Pitkäperjantaina muistetaan Jeesuksen kuolemaa Golgatalla, paikalla Jerusalemin muurien ulkopuolella, jossa Jeesus ristiinnaulittiin. Se osuu pääsiäistä edeltävään perjantaihin, vuonna 2023 se on 7. huhtikuuta. Useimmat kristilliset uskontokunnat tunnustavat pitkäperjantain pyhäksi päiväksi, ja monet, kuten katolisen, itäortodoksisen ja luterilaisen uskonnon edustajat, paastoavat ja osallistuvat jumalanpalveluksiin. Tähän juhlapäivään liittyy kuitenkin paljon muutakin kuin vain nämä uskonnolliset rituaalit. Pitkäperjantai on monille hyvin henkilökohtainen rukous- ja hartauspäivä. Katsotaanpa tarkemmin.

Pitkäperjantain historia
Pitkäperjantai on kristittyjen ympäri maailmaa viettämä uskonnollinen juhlapäivä, jolla muistetaan Jeesuksen Kristuksen ristiinnaulitsemista ja hänen kuolemaansa Golgatalla. Pitkäperjantain historia juontaa juurensa ensimmäiselle vuosisadalle jKr., jolloin Rooman viranomaiset pidättivät Jeesuksen, tuomitsivat hänet oikeuteen ja tuomitsivat hänet kuolemaan.
Evankeliumien mukaan roomalaiset sotilaat pidättivät Jeesuksen Getsemanen puutarhassa viimeisen ehtoollisen jälkeen, jonne hän oli kokoontunut opetuslastensa kanssa. Sen jälkeen hänet vietiin juutalaisten ylipappien ja roomalaisen maaherran Pontius Pilatuksen eteen, joka totesi hänet syylliseksi jumalanpilkkaan ja tuomitsi hänet kuolemaan ristiinnaulitsemalla. Sen jälkeen Jeesusta pilkattiin ja hakattiin, ja hänet pakotettiin kantamaan oma ristinsä teloituspaikalle Golgatalle, joka tunnetaan myös nimellä Golgata.
Jeesus naulattiin ristille ja jätettiin kuolemaan, minkä hän tekikin kuusi tuntia myöhemmin. Hänen ruumiinsa otettiin alas ja haudattiin hautaan, jossa hän makasi kolme päivää ennen ylösnousemustaan pääsiäissunnuntaina.
Pitkäperjantai on kristityille juhlallinen surupäivä, jolloin he pohtivat Jeesuksen syntiensä puolesta tekemää uhria. Se on paaston, rukouksen ja mietiskelyn päivä, ja monissa kirkoissa pidetään jumalanpalveluksia ja mietiskelyä. Joissakin maissa järjestetään kulkueita ja ristiinnaulitsemisen uudelleen esittämistä, ja toisissa maissa päivä on hiljaisen pohdinnan ja mietiskelyn päivä.
Pitkäperjantaita on vietetty kristillisenä juhlapäivänä kirkon ensimmäisistä vuosisadoista lähtien, ja se on edelleen tärkeä osa kristillistä kalenteria.
Pitkäperjantai perinteet
Pitkäperjantai on kristityille juhlallinen päivä, ja monet viettävät sitä uskonnollisten perinteiden ja käytäntöjen avulla. Seuraavassa on joitakin yleisiä pitkäperjantain perinteitä:
- Jumalanpalvelukset: Monet kristityt osallistuvat pitkäperjantaina jumalanpalveluksiin, joissa he osallistuvat rukouksiin, virsiin ja saarnoihin, joissa pohditaan Jeesuksen Kristuksen kärsimystä ja uhrausta. Joissakin kirkoissa esitetään myös ristiinnaulitseminen uudelleen tai pidetään ristiasemia, joissa käydään läpi sarja kuvia tai patsaita, jotka kuvaavat Jeesuksen kuolemaan johtaneita tapahtumia.
- Paastoaminen: Pitkäperjantai on monille kristityille paastopäivä, joka tarkoittaa pidättäytymistä syömästä mitään ruokaa tai juomaa tietyn ajanjakson ajan. Tämä paasto on eräänlainen uhraus, ja sen katsotaan olevan tapa liittyä Jeesuksen kärsimyksiin.
- Hyväntekeväisyys ja palvelu: Jotkut kristityt päättävät viettää pitkäperjantain tekemällä hyväntekeväisyyttä ja palvelua, kuten tekemällä vapaaehtoistyötä kodittomien turvakodissa, lahjoittamalla hyväntekeväisyyteen tai auttamalla ruokapankissa. Nämä ystävällisyyden ja anteliaisuuden teot nähdään tapana seurata Jeesuksen jalanjälkiä ja palvella muita.
