Mitkä maat eivät kuulu euroopan unioniin? – 2023

Euroopan unioni (EU) on 27 jäsenvaltion poliittinen ja taloudellinen unioni, joka sijaitsee pääasiassa Euroopassa. Se on yksi maailman suurimmista yhtenäismarkkinoista, ja sen väkiluku on yli 446 miljoonaa. Kaikki Euroopan maat eivät kuitenkaan kuulu EU:hun. Itse asiassa on useita maita, jotka eivät ole tämän poliittisen ja taloudellisen liiton jäseniä.

Näillä mailla on oma erilainen historiansa, kulttuurinsa ja poliittinen järjestelmänsä. Sen ymmärtäminen, mitkä maat eivät kuulu Euroopan unioniin, on tärkeää kaikille Euroopan politiikasta, taloudesta tai kansainvälisistä suhteista kiinnostuneille. Tässä artikkelissa tarkastelemme maita, jotka eivät kuulu euroopan unioniin :hun, ja niiden syitä olla liittymättä siihen.

mitkä euroopan maat eivät kuulu euroopan unioniin?

Seuraavat maat eivät ole Euroopan unionin jäseniä:

 • Albania
 • Valko-Venäjä
 • Bosnia ja Hertsegovina
 • Kosovo*
 • Montenegro
 • Pohjois-Makedonia
 • Norja
 • Venäjä
 • Serbia
 • Sveitsi
 • Turkki
 • Ukraina
 • Yhdistynyt kuningaskunta

On huomattava, että joillakin näistä maista on läheiset suhteet Euroopan unioniin ja ne osallistuvat erilaisiin EU:n ohjelmiin tai aloitteisiin, kun taas toiset ovat hakeneet EU:n jäsenyyttä tai allekirjoittaneet assosiaatiosopimuksia EU:n kanssa. Lisäksi jotkin maat voivat olla muiden alueellisten järjestöjen tai liittoumien, kuten Euraasian talousliiton, Euroopan neuvoston tai Naton jäseniä.

Mitä tarkoittaa kuuluminen Euroopan unioniin?

Euroopan unioni on ainutlaatuinen kumppanuus, johon kuuluu 27 Euroopan maata eli jäsenvaltiota tai EU-maata. Yhdessä ne kattavat suuren osan Euroopan mantereesta. EU:ssa asuu noin 447 miljoonaa ihmistä, mikä on noin 6 prosenttia maailman väestöstä. EU-maiden kansalaiset ovat myös EU:n kansalaisia.

Onko Ukraina liittynyt EU:hun?

Kiovassa pidetyssä Ukrainan ja EU:n huippukokouksessa saatiin päätökseen Ukrainan ja Euroopan unionin välisen assosiaatiosopimuksen ratifiointiprosessi sekä Ukrainan ja Euroopan unionin välisen viisumivapausjärjestelmän voimaantulo. Ukrainan ja EU:n 20-vuotishuippukokous pidettiin.

Kuka ei ole EU:n jäsen Euroopassa?

Islanti, Liechtenstein ja Norja
Vaikka nämä maat eivät ole EU:n jäseniä, niiden kansalaiset voivat työskennellä EU:ssa samoin edellytyksin kuin EU:n kansalaiset, koska ne kuuluvat Euroopan talousalueeseen.

Mikä maa liittyy EU:hun seuraavaksi?

Länsi-Balkan
Albanialle, Bosnia ja Hertsegovinalle, Montenegrolle, Pohjois-Makedonialle ja Serbialle on virallisesti myönnetty ehdokasmaan asema. Kosovo, jota viisi EU-maata ja Serbia eivät tunnusta, haki 14. joulukuuta 2022, ja Euroopan unioni pitää sitä mahdollisena ehdokasvaltiona.

Miksi Sveitsi ei ole EU:ssa?

