Mikä on rakovalkee?

Rakovalkee on perinteinen suomalainen tulentekomenetelmä, joka on tunnettu siitä, että se tuottaa lämpöä tehokkaasti ja vähäisellä polttopuun kulutuksella. Sana ”rakovalkea” tulee suomen sanoista ”rako”, joka tarkoittaa rakoa, ja ”valkea”, joka tarkoittaa tulta.

Rakovalkee-tulen tekemiseksi kaksi rinnakkaista hirttä asetetaan pienen etäisyyden päähän toisistaan ja niiden väliin jätetään rako. Sytykkeet asetetaan rakoon, ja kun ne on sytytetty, tuli leviää vaakasuoraan rakoa pitkin, mikä mahdollistaa polttopuun tehokkaan palamisen. Aukko mahdollistaa myös voimakkaan ilmavirtauksen, joka auttaa tulta palamaan kuumempana ja tehokkaammin.

Rakovalkea tulta käytetään usein ruoanlaittoon ja lämmittelyyn kylmissä lämpötiloissa, ja se on ollut perinteinen osa suomalaista kulttuuria vuosisatojen ajan. Menetelmä on edelleen käytössä joillakin alueilla Suomessa, ja se on saavuttanut suosiota ainutlaatuisena ja ympäristöystävällisenä tapana tehdä tulta.

mikä on rakovalkee
rakovalkee

mitä materiaalia tarvitsen rakovalkee

Tarvitset rakovalkean tekemiseen:

 • Polttopuut: Tarvitset kuivaa, kypsytettyä polttopuuta, joka on mieluiten pilkottu pieniksi paloiksi. Valitse puuta, joka palaa tehokkaasti ja tuottaa vähän savua, kuten koivua, haapaa tai leppää.
 • Kirves: Tarvitset kirveen, jolla voit halkaista polttopuut pieniksi paloiksi.
 • Saha: Saha voi olla hyödyllinen tukkien leikkaamisessa haluttuun pituuteen.
 • Veitsi: Veitsi voi olla hyödyllinen polttopuun paloittelussa ohuiksi paloiksi sytykkeitä varten.
 • Sytytin tai tulitikut: Tarvitset sytytintä tai tulitikkuja sytyttämään sytytyspuita ja sytyttämään tulen.
 • Tyhjä alue: Tarvitset nuotion tekoa varten selkeän alueen, joka on kaukana kaikesta, mikä voi syttyä helposti tuleen.

Kaiken kaikkiaan rakovalke-tulen tekoon tarvittavat materiaalit ovat suhteellisen yksinkertaisia, ja menetelmää voidaan käyttää vähäisillä välineillä ja resursseilla.

Miten rakentaa suomalainen rakovalkee aukkotuli?

Suomalaisen rakovalkea rakovalkean rakentaminen on ainutlaatuinen ja perinteinen tapa tehdä tuli, jota voidaan käyttää ruoanlaittoon tai lämmittelyyn kylmissä lämpötiloissa. Tässä ovat vaiheet suomalaisen rakovalkea-aukkotulen rakentamiseen:

 • Etsi sopiva paikka: Valitse paikka, jossa voit tehdä tulen turvallisesti. Varmista, että se ei ole liian lähellä puita, rakennuksia tai mitään muuta, joka voi syttyä helposti tuleen.
 • Kerää materiaalit: Kerää kuivaa, kypsytettyä polttopuuta, mieluiten halkaisijaltaan pientä, joka on helppo halkaista. Tarvitset myös kirveen, sahan ja veitsen.
 • Valmistele nuotiopaikka: Kaiva matala kuoppa tai tyhjennä alue roskista ja varmista, ettei lähellä ole syttyviä materiaaleja. Kuopan on oltava noin 1,5 metriä leveä ja 6,8 tuumaa syvä.
 • Halkaise puu: Halkaise polttopuut pieniksi paloiksi, jotka ovat suunnilleen kyynärvarren kokoisia, ja halkaise ne edelleen ohuiksi paloiksi tai lastuiksi.
 • Luo aukko: Aseta kaksi tukkia rinnakkain ja jätä niiden väliin pieni rako. Tukkien tulisi olla suunnilleen samankokoisia ja halkaisijaltaan noin 2-3 tuumaa. Aukon on oltava riittävän suuri, jotta sytykkeet mahtuvat siihen.
 • Täytä rako sytykkeillä: Aseta nippu ohuita sytykkeitä aukkoon ja varmista, että palat koskettavat toisiaan ja että ilma pääsee virtaamaan läpi.
 • Sytytä sytykkeet: Käytä sytytintä tai tulitikkuja sytyttämiseen. Kun se on alkanut palaa, puhalla siihen kevyesti puhaltamalla, jotta liekki leviää ympäröiviin halkoihin.
 • Lisää lisää tukkeja: Kun tuli kasvaa, lisää tukkeja aukon molemmille puolille siten, että ne ovat samansuuntaisia ja niiden väliin jää pieni rako.
 • Pidä tulta yllä: Lisää sytykkeitä ja tukkeja tarpeen mukaan, jotta tuli pysyy palavana. Voit säätää raon ja tukkien kokoa sen mukaan, kuinka kuumaa haluat tulen olevan.

Näiden vaiheiden avulla sinun pitäisi pystyä rakentamaan suomalainen rakovalkea rakotuli. Muista aina noudattaa varovaisuutta tulta käsitellessäsi ja varmista, että sammutat tulen kunnolla, kun olet lopettanut.

Mikä on Rakovalkea?

Avotulityyppi, jossa tuli palaa kahden suuren hirren välissä olevassa raossa; tuli palaa hitaasti mutta lämpimästi.

miksi rakovalkee on suosittu

Rakovalkee on suosittu, koska se on tehokas ja ympäristöystävällinen tapa tehdä tulta. Se tuottaa lämpöä käyttäen vain vähän polttopuita ja tuottaa vähän savua. Se on myös perinteinen osa suomalaista kulttuuria, ja se on saavuttanut suosiota ainutlaatuisena ja kestävänä tulentekotapana.