provinssi 2023 | Määritelmä, merkitys & synonyymit

provinssi on maantieteellinen ja hallinnollinen jako maan sisällä. Se on yleensä pienempi kuin maa tai osavaltio, mutta suurempi kuin kaupunki tai kylä. provinssi on yleensä oma hallintonsa ja lainsäädäntönsä, ja ne on usein jaettu pienempiin alueisiin tai kuntiin hallinnollisista syistä.

provinssi esiintyy yleisesti esimerkiksi Kanadassa, Australiassa, Kiinassa ja monissa muissa maissa. Joissakin maissa provinssi tunnetaan muilla nimillä, kuten osavaltiot, alueet tai departementit.

provinssi suomen
provinssi suomen

historia provinssi suomessa

Suomen provinssi historia juontaa juurensa keskiajalle, jolloin maa oli jaettu neljään historialliseen alueeseen: Varsinainen Suomi, Karjala, Tavastia ja Satakunta. Myöhemmin näitä alueita laajennettiin ja jaettiin pienemmiksi maakunniksi Ruotsin ja Venäjän vallan aikana.

Ruotsin vallan aikana Suomi jaettiin neljään maakuntaan: Varsinainen Suomi, Satakunta, Tavastia ja Pohjanmaa. Läänit jaettiin edelleen pienempiin alueisiin, joita kutsuttiin läniksi tai lääniksi. Kunkin läänin hallinnollinen keskus oli linna, ja läänin hallinnosta vastasi maaherra eli länsherre.

Kun Suomesta tuli Venäjän vallan alainen autonominen suuriruhtinaskunta vuonna 1809, maa jaettiin kymmeneen maakuntaan, joilla kullakin oli oma maaherra ja maakuntavaltuusto. Maakunnat perustuivat historiallisiin maakuntiin, ja ne nimettiin hallintokeskustensa mukaan. Tänä aikana maakunnat vastasivat muun muassa lainvalvonnasta, yleisestä turvallisuudesta ja verojen keräämisestä.

Kun Suomi itsenäistyi vuonna 1917, maa säilytti maakuntajärjestelmän. Läänien määrä vähennettiin kuuteen, ja jokaisella läänillä oli oma maaherra, lääninhallitus ja aluehallinto. Maakunnat vastasivat muun muassa terveydenhuollon, koulutuksen ja aluekehityksen tehtävistä.

Vuonna 2010 maakuntajärjestelmä lakkautettiin, ja Suomi organisoitiin uudelleen 19 maakuntaan, jotka vastaavat keskeisten palvelujen tarjoamisesta kansalaisille. Maakunnat jakautuvat kuntiin, ja niitä johtaa vaaleilla valittu maakuntavaltuusto ja aluehallinto.

Vaikka maakuntia ei enää ole Suomessa, niiden perintö elää perinteisten alueiden kulttuurihistoriallisen merkityksen ja alueellisen identiteetin merkityksen kautta suomalaisessa yhteiskunnassa.

Ominaisuudet provinssi

provinssi on maan hallinnollinen jako, ja sellaisena sillä on tiettyjä piirteitä, jotka erottavat sen muista alueista. Maakunnan keskeisiä piirteitä ovat muun muassa seuraavat:

 • Maantieteellinen sijainti ja rajat: Aprovinssi :lla on tietty maantieteellinen sijainti ja määritellyt rajat. Se on yleensä pienempi kuin maa mutta suurempi kuin kaupunki tai kylä. Maakunnat voivat sijaita maan eri alueilla, kuten rannikolla tai sisämaassa.
 • Hallinnollinen rakenne: provinssi on oma hallintorakenteensa, johon kuuluu hallitus ja julkiset laitokset, jotka vastaavat palvelujen tuottamisesta ja asioiden hoitamisesta maakunnassa. Hallintorakenne voi vaihdella maasta riippuen, mutta yleensä siihen kuuluu kuvernööri tai pääministeri ja kabinetti tai ministerineuvosto.
 • Poliittinen ja taloudellinen merkitys: provinssi tärkeä rooli maan poliittisessa ja taloudellisessa elämässä. Niillä voi olla omat lait ja asetukset, ja niillä on usein merkittävä vaikutus kansantalouteen, sillä monet maakunnat toimivat teollisuuden tai maatalouden keskuksina.
 • Kulttuurinen ja historiallinen merkitys: provinssi niillä on usein oma ainutlaatuinen kulttuurinsa, historiansa ja perinteensä, jotka erottavat ne muista alueista. Niissä voi myös sijaita tärkeitä maamerkkejä, muistomerkkejä ja historiallisia kohteita, joilla on kansallista tai kansainvälistä merkitystä.
 • Infrastruktuuri ja palvelut: Maakunnat vastaavat siitä, että ne tarjoavat kansalaisilleen erilaisia keskeisiä palveluja, kuten terveydenhuoltoa, koulutusta, liikennettä ja yleistä turvallisuutta. Ne hallinnoivat myös infrastruktuuria, kuten teitä, siltoja ja julkisia rakennuksia.