- Kuumat ristipullat: Pikkupullat ovat perinteinen ruoka, jota syödään pitkäperjantaina monissa maissa, kuten Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Australiassa. Näiden makeiden pullien päällä on risti, joka kuvaa Jeesuksen ristiinnaulitsemista.
- Pohdintaa ja meditaatiota: Pitkäperjantai on monille kristityille hiljaisen pohdinnan ja mietiskelyn päivä. Jotkut viettävät aikaa yksin, lukevat Raamattua, rukoilevat tai pohtivat Jeesuksen uhrin merkitystä.
Kaiken kaikkiaan pitkäperjantai on kristityille aika pohtia Jeesuksen syntiensä puolesta tekemää uhria ja uudistaa uskoaan häneen. Se on juhlallinen päivä, mutta myös toivon päivä, sillä se merkitsee pääsiäisviikonlopun alkua ja Jeesuksen ylösnousemuksen juhlimista.
Mikä on pitkäperjantai ja miksi kutsumme sitä pitkäperjantaiksi?
”hyväksi”, kun se on niin synkkä ja synkkä tapahtuma, jolla muistetaan Jeesuksen kärsimyksen ja kuoleman päivää?
Pitkäperjantai, pääsiäistä edeltävä perjantai, on kristittyjen päivä, jolloin muistellaan Jeesuksen ristiinnaulitsemista ja kuolemaa Golgatalla. Tämä kristillinen juhlapäivä tunnetaan myös nimillä pyhäperjantai, suuri perjantai, suuri ja pyhä perjantai sekä musta perjantai.
Kristityille pitkäperjantai on tärkeä päivä vuodessa, koska silloin juhlitaan sitä, mitä uskomme maailmanhistorian merkittävimmäksi viikonlopuksi. Siitä lähtien, kun Jeesus kuoli ja herätettiin henkiin, kristityt ovat julistaneet Jeesuksen ristin ja ylösnousemuksen ratkaisevaksi käännekohdaksi koko luomakunnalle. Paavali piti ”ensiarvoisen tärkeänä” sitä, että Jeesus kuoli syntiemme tähden, haudattiin ja herätettiin henkiin kolmantena päivänä sen mukaan, mitä Jumala oli luvannut Raamatussa.
”Sillä sen, minkä minä olen saanut, olen välittänyt teille tärkeimpänä: että Kristus kuoli meidän syntiemme tähden kirjoitusten mukaan, että hänet haudattiin ja että hänet herätettiin kolmantena päivänä ylös kirjoitusten mukaan”
Pitkäperjantaina muistelemme päivää, jolloin Jeesus vapaaehtoisesti kärsi ja kuoli ristiinnaulitsemalla äärimmäisenä uhrina syntiemme puolesta. Sitä seuraa pääsiäinen, sen päivän kunniakas juhla, jolloin Jeesus herätettiin kuolleista, mikä on merkki hänen voitostaan synnistä ja kuolemasta ja viittaa tulevaan ylösnousemukseen kaikille niille, jotka ovat uskon kautta liittyneet häneen.
Mikä on pitkäperjantain tarina?
Pitkäperjantai on kristillinen pyhäpäivä, jolla muistetaan Jeesuksen ristiinnaulitsemista ja kuolemaa Golgatalla. Sitä vietetään pyhäinviikolla osana pääsiäisen triduumia. Se tunnetaan myös nimillä pyhäperjantai, suuri perjantai, suuri ja pyhä perjantai (myös pyhä ja suuri perjantai) ja musta perjantai.
Kuka aloitti pitkäperjantain?
Käytäntö juontaa juurensa 1400-luvulta, ja se sai alkunsa Via Dolorosan kulkemisesta, eli Jerusalemissa kulkeneen polun, jota Jeesuksen uskotaan kulkeneen Pontius Pilatuksen tuomitsemisen ja ristiinnaulitsemisen välillä – ja joka päättyi hänen hautaamiseensa.
Mikä on pitkäperjantain siunaus?
Kaikkivaltias Jumala, me pyydämme sinua armollisesti katsomaan tätä sinun perhettäsi, jonka tähden meidän Herramme Jeesus Kristus tyytyi siihen, että hänet petettiin ja annettiin pahojen ihmisten käsiin ja että hän kärsi ristinkuoleman, ja joka nyt elää ja hallitsee sinun ja Pyhän Hengen kanssa, aina yksi Jumala, maailmankaikkeudessa.
Milloin on pitkäperjantai?
Pitkäperjantai osuu aina pääsiäistä edeltävään perjantaihin. Ja koska pääsiäinen osuu aina pääsiäisen täysikuun jälkeiseen ensimmäiseen sunnuntaihin, päivämäärä muuttuu aina. Tänä vuonna pääsiäinen osuu sunnuntaille 9. huhtikuuta, joten pitkäperjantai on perjantaille 7. huhtikuuta 2023.
