petteri orpon elämäkerta, perhe, koulutus, ammatti

Petteri Orpo on suomalainen poliitikko, joka on vaikuttanut merkittävästi maan poliittiseen maisemaan. Hän toimii tällä hetkellä valtiovarainministerinä ja Suomen suurimpiin poliittisiin puolueisiin kuuluvan Kansallisen Kokoomuksen puheenjohtajana. Tässä artikkelissa luodaan katsaus Orpon koulutukseen, uraan ja perhe-elämään.

petteri orpon
petteri orpon
Syntynyt1969 (ikä 53 vuotta), Köyliö, Suomi
PuolueKansallinen Kokoomus
KoulutusTurun yliopisto (2002)
puolisoNiina Maria Kanniainen (k. 2003)
Aiemmat viratSuomen varapääministeri (2017-2019)
VirkaKansanedustaja vuodesta 2007

Koulutus

Orpo syntyi Kokkolassa, kaupungissa Suomen länsirannikolla, 3. marraskuuta 1969. Peruskoulun jälkeen hän pyrki lainvalvonta-alan uralle, opiskeli Poliisiammattikorkeakoulussa ja valmistui poliisiksi. Myöhemmin hän suoritti kauppatieteellisen tutkinnon Helsingin kauppakorkeakoulussa.

ammatti

Orpo aloitti poliittisen uransa vuonna 2003, jolloin hänet valittiin eduskuntaan Kansallisen Kokoomuksen jäsenenä. Sen jälkeen hän on toiminut puolueessa eri johtotehtävissä, muun muassa eduskunnan varapuhemiehenä vuosina 2011-2014. Vuonna 2014 hänet nimitettiin sisäministeriksi pääministeri Alexander Stubbin johtamaan Suomen hallitukseen. Vuosina 2015-2016 hän toimi maa- ja metsätalousministerinä ennen kuin hänestä tuli valtiovarainministeri vuonna 2016.

Orpon valtiovarainministerikautta on leimannut keskittyminen talouskasvuun ja finanssipoliittiseen vastuuseen. Hän on pyrkinyt edistämään investointeja ja yrittäjyyttä edistäviä politiikkoja, kuten verouudistusta ja infrastruktuurin kehittämistä. Hänen johdollaan Suomen talous on kasvanut tasaisesti, ja maan julkinen talous on pysynyt vakaana.

Perhe

Orpo on perheellinen mies ja on ollut naimisissa vaimonsa Kirsi Orpon kanssa jo vuosia. Pariskunnalla on neljä yhteistä lasta. Poliittisen uransa ulkopuolella Orpo harrastaa hiihtoa ja pyöräilyä, ja hänet tunnetaan vannoutuneena urheilumiehenä.

Johtopäätös

Petteri Orpo on tehnyt menestyksekkään uran suomalaisessa politiikassa ja toiminut erilaisissa johtotehtävissä Kansallisen Kokoomuksen puolueessa ja Suomen hallituksessa. Valtiovarainministerinä hänellä on ollut keskeinen rooli Suomen talouspolitiikan muokkaamisessa ja hän on edistänyt merkittävästi talouskasvua ja vakautta. Omistautuneisuutensa julkiselle palvelulle ja sitoutumisensa perheeseensä ansiosta Orpo on laajalti arvostettu ja ihailtu Suomessa ja muualla maailmassa.