miten selvitä erosta pitkän suhteen jälkeen?

Niin paljon kuin me kaikki haluaisimmekin, ei ole olemassa mitään sääntökirjaa miten selvitä erosta pitkän suhteen jälkeen?, mutta ihmiset kertovat yllättäen usein tuntevansa yksinäisyyttä, itsetuntonsa menettämistä, ahdistusta ja masennusta1. Monet asiantuntijat ovatkin rinnastaneet särkyneen sydämen eräänlaiseen suruun. Toisin sanoen: Jos sinulla on vaikeuksia päästä eteenpäin erosta, et ole läheskään yksin.

Pitkän parisuhteen jälkeen erosta toipuminen voi olla haastavaa, mutta se on mahdollista. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua tässä prosessissa:

 • Salli itsesi surra: On luonnollista, että eron jälkeen on surullinen, vihainen tai järkyttynyt olo. Salli itsesi tuntea nämä tunteet äläkä yritä tukahduttaa niitä. Anna itsellesi lupa surra suhteen menetystä.
 • Ota aikaa itsellesi: Ota aikaa keskittyä itseesi ja harrasta toimintaa, joka tekee sinut onnelliseksi. Löydä vanhat harrastukset uudelleen tai tutustu uusiin. Tämä auttaa sinua kehittämään identiteetti- ja itsetuntoa suhteen ulkopuolella.
 • Pidä yhteyttä ystäviin ja perheeseen: Ota yhteyttä läheisiin saadaksesi tukea. Puhu heille tunteistasi ja anna heidän tukea sinua tänä aikana. Tukijärjestelmän olemassaolo voi auttaa sinua tuntemaan olosi vähemmän yksinäiseksi ja antaa sinulle voimia jatkaa eteenpäin.
 • Vältä yhteydenpitoa exääsi: Saattaa olla houkuttelevaa yrittää pitää yhteyttä exääsi, mutta se voi vaikeuttaa eteenpäin menoa. Vältä yhteydenpitoa ja poista hänet tarvittaessa sosiaalisesta mediastasi.
 • Harjoittele itsehoitoa: Huolehdi itsestäsi fyysisesti ja emotionaalisesti. Harrasta liikuntaa, syö terveellisesti, nuku riittävästi ja harrasta toimintaa, joka saa sinut voimaan hyvin. Itsehoito on tärkeää, jotta voit paremmin ja olet kimmoisampi.
 • Hakeudu tarvittaessa ammattiapuun: Jos sinulla on vaikeuksia selviytyä erosta, harkitse ammattiapuun hakeutumista. Terapeutti voi auttaa sinua käsittelemään tunteitasi ja antaa sinulle välineitä, joilla pääset eteenpäin.

Muista, että pitkästä suhteesta toipuminen vie aikaa, ja on tärkeää olla kärsivällinen ja lempeä itseäsi kohtaan koko prosessin ajan. Lopulta ajan, itsestäsi huolehtimisen ja tuen avulla alat tuntea olosi paremmaksi ja olet valmis jatkamaan eteenpäin.

Mitkä ovat eron 5 vaihetta?

Vaikka olisitkin se, joka aloitti eron, on viisi surun vaihetta, jotka käyt läpi. Ne ovat Mental-Health-Mattersin mukaan kieltäminen, viha, neuvottelu, masennus ja hyväksyminen. Nämä ovat sydämesi luonnollisia tapoja parantua.

Mitä tapahtuu henkisesti eron jälkeen?

Se laukaisee ”hyvän olon” kemikaalien vapautumisen aivoissa. Niiden menettäminen erossa voi aiheuttaa emotionaalisia ja fyysisiä ongelmia, kuten ahdistusta ja väsymystä. Emotionaalinen stressi voi myös lähettää stressihormonien ryöppyjä, jotka saavat sinut tuntemaan itsesi sydänkohtauksen kaltaiseksi.

Mikä on eron vaikein vaihe?

