Miten äitiyspakkaus haetaa: Kokonaisvaltainen opas

Odotatko pian vauvaa tai oletko juuri synnyttänyt? Jos asut Suomessa, saatat olla oikeutettu äitiyspakkaukseen, joka tunnetaan suomeksi myös nimellä äitiyspakkaus. Tämä paketti sisältää vastasyntyneille välttämättömiä tavaroita, kuten vaatteita, vaippoja, vuodevaatteita ja jopa laatikon, joka toimii pinnasängynä. Jos olet epävarma siitä, miten äitiyspakkausta haetaan, älä huoli. Tässä artikkelissa on kattava opas hakuprosessista.

Tukikelpoisuus äitiyspakkaus

Ennen kuin haet äitiyspakkausta, sinun on selvitettävä, oletko siihen oikeutettu. Yleensä äitiyspaketteja voivat saada naiset, jotka ovat:

 • Raskaana ja ovat ilmoittautuneet synnytystä edeltävään hoitoon suomalaiselle kunnalliselle klinikalle.
 • jotka adoptoivat lapsen tai saavat lapsen sijaissynnyttäjän kautta ja jotka saavat raskaudenaikaista hoitoa tai äitiyshoitoa Suomessa.
 • Saavat äitiys- tai lastensuojeluetuuksia Kelalta, Suomen sosiaaliturvalaitokselta.
 • On tärkeää huomata, että tukikelpoisuusehdot voivat vaihdella tilanteestasi riippuen, kuten asuinpaikan, tulojen ja muiden tekijöiden perusteella. Kannattaa varmistaa kelpoisuutesi paikallisesta Kelan toimistosta.

Hakuprosessi

Kun olet selvittänyt, oletko oikeutettu äitiysrahapakettiin, seuraava vaihe on sen hakeminen. Hakemusprosessi on suoraviivainen ja se voidaan tehdä seuraavilla tavoilla:

1. Online-hakemus

Voit hakea äitiyspakkausta verkossa kirjautumalla Kelan sähköiseen palveluportaaliin verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilitunnuksilla. Kun olet kirjautunut sisään, seuraa ohjeita hakemuksen lähettämiseksi.

2. Paperihakemus

Jos haluat jättää paperihakemuksen, voit ladata lomakkeen Kelan verkkosivuilta, täyttää sen ja lähettää sen postitse Kelan toimistoon. Voit myös pyytää paperisen hakemuslomakkeen paikallisesta Kelan toimistosta tai siitä äitiysneuvolasta, jossa saat hoitoa.

3. Puhelinhakemus

Voit hakea äitiyspakkausta myös soittamalla Kelan asiakaspalvelupuhelimeen 020 692 202 (Suomen sisällä). Asiakaspalvelija opastaa sinua hakemuksen tekemisessä.

Äitiyspakkauksen toimitus

Kun olet lähettänyt hakemuksesi, saat Kelalta vahvistuskirjeen, jossa kerrotaan, onko hakemuksesi hyväksytty vai hylätty. Jos hakemuksesi hyväksytään, saat äitiyspakkauksesi postitse tai voit noutaa sen Kelan toimistosta. On tärkeää huomioida, että toimitusaika voi vaihdella paikkakunnasta ja muista tekijöistä, kuten vastaanotettujen hakemusten määrästä, riippuen.

Äitiyspakkauksen sisältö

Äitiyspakkauksen sisältö voi vaihdella hieman vuosittain. Nykyinen paketti sisältää kuitenkin seuraavat asiat:

 • Laatikko (toimii myös pinnasängyksi)
 • patja ja lakana laatikkoon
 • Peitot
 • makuupussi tai peitto
 • Lumipuku tai lastenvaunupuku
 • Hatut, lapaset ja sukat
 • Bodeja ja toppahousuja
 • Housut, säärystimet ja mekot
 • Ulkovaatteet, kuten lämmin haalari ja vedenpitävä haalari.
 • Vaipat ja pestävät kangasvaipat
 • Pesulaput ja pyyhkeet
 • rintaliinat ja imetysvoide
 • Vauvan kynsileikkurit ja hiusharja

On tärkeää huomata, että pakkauksen sisältö voi muuttua, ja joitakin tuotteita voidaan korvata tai poistaa kokonaan.

Keskeiset asiat

Äitiyspakkaus on arvokas etu, jonka Suomen valtio tarjoaa odottaville äideille.

Äitiyspakkausta voi hakea Kelan toimistosta, soittamalla Kelan asiakaspalveluun tai hakemalla sitä verkossa sähköisen palveluportaalin kautta.

Äitiyspakkausta kannattaa hakea vähintään kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa, jotta saat sen ajoissa.

Kun menet noutamaan pakettisi, muista ottaa mukaan palveluseteli ja voimassa oleva henkilöllisyystodistus.

Tarkista paketin sisältö varmistaaksesi, että kaikki on mukana ja että se on hyvässä kunnossa, ja ota yhteyttä Kelaan, jos huomaat, että paketista puuttuu jotain tai se on vahingoittunut.

Website | + posts

Abhi Patel on lahjakas kirjoittaja, jolla on suuri intohimo jakaa tarkkaa ja hyvin tutkittua tietoa laajalle yleisölle. Abhi on suorittanut markkinoinnin tutkinnon arvostetussa Helsingin yliopistossa, ja hänellä on vahva akateeminen tausta, joka täydentää hänen kirjallista osaamistaan.

Hänen ensisijaisena tavoitteenaan on tarjota lukijoille luotettavaa ja ajantasaista tietoa eri aiheista, kuten tiedosta, teknologiasta ja faktoista. Tekemällä perusteellista tutkimusta Abhi varmistaa, että heidän tuottamansa sisältö on luotettavaa ja oivaltavaa. Abhi Patel on aidosti sitoutunut toimittamaan täsmällistä tietoa, ja hän pyrkii kouluttamaan ja sitouttamaan lukijoita, mikä vaikuttaa myönteisesti heidän tietämykseensä ja ymmärrykseensä.