Se allekirjoitti sopimuksen 2. toukokuuta 1992 ja jätti EU:n jäsenyyshakemuksen 20. toukokuuta 1992. Kuitenkin sen jälkeen, kun 6. joulukuuta 1992 järjestetyssä Sveitsin kansanäänestyksessä ETA-jäsenyys hylättiin äänin 50,3-49,7 prosenttia, Sveitsin hallitus päätti keskeyttää EU-jäsenyysneuvottelut toistaiseksi.

Miksi Islanti ei kuulu EU?

Islanti haki EU:n jäsenyyttä heinäkuussa 2009, ja liittymisneuvottelut aloitettiin vuotta myöhemmin. Johtajanvaihdoksen jälkeen Islannin hallitus ilmoitti maaliskuussa 2015, että Islantia ei pitäisi pitää EU:n jäsenehdokkaana.

Onko Ukraina EU valtio?

EU ja Ukraina ovat pyrkineet yhä läheisempiin suhteisiin, jotka ulottuvat yhteistyöstä asteittaiseen taloudelliseen yhdentymiseen ja poliittisen yhteistyön syventämiseen. Eurooppa-neuvosto myönsi 23. kesäkuuta 2022 Ukrainalle Euroopan unionin jäsenehdokkaan aseman.

Miksi Norja ei ole EU:n jäsen?

Norja oli harkinnut liittymistä sekä ETY:hen että Euroopan unioniin, mutta päätti kieltäytyä siitä vuosina 1972 ja 1994 järjestettyjen kansanäänestysten jälkeen. Vuonna 2018 tehdyn Euroopan sosiaalitutkimuksen mukaan 73,6 prosenttia norjalaisista äänestäisi kansanäänestyksessä Euroopan unioniin liittymistä vastaan.

mitkä suomen naapurimaista ei kuulu euroopan unioniin?

Norja ja Venäjä ovat Suomen naapurimaita, jotka eivät ole Euroopan unionin jäseniä.

milloin suomi liittyi euroopan unioniin ?

Itävallasta, Ruotsista ja Suomesta tuli jäseniä 1. tammikuuta 1995, mutta joitakin Euroopan unionin yhteistyöaloja lykättiin myöhempään ajankohtaan. Nämä ovat: Euroalue (ks. euroalueen laajentuminen; Ruotsi ei edelleenkään ole euroalueen jäsen).

mitkä suomen naapurimaista eivät kuulu euroopan unioniin

Mikä on euroopan suurimmat maat pinta-alaltaan?

Montako maata kuuluu Euroopan unioniin?

Euroopan unioni ( EU ) on 27 maan taloudellinen ja poliittinen unioni. Sillä on sisämarkkinat (tai yhtenäismarkkinat), jotka mahdollistavat tavaroiden, pääoman, palvelujen ja henkilöiden vapaan liikkuvuuden jäsenvaltioiden välillä.

Ketä kuuluu Euroopan unioniin?

EU-maat ovat: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari, Viro ja Ruotsi.

Website | + posts

Abhi Patel on lahjakas kirjoittaja, jolla on suuri intohimo jakaa tarkkaa ja hyvin tutkittua tietoa laajalle yleisölle. Abhi on suorittanut markkinoinnin tutkinnon arvostetussa Helsingin yliopistossa, ja hänellä on vahva akateeminen tausta, joka täydentää hänen kirjallista osaamistaan.

Hänen ensisijaisena tavoitteenaan on tarjota lukijoille luotettavaa ja ajantasaista tietoa eri aiheista, kuten tiedosta, teknologiasta ja faktoista. Tekemällä perusteellista tutkimusta Abhi varmistaa, että heidän tuottamansa sisältö on luotettavaa ja oivaltavaa. Abhi Patel on aidosti sitoutunut toimittamaan täsmällistä tietoa, ja hän pyrkii kouluttamaan ja sitouttamaan lukijoita, mikä vaikuttaa myönteisesti heidän tietämykseensä ja ymmärrykseensä.