Mitä ainutlaatuisia asioita tapahtuu pitkäperjantaina?
Pitkäperjantaina kristinuskoa noudattavat menevät kirkkoon ja muistavat Herraa Jeesusta. Tänä päivänä kirkossa ei soiteta kelloa, vaan sen sijaan ääni annetaan puisella koputuksella. Ihmiset muistavat Jumalaa suutelemalla ristiä, joka symboloi Herraa Jeesusta Kristusta.
Miten voin juhlia pitkäperjantaita kotona?
- Ideoita pitkäperjantain pyhittämiseen:
- Lataa ja katso elokuva Jeesus tai alkuperäinen Kymmenen käskyä -elokuva.
- Pyydä kaikkia kotitaloutesi jäseniä laatimaan luettelo uusista ”kuolemantapauksista” elämässäsi.
- Lue Jeesuksen viimeinen rukous ristiltä Luuk. 23:34:stä.
- Päätä päiväsi laulamalla virsi tai kertosäe tai soittamalla virsi ja laulamalla sen mukana.
Mikä on paras rukous pitkäperjantaina?
Saanko olla kanssasi, rakas Herra, näinä kärsimyksen ja kuoleman hetkinä. Saanen minä, kuten äitisi, Johannes ja Maria Magdaleena, seistä ristin juurella katsellen täydellistä rakkauden lahjaa. Kärsivän Herrani, saanen nähdä ristissäsi täydellisimmän teon, jonka tämä maailma on koskaan tuntenut. Saanen nähdä rakkauden sen puhtaimmassa muodossa.
Miten sinä toivot pitkäperjantaina?
- Siunatkoon meitä kaikkia pitkäperjantain hyvyys tänä suotuisana päivänä ja aina.
- Täyttäköön Jumala elämäsi hyvyydellä tänä pyhänä päivänä.
- Hyvää pitkäperjantaita!
- Rukoilen Herraa, että hän pitää sinut aina turvassa ja ympäröi elämäsi ikuisella rakkaudella ja onnella.
10 yllättävää faktaa pitkäperjantaista
Pitkäperjantai fatkat
Mitä tehdään pitkäperjantaina?
Pitkäperjantai on ennen kaikkea päivä, jolloin tunnustamme Kristuksen äärimmäisen, rakastavan uhrin meidän kaikkien puolesta: hänen kuolemansa ristillä. Kuten paastonaikana, katolilaiset tunnustavat tämän päivän paastolla, pidättäytymisellä ja rukouksella.
miksi pitkäperjantaita vietetään?
Pitkäperjantai, pääsiäistä edeltävä perjantai, päivä, jolloin kristityt viettävät vuosittain Jeesuksen Kristuksen ristiinnaulitsemisen muistopäivää.
Miten pitkäperjantaita vietetään?
Tänä vuonna pitkäperjantai osuu perjantaille 26. huhtikuuta. Monet kristityt ja ortodoksit viettävät pyhäpäivää tiukasti paastoten, kun taas toiset noudattavat osittaista paastoa, johon kuuluu lihan jättäminen pois. Osallistujat osallistuvat myös erityisiin jumalanpalveluksiin ja rukoushetkiin.
Miksi kutsumme pitkäperjantaita?
Tuota kauheaa perjantaita on kutsuttu pitkäperjantaiksi, koska se johti Jeesuksen ylösnousemukseen ja hänen voittoonsa kuolemasta ja synnistä sekä pääsiäisen viettoon, joka on kristillisten juhlien huippu”, Huffington Post kertoi.
Abhi Patel on lahjakas kirjoittaja, jolla on suuri intohimo jakaa tarkkaa ja hyvin tutkittua tietoa laajalle yleisölle. Abhi on suorittanut markkinoinnin tutkinnon arvostetussa Helsingin yliopistossa, ja hänellä on vahva akateeminen tausta, joka täydentää hänen kirjallista osaamistaan.
Hänen ensisijaisena tavoitteenaan on tarjota lukijoille luotettavaa ja ajantasaista tietoa eri aiheista, kuten tiedosta, teknologiasta ja faktoista. Tekemällä perusteellista tutkimusta Abhi varmistaa, että heidän tuottamansa sisältö on luotettavaa ja oivaltavaa. Abhi Patel on aidosti sitoutunut toimittamaan täsmällistä tietoa, ja hän pyrkii kouluttamaan ja sitouttamaan lukijoita, mikä vaikuttaa myönteisesti heidän tietämykseensä ja ymmärrykseensä.