Mitä tehdä jos koira meinaa tukehtua?

”Tukehtuminen” ja ”tukehtuminen” ovat termejä, joita käytetään vaihdellen kuvaamaan hapenpuutetta, joka voi johtaa tajuttomuuteen ja kuolemaan. Ilman pääsy elimistöön voi estyä tai happi ei pääse kudoksiin, jolloin aivot eivät saa riittävästi happea. Jopa tilapäinen hapenpuute aivoissa voi aiheuttaa aivovaurion, tajunnan menetyksen tai kuoleman.

Koirien tukehtuminen on lääketieteellinen hätätilanne, ja on suositeltavaa viedä koira välittömästi paikalliseen päivystyseläinlääkäriin, jos ilmenee merkkejä tukehtumisesta tai tajuttomuudesta.

mitä tehdä jos koira meinaa tukehtua
mitä tehdä jos koira meinaa tukehtua

Miksi koirat tukehtuvat?

Koirat voivat tukehtua eri syistä, kuten vahingossa tapahtuvasta tukehtumisesta, hengitystieongelmista tai ympäristötekijöistä. Koiranomistajien on tärkeää ymmärtää tukehtumisen mahdolliset syyt, jotta he voivat tunnistaa merkit ja ryhtyä asianmukaisiin toimiin estääkseen karvaisten ystäviensä vahingoittumisen.

Tahaton tukehtuminen voi tapahtua, kun koira jää loukkuun ahtaaseen tilaan, kuten ahtaaseen ryömintätilaan tai pussiin, mikä johtaa ilmavirran rajoittumiseen. Jotkut koirat voivat myös tukehtua vahingossa, jos niiden pää jää jumiin pieniin aukkoihin tai huonekalujen väliin tai jos ne nielevät esineitä, jotka tukkivat niiden hengitystiet.

Hengitysongelmat, kuten brakykefaalinen hengitystieoireyhtymä, joka esiintyy yleisesti litteäkasvoisilla koiraroduilla, kuten bulldoggeilla ja mopseilla, voivat myös vaikuttaa tukehtumiseen. Näillä roduilla on lyhyempi kuono ja kapeammat hengitystiet, mikä vaikeuttaa niiden hengittämistä erityisesti kuumissa tai stressaavissa olosuhteissa.

Ympäristötekijät, kuten kuumaan autoon jättäminen tai altistuminen liialliselle kuumuudelle tai kosteudelle ilman varjoa tai vettä, voivat myös aiheuttaa koiran tukehtumisen. Koirat säätelevät ruumiinlämpöään henkeä huohottamalla, ja ne voivat nopeasti ylikuumentua korkeissa lämpötiloissa, mikä johtaa tukehtumiseen ja lämpöhalvaukseen.

Mistä tiedän, tukehtuuko koirani?

Koiranomistajien on tärkeää pystyä tunnistamaan koiriensa tukehtumisen merkit. Yleisiä merkkejä koirien tukehtumisesta voivat olla mm. seuraavat:

 • Hengitysvaikeudet: Nopea tai vaikeutunut hengitys, hengityksen vinkuminen tai ilman haukkuminen.
 • Tukehtuminen tai tukehtuminen: Yskiminen, nieleskely tai tukehtumisäänten antaminen.
 • Syanoosi: Kielen, ikenien tai huulten sinertävä tai violetti värimuutos hapenpuutteen vuoksi.
 • Levottomuus tai ahdistuneisuus: Käveleminen, liiallinen huohotus tai levottomuus.
 • Tajuttomuus: Tajunnan menetys, veltostuminen tai reagoimattomuus.
 • Jos huomaat koirassasi jotakin näistä merkeistä, on tärkeää ryhtyä välittömiin toimiin koiran auttamiseksi.

Mitä tehdä, jos koirani tukehtuu – insufflointi?

Jos epäilet, että koirasi tukehtuu, on tärkeää toimia nopeasti lisävaurioiden estämiseksi. Seuraavassa on joitakin toimenpiteitä, jotka voit toteuttaa:

 • Pysy rauhallisena: On tärkeää pysyä rauhallisena, jotta voit käsitellä tilannetta tehokkaasti.
 • Tarkista, onko esteitä: Jos koiran hengitysteitä tukkii jokin näkyvä esine, kuten lelu tai ruoka, yritä varovasti poistaa se pinseteillä tai sormillasi. Varo työntämästä esinettä syvemmälle kurkkuun.
 • Suorita insufflaatio: Jos koirasi ei hengitä tai kamppailee hengittääkseen, voit suorittaa insufflaation, jossa koirallesi annetaan pelastushengityksiä. Avaa ensin koiran suu ja tarkista, onko siinä näkyviä tukoksia. Jos niitä ei ole, sulje koiran suu, aseta suusi sen nenän päälle ja puhalla varovasti sen sieraimiin, kunnes näet sen rintakehän kohoavan. Toista tämä 3-5 sekunnin välein.
 • Hakeudu välittömästi eläinlääkärin hoitoon: Vaikka saisitkin tukoksen poistettua ja koirasi alkaisi hengittää, on tärkeää hakeutua välittömästi eläinlääkärin hoitoon mahdollisten sisäisten vammojen tai komplikaatioiden arvioimiseksi.