Kaiken kaikkiaan provinssi:n ominaisuudet määräytyvät sen roolin mukaan, joka sillä on hallinnollisena alueena laajemmassa maassa tai valtiossa, sekä sen kansalaisten tarpeiden ja painopisteiden mukaan.

Tyypit provinssi suomessa

Suomessa provinssi oli hallintoalue vuoteen 2010 asti, jolloin se lakkautettiin ja sen tehtävät siirrettiin vastaperustetuille maakunnille. Tällä hetkellä Suomi on jaettu 19 maakuntaan, jotka vastaavat muun muassa terveydenhuollon, koulutuksen ja aluekehityksen tehtävistä.

Ennen maakuntien lakkauttamista Suomessa oli kuusi provinssi, joilla kullakin oli oma maakuntavaltuusto ja maaherra. Suomen kuusi maakuntaa olivat:

 1. Etelä-Suomi: Tämä maakunta oli väkirikkain, ja siihen kuului pääkaupunki Helsinki. Sillä oli vahva talous ja se oli maan liike-elämän ja kulttuurin keskus.
 2. Länsi-Suomi: Tämä provinssi sijaitsi Suomen länsirannikolla ja siihen kuuluivat Turun ja Tampereen kaupungit. Sillä oli vahva teollisuuspohja ja se oli tärkeä teollisuuden keskus.
 3. Itä-Suomi: Tämä maakunta sijaitsi maan itäosassa ja siihen kuuluivat Kuopion ja Joensuun kaupungit. Sillä oli suuri metsäteollisuus ja se oli tunnettu järvistään ja metsistään.
 4. Oulu: Tämä maakunta sijaitsi Pohjois-Suomessa ja siihen kuului Oulun kaupunki. Se oli tärkeä teknologian ja innovaatioiden keskus.
 5. Lappi: Tämä provinssi sijaitsi kaukana pohjoisessa Suomessa ja siihen kuuluivat Rovaniemen ja Inarin kaupungit. Se tunnettiin laajoista erämaa-alueistaan ja ainutlaatuisesta kulttuuristaan.
 6. Ahvenanmaa: Tämä maakunta oli itsenäinen alue, joka sijaitsi Itämerellä Suomen ja Ruotsin välissä. Sillä oli oma parlamentti ja hallitus, ja se oli pääasiassa ruotsinkielinen.

Vaikka provinssi ei ole enää olemassa Suomessa, niiden tilalle tulleet maakunnat hoitavat edelleen monia samoja tehtäviä ja tarjoavat tärkeitä palveluja kansalaisille.

Esimerkkejä provinssi

Kuten edellä mainittiin, provinssi ei ole enää Suomessa, ja niiden tehtävät on siirretty maakunnille. Suomessa on kuitenkin edelleen perinteisiä ja kulttuurisia maakuntia, joita pidetään historiallisesti ja kulttuurisesti tärkeinä. Seuraavassa on muutamia esimerkkejä näistä maakunnista:

