Pääsiäispäivä 2023 | Alkuperä, historia, nimi, päivämäärät

Pääsiäispäivä on kristillinen juhlapäivä, jolla juhlitaan Jeesuksen Kristuksen ylösnousemusta kuolleista. Sitä vietetään ensimmäisenä sunnuntaina kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täydenkuun jälkeen, joka ajoittuu yleensä 22. maaliskuuta ja 25. huhtikuuta välille.

  • Pääsiäissunnuntai vaihtuu vuosittain. Tänä vuonna pääsiäispäivä on sunnuntaina 9. huhtikuuta 2023.
  • Miten pääsiäispäivä määritetään? Pääsiäinen vietetään kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina, jolloin kevät toivotetaan tervetulleeksi pohjoisella pallonpuoliskolla.
  • Myös kaikki pääsiäistä edeltävät juhlat vaihtavat päivämääriä.

Pääsiäinen on huipentuma pyhälle viikolle, joka alkaa palmusunnuntailla, jota seuraavat pitkäperjantai, pitkäperjantai ja pyhä lauantai. Pääsiäissunnuntaina kristityt juhlivat Jeesuksen Kristuksen voittoa kuolemasta ja hänen ylösnousemustaan kuolleista. Päivää vietetään perinteisesti jumalanpalveluksilla, perhekokouksilla, juhlilla sekä pääsiäismunien ja muiden lahjojen vaihdolla.

Pääsiäispäivä on yksi tärkeimmistä kristillisistä juhlapyhistä, sillä se symboloi toivoa ikuisesta elämästä ja Jumalan rakkauden voimaa. Se on myös uudistumisen aikaa, sillä kristittyjä muistutetaan lupauksesta uuteen alkuun ja lunastuksen mahdollisuudesta.

Pääsiäispäivä historia

Pääsiäispäivän historia kietoutuu läheisesti itse kristinuskon historiaan. Kristillisen perinteen mukaan pääsiäisenä muistetaan Jeesuksen Kristuksen ylösnousemusta kuolleista, joka on kristinuskon keskeinen tapahtuma.

Tarina Jeesuksen ylösnousemuksesta kerrotaan Raamatun Uudessa testamentissa, jossa kuvataan, kuinka roomalaiset ristiinnaulitsivat Jeesuksen ja hautasivat hänet hautaan. Kolmantena päivänä hänen kuolemansa jälkeen hänen seuraajansa huomasivat, että hauta oli tyhjä ja että hän oli noussut kuolleista. Tästä tapahtumasta tuli kristinuskon perusta ja uskovien toivon lähde kaikkialla maailmassa.

Pääsiäisen viettäminen on ollut tärkeä osa kristillistä perinnettä kirkon varhaisimmista ajoista lähtien. Pääsiäisen ajankohdan vahvisti Nikean kirkolliskokous vuonna 325 jKr., ja siitä lähtien kristityt ovat viettäneet sitä.

Vuosisatojen kuluessa pääsiäinen on saanut monia eri muotoja ja perinteitä. Keskiajalla se oli suurten juhlien ja juhlien aikaa, jolloin ihmiset kokoontuivat yhteen nauttimaan ruoasta, musiikista ja viihteestä. Joissakin kulttuureissa se oli myös uudistumisen ja uudelleensyntymisen aikaa, jolloin ihmiset istuttivat uusia satoja ja siivosivat kotinsa keväisin.

Nykyään pääsiäistä juhlivat miljoonat ihmiset eri puolilla maailmaa, ja perinteet vaihtelevat maittain ja kirkkokunnittain. Yleisimpiä pääsiäiseen liittyviä tapoja ovat muun muassa jumalanpalveluksiin osallistuminen, munien koristelu ja karkkien ja muiden herkkujen antaminen.

Mikä on pääsiäisen tarina?

Pääsiäisen tarina on Raamatun Uudessa testamentissa, jossa kerrotaan, kuinka Rooman viranomaiset pidättivät Jeesuksen, koska hän väitti olevansa ”Jumalan poika”. Sen jälkeen Rooman keisari Pontius Pilatus tuomitsi hänet kuolemaan ristiinnaulitsemalla. Hänen ylösnousemuksensa kolme päivää myöhemmin on pääsiäisjuhla.

Mikä on pääsiäisen alkuperäinen merkitys?

