Mitkä afrikan valtiot sijaitsevat 0-pituuspiirillä?

Se on tärkeä vertailupiste, jota käytetään itään ja länteen suuntautuvien etäisyyksien mittaamiseen maapallolla. Monet maat ja alueet eri puolilla maailmaa sijaitsevat päämeridiaanin varrella, myös useat Afrikan maat. Tässä artikkelissa tarkastelemme Afrikan maita, jotka sijaitsevat 0 pituusasteella, ja korostamme niiden merkitystä tällä globaalilla viitelinjalla.

mitkä afrikan valtiot sijaitsevat 0 pituuspiirillä?

 1. Ghana:
  Afrikan länsirannikolla sijaitseva Ghana on ensimmäinen Afrikan maa, johon törmätään, kun siirrytään päämeridiaanista itään. Ghanan itäosa, mukaan lukien pääkaupunki Accra, sijaitsee 0 pituusasteen varrella. Päämeridiaani kulkee Guineanlahden läpi aivan Ghanan rannikon tuntumassa, ja se toimii maan tärkeänä maantieteellisenä viitepisteenä.
 2. Togo:
  Kun siirrymme edelleen itään pitkin päämeridiaania, saavumme Togoon, joka on pieni maa Ghanan ja Beninin välissä. Togon itäosa sijaitsee 0 pituusasteella, joten se on yksi päämeridiaanin varrella sijaitsevista Afrikan maista. Pääkaupunki Lomé, joka on Togon tärkeä satamakaupunki, sijaitsee päämeridiaanin varrella.
 3. Benin:
  Kun jatkamme matkaamme itään, kohtaamme Beninin, toisen Afrikan maan, joka sijaitsee päämeridiaanin varrella. Beninin itäosa, mukaan lukien Porto-Novon kaupunki (virallinen pääkaupunki) ja taloudellinen pääkaupunki Cotonou, sijaitsee 0 pituusasteella. Päämeridiaani kulkee Beninin eteläosan läpi lähellä Guineanlahden rannikkoa.
 4. Nigeria:
  Nigeria, Afrikan väkirikkain maa, sijaitsee myös päämeridiaanin varrella. Nigerian itäosa, mukaan lukien pääkaupunki Abuja, sijaitsee 0 pituusasteella. Päämeridiaani kulkee Nigerian kaakkoisosan läpi Niger- ja Benue-jokien risteyksessä.
 5. Kamerun:
  Kun siirrymme edelleen itään pitkin päämeridiaania, saavumme Kameruniin, joka tunnetaan monipuolisista maisemistaan ja kulttuureistaan. Kamerunin itäosa, mukaan lukien pääkaupunki Yaoundé, sijaitsee 0 pituusasteella. Päämeridiaani kulkee Kamerunin keskiosassa Sanaga-joen poikki.
 6. Tšad:
  Keski-Afrikassa sijaitseva sisämaavaltio Tšad sijaitsee myös päämeridiaanin varrella. Tšadin itäosa, mukaan lukien pääkaupunki N’Djamena, sijaitsee 0 pituusasteella. Päämeridiaani kulkee Tšadin lounaisosan läpi lähellä Kamerunin rajaa.
 7. Sudan:
  Jatkamme matkaamme itään pitkin päämeridiaania ja saavumme Sudaniin, joka on suuri maa Koillis-Afrikassa. Sudanin itäosa, mukaan lukien pääkaupunki Khartum, sijaitsee 0 pituusastetta pitkin. Päämeridiaani kulkee Sudanin itäosan halki ja risteää Sinisen Niilin joen kanssa.

Johtopäätökset:

Johtopäätöksenä voidaan todeta, että useat Afrikan maat sijaitsevat päämeridiaanin varrella, joka on 0 pituusastetta. Näihin maihin kuuluvat Ghana, Togo, Benin, Nigeria, Kamerun, Tšad ja Sudan. Päämeridiaani toimii näille maille tärkeänä vertailupisteenä, joka auttaa määrittämään niiden maantieteelliset koordinaatit ja navigoimaan alueillaan. Päämeridiaanin varrella sijaitsevien Afrikan maiden ymmärtäminen antaa tietoa maanosan maantieteestä ja sen suhteesta maailmanlaajuiseen koordinaattijärjestelmään.

Website | + posts

Abhi Patel on lahjakas kirjoittaja, jolla on suuri intohimo jakaa tarkkaa ja hyvin tutkittua tietoa laajalle yleisölle. Abhi on suorittanut markkinoinnin tutkinnon arvostetussa Helsingin yliopistossa, ja hänellä on vahva akateeminen tausta, joka täydentää hänen kirjallista osaamistaan.

Hänen ensisijaisena tavoitteenaan on tarjota lukijoille luotettavaa ja ajantasaista tietoa eri aiheista, kuten tiedosta, teknologiasta ja faktoista. Tekemällä perusteellista tutkimusta Abhi varmistaa, että heidän tuottamansa sisältö on luotettavaa ja oivaltavaa. Abhi Patel on aidosti sitoutunut toimittamaan täsmällistä tietoa, ja hän pyrkii kouluttamaan ja sitouttamaan lukijoita, mikä vaikuttaa myönteisesti heidän tietämykseensä ja ymmärrykseensä.