Kun tajuat, että tinkiminen ei toiminut, siirryt masennusvaiheeseen – yhteen eron vaikeimmista surun vaiheista. Tämä eroaa kliinisestä masennuksesta, sillä se, mitä tunnet tässä vaiheessa, on normaali reaktio suhteen menettämiseen. Saatat tuntea itsesi surulliseksi tai eksyneeksi tai et vain ole oma itsesi.

miten selvitä erosta jätettynä?

 • Hanki (ja hyväksy) apua. Eroaminen on usein järkytys, vaikka suhde olisi ajan myötä muuttunut myrskyisämmäksi.
 • Tee lista siitä, mitä sinun on tehtävä seuraavaksi.
 • Suunnittele sosiaalisen median käyttösi.
 • Tee jotain, mikä saa sinut nauramaan.
 • Muista, että tämäkin menee ohi.

miten selvitä erosta jos rakastaa?

 • Tunnusta, että on OK, että sinulla on erilaisia tunteita.
 • Anna itsellesi tauko.
 • Älä käy tätä läpi yksin.
 • Huolehdi itsestäsi henkisesti ja fyysisesti.
 • Vältä valtataisteluita ja riitoja puolisosi tai entisen puolisosi kanssa.
 • Varaa aikaa omien kiinnostuksenkohteiden tutkimiseen.
 • Ajattele positiivisesti.

Miten kauan erosta toipuminen kestää?

Tutkimusten mukaan useimmat ihmiset alkavat tuntea olonsa paremmaksi noin kolme kuukautta eron jälkeen. Eräässä tutkimuksessa, jossa arvioitiin 155 opiskelijaa, jotka olivat kokeneet eron viimeisten kuuden kuukauden aikana, havaittiin, että 71 prosenttia alkaa tuntea olonsa huomattavasti paremmaksi 11 viikon kohdalla eli noin kolmen kuukauden kuluttua.

Miten lähteä pitkästä suhteesta?

Varoita heitä hieman. Kumppanisi varoittaminen lähestyvästä erosta voi auttaa häntä aloittamaan sen käsittelyn, mitä on tapahtumassa.
Valitse aika, jolloin stressi on vähäistä.
Ole selkeä ja ystävällinen.
Pysy rauhallisena.
Anna heille mahdollisuus puhua.
Suunnittele, että käytännöllisiin asioihin palataan uudelleen.

Milloin on päässyt yli erosta?

Erosta toipumiseen kuluva aika vaihtelee yksilöllisesti ja riippuu monista tekijöistä, kuten suhteen pituudesta, siihen liittyvien tunteiden voimakkuudesta ja eron syistä. Jotkut ihmiset voivat päästä eteenpäin suhteellisen nopeasti, kun taas toisilla voi kestää kauemmin käsitellä tunteitaan ja parantua.

Mitä tehdä kun ei pääse erosta yli?

Joitakin asioita, jotka auttavat sinua eron jälkeen:
Anna itsellesi tilaa.
Pidä itsesi kiireisenä.
Ota aikaa itsellesi.
Keskustele perheen, ystävien, vanhusten ja muiden kanssa, jotka voivat tukea sinua.
Yritä olla käyttämättä alkoholia ja muita huumeita kivun käsittelemiseen.
Anna sille aikaa.
Yritä pitää huolta itsestäsi.

Website | + posts

Abhi Patel on lahjakas kirjoittaja, jolla on suuri intohimo jakaa tarkkaa ja hyvin tutkittua tietoa laajalle yleisölle. Abhi on suorittanut markkinoinnin tutkinnon arvostetussa Helsingin yliopistossa, ja hänellä on vahva akateeminen tausta, joka täydentää hänen kirjallista osaamistaan.

Hänen ensisijaisena tavoitteenaan on tarjota lukijoille luotettavaa ja ajantasaista tietoa eri aiheista, kuten tiedosta, teknologiasta ja faktoista. Tekemällä perusteellista tutkimusta Abhi varmistaa, että heidän tuottamansa sisältö on luotettavaa ja oivaltavaa. Abhi Patel on aidosti sitoutunut toimittamaan täsmällistä tietoa, ja hän pyrkii kouluttamaan ja sitouttamaan lukijoita, mikä vaikuttaa myönteisesti heidän tietämykseensä ja ymmärrykseensä.