Ennaltaehkäisy on avainasemassa koirien tukehtumisen välttämisessä. Seuraavassa on joitakin toimenpiteitä, joilla voit vähentää tukehtumisriskiä:

 1. Pidä pienet esineet poissa koiran ulottuvilta: Muista pienet esineet, kuten lelut, luut tai ruoka, jotka koirasi voi mahdollisesti niellä ja tukehtua niihin.
 2. Tarjoa turvallinen ympäristö: Varmista, että koiran asuintilassa ei ole ahtaita tiloja, pieniä aukkoja tai vaaroja, jotka voivat johtaa tukehtumiseen.
 3. Vältä jättämästä koiraa yksin kuumaan autoon: Älä koskaan jätä koiraa vartioimatta pysäköityyn autoon, etenkään kesäkuukausina. Vaikka ikkunat olisivat raollaan, lämpötila auton sisällä voi nousta vaaralliseksi muutamassa minuutissa, mikä voi johtaa tukehtumiseen ja lämpöhalvaukseen.
 4. Tarjoa runsaasti vettä ja varjoa: Tarjoa koirallesi aina raikasta vettä ja varjoisa alue, erityisesti kuumalla säällä. Vältä pitkäaikaista altistumista suoralle auringonvalolle ja varmista, että koirallasi on viileä, hyvin ilmastoitu tila, jossa se voi levätä.
 5. Ole tietoinen koirasi rodusta ja hengitystieongelmista: Jos sinulla on brakykefaalinen rotu tai koira, jolla on hengitysvaikeuksia, tarkkaile erityisen tarkasti sen hengitystä ja vältä altistamasta sitä stressaaville tai kuumille olosuhteille.
 6. Opettele koirien elvytys ja ensiapu: Kun osaat tehdä insufflaation ja muita koirien perustason ensiaputekniikoita, se voi olla hengenpelastavaa hätätilanteissa. Harkitse lemmikkieläinten elvytys- ja ensiapukurssin käymistä, jotta voit varautua ennalta arvaamattomiin tilanteisiin.

Yhteenvetona voidaan todeta, että koirien tukehtuminen voi johtua useista syistä, kuten vahingossa tapahtuneesta tukehtumisesta, hengitystieongelmista tai ympäristötekijöistä. Koiranomistajien on tärkeää olla tietoisia tukehtumisen merkeistä ja toimia nopeasti, jos he epäilevät koiransa tukehtuvan. Ennaltaehkäisy on avainasemassa, ja toimenpiteiden toteuttaminen turvallisen ympäristön luomiseksi, koirien jättämisen välttäminen valvomatta kuumaan autoon ja tietoisuus kaikista rotukohtaisista hengitystieongelmista voi auttaa vähentämään koirien tukehtumisriskiä. On myös tärkeää opetella perustason ensiaputekniikat, mukaan lukien insufflointi, jotta voi varautua hätätilanteisiin. Jos epäilet koirasi tukehtuvan, hakeudu aina välittömästi eläinlääkärin hoitoon asianmukaista arviointia ja hoitoa varten.

Website | + posts

Abhi Patel on lahjakas kirjoittaja, jolla on suuri intohimo jakaa tarkkaa ja hyvin tutkittua tietoa laajalle yleisölle. Abhi on suorittanut markkinoinnin tutkinnon arvostetussa Helsingin yliopistossa, ja hänellä on vahva akateeminen tausta, joka täydentää hänen kirjallista osaamistaan.

Hänen ensisijaisena tavoitteenaan on tarjota lukijoille luotettavaa ja ajantasaista tietoa eri aiheista, kuten tiedosta, teknologiasta ja faktoista. Tekemällä perusteellista tutkimusta Abhi varmistaa, että heidän tuottamansa sisältö on luotettavaa ja oivaltavaa. Abhi Patel on aidosti sitoutunut toimittamaan täsmällistä tietoa, ja hän pyrkii kouluttamaan ja sitouttamaan lukijoita, mikä vaikuttaa myönteisesti heidän tietämykseensä ja ymmärrykseensä.