Pääsiäinen on itse asiassa saanut alkunsa muinaisesta pakanallisesta kevätpäiväntasauksen juhlasta. Kristinuskossa päivä omistettiin Jeesuksen Kristuksen ylösnousemuksen juhlille, ja sitä vietettiin yleensä juutalaisen pääsiäisen aikaan.

Miten pääsiäistä vietetään?

Monet kristityt ympäri maailmaa juhlivat pääsiäistä erityisillä jumalanpalveluksilla, musiikilla, kynttilänvalolla, kukilla ja kirkonkellojen soitolla. Joissakin maissa, kuten Filippiineillä ja Espanjassa, järjestetään pääsiäiskulkueet. Monet kristityt pitävät pääsiäistä kirkkovuoden suurimpana juhlana.

Miksi pääsiäistä vietetään?

Kristityt viettävät pääsiäistä iloisena juhlapäivänä, koska se edustaa Vanhan testamentin profetioiden täyttymystä ja Jumalan pelastussuunnitelman paljastumista koko ihmiskunnalle. Jeesuksen ylösnousemuksen muistoksi pääsiäinen juhlistaa myös kuoleman voittoa ja pelastuksen toivoa. Kristillisen perinteen mukaan ihmiskunnan synnit maksettiin Jeesuksen kuolemalla, ja hänen ylösnousemuksensa edustaa uskovien odotusta omasta ylösnousemuksestaan.

Mitkä ovat 5 faktaa pääsiäisestä?

  • Pääsiäissunnuntaina juhlitaan Jeesuksen Kristuksen ylösnousemusta.
  • Pääsiäissunnuntaina on perinteistä syödä pääsiäismunia.
  • Pääsiäissunnuntai on joka vuosi eri päivänä.
  • Pääsiäissunnuntaina on perinteistä syödä lammasta.
  • Pääsiäissaari löydettiin pääsiäissunnuntaina.

Lue lisää

Toinen pääsiäispäivä 2023

Kaikki pyhäpäivät 2023

Miksi pitkäperjantai vietetään?

Mitä kuuluu pääsiäiseen?

Pääsiäinen on yksi kristinuskon tärkeimmistä juhlapyhistä. Se merkitsee Jeesuksen ylösnousemusta kolme päivää hänen ristiinnaulitsemiskuolemansa jälkeen. Monissa kristillisissä kirkoissa pääsiäinen on iloinen päätös paaston ja katumuksen paastokaudelle. Varhaisimmat todisteet pääsiäisen viettämisestä ovat peräisin 2. vuosisadalta, mutta on todennäköistä, että jo varhaisimmat kristityt muistivat ylösnousemusta, joka on olennainen osa uskoa.

Milloin vietetään pääsiäistä?

su, huhtikuu 9, 2023

Miksi 2 pääsiäispäivä?

Miljoonille ihmisille ympäri maailmaa pääsiäinen osuu sunnuntaille 24. huhtikuuta 2022. Euroopan, Afrikan ja Lähi-idän ortodoksikristityt viettävät pääsiäistä myöhemmin kuin useimmat länsimaissa. Se johtuu siitä, että he käyttävät erilaista kalenteria päättäessään, mille päivälle pääsiäisen pitäisi osua.

Mitä tarkoittaa pääsiäispäivä?

Se on Jeesuksen ylösnousemuksen juhlapäivä kolme päivää hänen ristiinnaulitsemiskuolemansa jälkeen. Monissa kristillisissä kirkoissa pääsiäinen on iloinen päätös paaston ja katumuksen paastokaudelle.

Website | + posts

Abhi Patel on lahjakas kirjoittaja, jolla on suuri intohimo jakaa tarkkaa ja hyvin tutkittua tietoa laajalle yleisölle. Abhi on suorittanut markkinoinnin tutkinnon arvostetussa Helsingin yliopistossa, ja hänellä on vahva akateeminen tausta, joka täydentää hänen kirjallista osaamistaan.

Hänen ensisijaisena tavoitteenaan on tarjota lukijoille luotettavaa ja ajantasaista tietoa eri aiheista, kuten tiedosta, teknologiasta ja faktoista. Tekemällä perusteellista tutkimusta Abhi varmistaa, että heidän tuottamansa sisältö on luotettavaa ja oivaltavaa. Abhi Patel on aidosti sitoutunut toimittamaan täsmällistä tietoa, ja hän pyrkii kouluttamaan ja sitouttamaan lukijoita, mikä vaikuttaa myönteisesti heidän tietämykseensä ja ymmärrykseensä.