekä monimutkaisista ja värikkäistä siipikuvioistaan. Mutta oletko koskaan miettinyt, miten ne syövät? Perhosilla on ainutlaatuinen ruokintamekanismi, jonka avulla ne saavat eloonjäämiseen tarvitsemansa ravintoaineet.

Perhoset ovat ensisijaisesti kasvinsyöjiä, mikä tarkoittaa, että ne syövät kasviainesta. Niiden tärkein ravinnonlähde on nektari, joka on kukkien tuottamaa makeaa nestettä. Nektarissa on runsaasti sokeria, ja se antaa perhosille energiaa, jota ne tarvitsevat lentämiseen, paritteluun ja muuhun toimintaan.

Perhosilla on pitkä sorkka, joka on putkimainen suulaite, jota ne käyttävät imiäkseen nektaria kukista. Sorkka koostuu kahdesta puolikkaasta, joita koukut ja harjanteet pitävät yhdessä. Kun perhonen ei ole käytössä, se on käärittynä jousen tavoin perhosen pään alle.

Kun perhonen löytää sopivan kukan, se purkaa kierteensä ja työntää sen kukan nektariputkeen. Tiehyt toimii tällöin kuin olki, joka vetää mettä perhosen suuhun. Perhoset ovat valikoivia valitsemaan kukkia, ja ne käyttävät näkö- ja hajuaistiaan löytääkseen kukat, joissa on parasta mettä.

Perhosilla on myös makureseptoreita jaloissaan, joiden avulla ne voivat maistaa kasvin kemiallisen koostumuksen, jonka päällä ne seisovat. Jos kasvi on sopiva, perhonen käyttää sieraimiaan imemään nektaria tai muita kasvin nesteitä, kuten mehua. Joidenkin perhoslajien tiedetään myös syövän mätäneviä hedelmiä ja eläinten jätöksiä.

Mistä perhoset löytävät ruokaa?

Perhoset löytävät ravintonsa ensisijaisesti kukista. Kukkien tuottama makea neste, nektari, on perhosten tärkein energianlähde. Perhoset käyttävät näkö- ja hajuaistiaan löytääkseen kukkia, joissa on parasta nektaria. Niitä houkuttelevat kirkkaanväriset kukat, erityisesti violetin, sinisen, vaaleanpunaisen ja keltaisen sävyiset kukat, joissa on voimakas tuoksu.

Jotkin perhoslajit ovat erikoistuneita ruokailijoita, ja ne syövät vain tietyntyyppisiä kasveja. Esimerkiksi monarkkiperhonen ruokailee yksinomaan maitohorsmakasveilla, kun taas karnerin siniperhonen ruokailee lupiinikasveilla. Nämä erikoistuneet ruokailijat ovat kehittäneet ainutlaatuisia sopeutumismekanismeja selviytyäkseen tietyllä kasvilla, kuten myrkytysmekanismeja, jotka suojaavat niitä isäntäkasvin tuottamilta myrkyllisiltä yhdisteiltä.

Perhoset syövät myös muita kasvinosia, kuten lehtiä, varsia ja mehua. Jotkin perhoslajit, kuten putkilokasvien nieluhäntä, syövät myrkyllisiä kasveja, joita ne sietävät erikoistuneiden myrkytysmekanismiensa ansiosta. Toiset lajit, kuten harsosiipiset perhoset, syövät puiden mahloja ja mätäneviä hedelmiä.

Mitä antaa Perhoselle?

Tarjoa viipaloituja ylikypsiä hedelmiä, kuten appelsiineja, banaaneja, marjoja, ananasta, melonia, päärynöitä ja luumuja. Katy lisää: ”Banaanisose toimii todella hyvin. Voit myös kokeilla banaanin sekoittamista pieneen määrään vettä tahnaksi – sen avulla ne voivat ruokkia hieman helpommin käyttämällä kielenkaltaista suuosaansa, jota kutsutaan sorkkaraudaksi.

Mistä perhoset tykkää?

Kukat ovat perhosten tärkein ravinnonlähde, ja koska kukannektarissa ei ole paljon ravinteita, useimpien lajien urospuoliset perhoset laskeutuvat kostean alueen reunalle ja syövät hiekasta tai mudasta löytyviä välttämättömiä suoloja ja muita ravinteita.

Mistä perhosen toukat tykkää?

Toukat, perhosten ja koiperhosten toukat, syövät lähes yksinomaan kasveja. Useimmat toukat mässäilevät tyytyväisinä lehtiä, mutta jotkut syövät myös muita kasvinosia, kuten siemeniä tai kukkia.

Mitä perhoset syö keväällä

Perhoset tyytyvät olkimaisten suupieliensä vuoksi pääasiassa nestemäiseen ruokavalioon. Perhoset käyttävät sieraimiaan juodakseen makeaa nektaria kukista. Nektaria on joskus syvällä kukan sisällä, ja perhonen pääsee perhosen kouran avulla käsiksi tähän sokeriseen herkkuun.

Website | + posts

Abhi Patel on lahjakas kirjoittaja, jolla on suuri intohimo jakaa tarkkaa ja hyvin tutkittua tietoa laajalle yleisölle. Abhi on suorittanut markkinoinnin tutkinnon arvostetussa Helsingin yliopistossa, ja hänellä on vahva akateeminen tausta, joka täydentää hänen kirjallista osaamistaan.

Hänen ensisijaisena tavoitteenaan on tarjota lukijoille luotettavaa ja ajantasaista tietoa eri aiheista, kuten tiedosta, teknologiasta ja faktoista. Tekemällä perusteellista tutkimusta Abhi varmistaa, että heidän tuottamansa sisältö on luotettavaa ja oivaltavaa. Abhi Patel on aidosti sitoutunut toimittamaan täsmällistä tietoa, ja hän pyrkii kouluttamaan ja sitouttamaan lukijoita, mikä vaikuttaa myönteisesti heidän tietämykseensä ja ymmärrykseensä.