 • Uusimaa: Tämä maakunta vastaa entistä Etelä-Suomen lääniä ja siihen kuuluu pääkaupunki Helsinki. Se on Suomen väkirikkain maakunta, ja se tunnetaan kulttuurinähtävyyksistään, kuten museoistaan, gallerioistaan ja teattereistaan.
 • Pirkanmaa: Tämä alue vastaa entistä Länsi-Suomen lääniä ja siihen kuuluu Tampereen kaupunki. Se tunnetaan teollisesta perinnöstään ja siellä on kukoistava kulttuurielämä.
 • Savonia: Tämä alue vastaa entistä Itä-Suomen lääniä ja siihen kuuluvat Kuopion ja Joensuun kaupungit. Se on tunnettu luonnonkauneudestaan, johon kuuluu järviä, metsiä ja kansallispuistoja.
 • Lappi: Tämä alue vastaa entistä Lapin lääniä, ja siihen kuuluu Rovaniemen kaupunki. Se tunnetaan talviurheilulajeistaan, revontulista ja ainutlaatuisesta kulttuuristaan.
 • Ahvenanmaa: Tämä alue on Suomen ja Ruotsin välissä sijaitseva autonominen saaristo, jossa ruotsi on pääkieli. Se tunnetaan luonnonkauniista maisemistaan, merenkulun historiastaan ja rauhallisesta elämäntavastaan.

Nämä alueet eivät ole hallinnollisia jakoja, vaan ne on tunnustettu kulttuurisen ja historiallisen merkityksensä vuoksi. Suomen nykyiset hallintoalueet on organisoitu eri tavoin, ja ne vastaavat keskeisten palvelujen tarjoamisesta kansalaisille.

lähde lisää täältä

Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta provinssi

mikä on provinssi?

provinssi on alue, jota hallinnoidaan maan tai valtakunnan yksikkönä. piirikunta, alue tai maakunta. maakunnat (monikko) ne maan osat, jotka sijaitsevat pääkaupungin ja muiden suurten kaupunkien ulkopuolella ja joita pidetään sivistyneen kulttuurin valtavirran ulkopuolella.

Mikä on maan maakunta?

Tietosanakirjamerkintä Sanasto. maakunnat on osavaltion tai läänin kaltainen maan osa. Se voi olla myös ulkopuolisen maan poliittisessa valvonnassa oleva maa-alue, samanlainen kuin siirtomaa

Kuinka monta provinssi Suomessa on?

Suomessa on 19 provinssi(maakunta/landskap), 18 mantereella ja Ahvenanmaan itsehallintoalue, sekä 310 kuntaa (kunta/kommun).

Mikä provinssi on Helsinki Suomessa?

Kaupunki sijaitsee Etelä-Suomen läänissä Etelä-Suomessa, pienellä Suomenlahteen ulottuvalla niemellä. Pienet saaret reunustavat niemeä, ja Helsingin sataman sisäänkäyntiä suojaavat Suomenlinnan (ruots. Sveaborg) linnoitukset, jotka kattavat seitsemän saarta.

Mikä on Suomen väkirikkain provinssi?

Suomen väkirikkain provinssi on pääkaupunkiseutu Uusimaa, jossa on yli 1,7 miljoonaa asukasta vuonna 2021. Lähes kolmannes 5,55 miljoonasta asukkaasta asuu pääkaupunkiseudulla ja sitä ympäröivällä pääkaupunkiseudulla.

Website | + posts

Abhi Patel on lahjakas kirjoittaja, jolla on suuri intohimo jakaa tarkkaa ja hyvin tutkittua tietoa laajalle yleisölle. Abhi on suorittanut markkinoinnin tutkinnon arvostetussa Helsingin yliopistossa, ja hänellä on vahva akateeminen tausta, joka täydentää hänen kirjallista osaamistaan.

Hänen ensisijaisena tavoitteenaan on tarjota lukijoille luotettavaa ja ajantasaista tietoa eri aiheista, kuten tiedosta, teknologiasta ja faktoista. Tekemällä perusteellista tutkimusta Abhi varmistaa, että heidän tuottamansa sisältö on luotettavaa ja oivaltavaa. Abhi Patel on aidosti sitoutunut toimittamaan täsmällistä tietoa, ja hän pyrkii kouluttamaan ja sitouttamaan lukijoita, mikä vaikuttaa myönteisesti heidän tietämykseensä ja ymmärrykseensä.